用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 今年升中派位成績如何
樓主: ACEY
go

今年升中派位成績如何 [複製鏈接]

前輩知道書院入八大比率嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我問過d前輩,"學業" A 即平均分95+,A- 即平均分90-94
而校長話有"A-"先一定過到馬路
去到小四,其實85上近有好大堆人,呢個range應該難分難解,所以如果以無分show出嚟計,的確只有A- 以上先sure win,再落一級 已經唔係一定B1
特別係學校計平均分條formula同呈分唔同,當中應該有部份人排位會唔同咗
我都認同,學校可能想學校盡力做,所以唔出名次

hppa    發表於 16-2-29 17:55
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

Thanks!!  Then very few "A" even in p2 now.  

引用:我問過d前輩,"學業"+A+即平均分95+,A-+即

原帖由 小曳人 於 16-02-28 發表
我問過d前輩,"學業" A 即平均分95+,A- 即平均分90-94
而校長話有"A-"先一定過到馬路
去到小四,其實85上 ...

初小同高小好唔同,初小只要求勤力、小心、好記性就容易高分,90或以上平均分未必旱見。但高小就冇咁簡單,而且試卷會比較複雜,難度亦較高。所以成績差異會比較大,學校更容易分別出學生之間嘅水平,再冇咁容易大家一齊攞85平均分數,90平均分以上更加困難。所以高小時攞A-甚至A(90+分)嘅同學唔會好多,85+分嘅已經係代表唔錯嘅成績,而且唔會係大多數嘅一羣。如果呈分時要有A-或以上成績先至可以穏過馬路,我相信每班得幾位同學可以做到。

hppa    發表於 16-2-29 17:55
小曳人  thx for ur info!  發表於 16-2-28 19:25

回覆 Soundervolt 的帖子

Thanks a lot!!  Then roughly how many % of student can get A grade in p5 and 6?

回覆:longlokma 的帖子

老師家長日話舊年幾乎所有B1同B2學生都能升上書院。B1同學肯定可以經統一派位乙一直屬位直入,B2同學就用剩餘既直屬位加叩門位。

另外,聽有個中一既書院哥哥話舊年共有178位同學成功過馬路。

引用:老師家長日話舊年幾乎所有B1同B2學生都能升

回覆 晴晴小B 的帖子

170/198=85% ?

回覆 Thomas2013 的帖子

根據教育局制定的中學學位分配辦法,直屬中學經校方扣除重讀生及自行分配學位數目後,可最多保留餘額 85% 學位予其直屬小學的學生。85%是以書院學位計算,並不是以小六人數計算.
178不是真的.

30人x7班x0.85=178+留班位?

引用:+本帖最後由+Thomas2013+於+16-5-1+09:21+

原帖由 Thomas2013 於 16-04-23 發表

回覆 晴晴小B 的帖子
班主任話舊年喇沙書院收返哂喇小所有B1及B2同學。咁好肯定書院要用埋部分既自行位加叩門位先收得返哂咁多人。

引用:回覆+Thomas2013+的帖子 根據教育局制定的

原帖由 shiuchen 於 16-05-06 發表

根據教育局制定的中學學位分配辦法,直屬中學經校方扣除重讀生及自行分配學位數目 ...
學校保留學位,即我哋啲直屬位計法應該要扣走自行個啲位,應該係 30人X7班X0.7(扣除自行)X0.9(扣除統一甲部)X0.85

引用:回覆+Thomas2013+的帖子 根據教育局制定的

原帖由 shiuchen 於 16-05-06 發表

根據教育局制定的中學學位分配辦法,直屬中學經校方扣除重讀生及自行分配學位數目 ...
而家係書院勁有人情味,放棄部分收出面街外B1頭學生既機會

hppa    發表於 16-5-19 10:05

貢獻勳章

亦因為咁,其實書院成績係差咗。老實講,唔好嬲,個人覺得B2中至尾其實係唔夠班過馬路。試諗下,唔計小學的Band1,入得書院的外校生都係勁野。

小學唔交功課,寫手冊又見家長;中學唔交功課,亞仔話大有人在。不過,過得馬路,家長都唔會鬆懈。

Good luck!

引用:亦因為咁,其實書院成績係差咗。老實講,唔

原帖由 joemyt 於 16-05-17 發表
亦因為咁,其實書院成績係差咗。老實講,唔好嬲,個人覺得B2中至尾其實係唔夠班過馬路。試諗下,唔計小學的 ...
係……其實过到去好大競爭,認真而有能力學習的學生高中選科後自然會group哂係一班,入到去書院亦要擠身入呢班先有意思

醒目開學勳章 貢獻勳章

joemyt 發表於 16-5-17 16:47
亦因為咁,其實書院成績係差咗。老實講,唔好嬲,個人覺得B2中至尾其實係唔夠班過馬路。試諗下,唔計小學的 ...
亦因為咁,我同老公講過,如果老二讀得唔係咁好,得band 2中-尾成績,我地會考慮揀返band 2學校,同學間學習能力相距太大,老師同學生都辛苦!
過到馬路都未必係件好事

hppa    發表於 16-5-19 10:06
恐龍家

根據各位前輩經驗, 過馬路而要入個4班商科、理科班是否都好難?
因為相信大部份仔都應該希望入商、理科班.

而最TOP的喇小仔會唔會選擇唔過馬路, 出走另一天地?

貢獻勳章

我個仔嗰屆, 最 top 的全過馬路, 有中途插班的最後都係選擇跳船去 SPCC. 始終書院都係全港 top 5, 讀開喇沙又無理由無需要跳船, 除非讀書唔叻運動叻, 咪去 DBS 囉, 嗰邊專收運動員嘛 !!!

引用:根據各位前輩經驗,+過馬路而要入個4班商科

原帖由 hktbaby 於 16-05-18 發表
根據各位前輩經驗, 過馬路而要入個4班商科、理科班是否都好難?
因為相信大部份仔都應該希望入商、理科班.
...
如果目標範圍咁大,那不會算難

回覆 晴晴小B 的帖子

"學校保留學位,即我哋啲直屬位計法應該要扣走自行個啲位,應該係 30人X7班X0.7(扣除自行)X0.9(扣除統一甲部)X0.85"

x.85?
‹ 上一主題|下一主題