用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試考遊戲
樓主: bblove100
go

面試考遊戲 [複製鏈接]

引用:回覆+siden+的帖子無計,我女有次係比個

原帖由 Jane1983 於 15-05-06 發表
回覆 siden 的帖子

無計,我女有次係比個男仔搶玩具,我女吾比,佢係咁打我女,舉手搵老師,又搵吾到。

某程度上,你老公冇教錯,你都冇嫁錯  

被人欺負,好言相勸,別人還是得寸進尺踩住上,總得要適當反抗。否則中、小學都有機會因太淋善被人恰。要安身立命,太委曲求存是不行的。

我都後悔之前教個女處處忍讓。

不過呢個面試遊戲,要的是一個不會給老師麻煩的細路。要增加成功率,唯有

BSCYL    發表於 15-5-7 17:24
BSCYL    發表於 15-5-7 17:23
Jane1983  其實都係...  發表於 15-5-7 07:23

醒目開學勳章 王國長老

jlbb1 發表於 15-5-7 15:58
壓力是分大或細. 你話少少都冇, 你就真係高手. 如果有些家長見了十間8間, 間間食白果, 你話你一d壓力都冇,  ...
你睇錯野喇, 我話小朋友去面試, 當去玩, 原本無壓力, 壓力係黎自父母
邊有父母無壓力架, 仲要自己食唔想影響小朋友, 大到爆呀

BSCYL    發表於 15-5-7 18:17

引用:Quote:原帖由+jlbb1+於+15-05-06+發表大人

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-06 發表
其實,壓力來自父母期望,細路傻更更都唔知俾人test左。如果父母預先訓練,事後又緊張,就係壓力源頭了

...
e+嘅小朋友知係面試,會有壓力如果佢傻豬豬唔知咩事,我都無咁心痛

BSCYL    發表於 15-5-7 18:19

醒目開學勳章 貢獻勳章

我當年好輕鬆咁同阿仔講:去見下老師,傾下計,玩完出嚟就會見到爸爸媽媽~

其實我地唔算考得多學校,但呢一切足以令懂事嘅小男孩响想了解大抽獎嘅時候,同我講:我覺得去學校見老師一d都唔好玩,我唔想細佬同我一樣...寧願我自己辛苦d(去考津校插班)...我要同細佬一齊返學!

每次我諗起佢講呢番話,我都眼濕濕,希望家長們認真諗清楚係咪要"集郵"!請認真了解一下,唔好去報你唔會俾小朋友返嘅學校!e.g. 太遠,無車到等等

祝願各位小朋友最終入到合適嘅學校!

pilotmama    發表於 15-5-12 08:24
alicesang    發表於 15-5-8 16:17
BSCYL    發表於 15-5-7 18:20
恐龍家

小曳人 發表於 15-5-7 17:20
我當年好輕鬆咁同阿仔講:去見下老師,傾下計,玩完出嚟就會見到爸爸媽媽~

其實我地唔算考得多學校,但呢 ...

我都係類似….

早幾星期有朝等校車時同個傻仔講:我地下星去多次XXX睇多次佢哦左聲後無再出聲, 面有難色我擔心佢唔鍾意間學校, 但之前問過佢話鍾意咖, 我個心一直好忐忑

到果日, 平日活躍既佢一路心不在焉, 到學校門口, 佢突然開心到跳起: 媽咪, 我地唔係黎第三次面試??  我地黎open day?? 好野….跟住就衝左入學校….我當下第一下反應係….跟住係…..

個心真係好痛, 果幾個月既面試, 佢從來無呻過無扭過, 一直好合作, 我一直以為佢真係傻豬豬當玩….原來我呢個阿媽才是傻豬豬….

lingan    發表於 15-5-8 17:36
Jane1983    發表於 15-5-7 18:57
BSCYL    發表於 15-5-7 18:22
BSCYL    發表於 15-5-7 18:22
小曳人    發表於 15-5-7 17:39

引用:我當年好輕鬆咁同阿仔講:去見下老師,傾下

原帖由 小曳人 於 15-05-07 發表

其實我地唔算考得多學校,但呢 ...
乖孩子!

我女都係上年考小一,佢對住老師超級乖,面試自然拍好坐椅,執玩具,睇書,除鞋放好仲要正一正,有問必答仲要完整句子,從不同人爭執,又唔會爭玩具,但平時佢好跳皮的。我覺得我壓力大過佢。

BSCYL    發表於 15-5-7 22:19

引用:我女都係上年考小一,佢對住老師超級乖,面

原帖由 teambuilder 於 15-05-07 發表
我女都係上年考小一,佢對住老師超級乖,面試自然拍好坐椅,執玩具,睇書,除鞋放好仲要正一正,有問必答仲 ...
咁最後有邊幾間offer?

傻太 發表於 15-5-7 16:51
e+嘅小朋友知係面試,會有壓力如果佢傻豬豬唔知咩事,我都無咁心痛

...

小朋友確實會有壓力,佢哋好清楚要被考核,因為幼稚園都會準備佢哋嘛。不過我儘量每次面試都營造開心經歷,例如我仔中意食嘢,佢每次見完出來我都會手執他喜愛的零食、飲品等佢,等佢開開心心來學校,開開心心離開學校。

只要父母處理得好d,吾好一定要邊間心儀學校實得,吾好in得差就發癲大鬧,又或者收到reject letter就哭哭啼啼,咁就算考學校係競爭,係被考核,都係一個經歷,小朋友有成長的。

我地都錫小朋友,吾傷佢地受傷,不過出得黎行,點都有多少比較、輸贏。可以借呢d機會,磨練吓小朋友。見賢思齊,人地乖、人地叻,學吓lor。先得5、6歲人仔,大把世界。

回覆:面試考遊戲

我仔好鍾意面試,可以同唔同嘅大人傾計。

引用:我仔好鍾意面試,可以同唔同嘅大人傾計。 +

原帖由 bubuG 於 15-05-08 發表
我仔好鍾意面試,可以同唔同嘅大人傾計。
我小朋友都係,好喜歡去面試,佢當去玩。
每個小朋友都不同,家長也要調較自己心態和要求。

其實小朋友經歷依幾個月既面試, 無論結果係點,作為家長真係點都要讚下佢地. 我阿仔平時頂心杉咁, 係不折不扣既反對黨,但對於面試既安排,佢都一一照做, 又無扭計,真係十分安慰!

回覆 小曳人 的帖子

感激提點!
‹ 上一主題|下一主題