用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 再戰小一?
樓主: efung123
go

再戰小一? [複製鏈接]

多謝各位嘅意見,其實呀仔學術能力都OK,但性格比較慢熱怕醜被動,所以舊年考左幾間直資私小全軍覆歿,派位派左間區內不錯的小學,最近有朋友叫我再戰小一,佢話佢身邊有朋友咁做,我話呀仔唔算細B,好似吾係幾好,佢話冇問題,試下冇壞,吾收就算,我開始有D心郁郁,其實我都好怕升中派位,因為眼見身邊朋友為左仔女考呈分試好大壓力,升中果關似乎比考小一更難過,所以先至想入一條龍,成績平平穩穩就可以順利升中,免除一連串考試壓力。但始終擔心REPEAT小一對細路嘅自信唔知有冇負面影響,所以先上來問下。另外,我估插班都唔係易事,有人退學先有位插,有位插都唔一定成功。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-4+21:31+編

原帖由 Yanamami 於 15-08-04 發表
唔而家啦,我女小一時已經有重讀生,以前無咁多人講就真

efung123 發表於 15-8-4 22:24
多謝各位嘅意見,其實呀仔學術能力都OK,但性格比較慢熱怕醜被動,所以舊年考左幾間直資私小全軍覆歿,派位 ...

学術能力ok&区內不錯小学

我情願考插班(从來唔係易事),好过“人造留班”~插唔到咪継續升班~不竟有幸直升中学既小朋友都只係—部份人,就算联繋小学都要好努力爭取好成績先上到中学部,大把人陪你吖~~俾d信心!我两个女都係讀無中学backup既小学。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-4+23:02+編

同意!既然樓主公子有能力又喺一間好學校,除咗想更上一層樓之外,如果只係想避開升中壓力而揾間水準平平嘅龍校,會唔會嘥咗佢位公子呢?但如果揾到一間Top嘅龍校咪一樣要承受12年壓力(唔擔保每位學生可以讀到畢業),呢個世界係冇free lunch。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-4+14:25+編

而且而家一線和神級的小學收好多超大b同大b,所以8月出世應該只係比下一屈大1至6個月左右

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-8-4+22:17+

原帖由 Soundervolt 於 15-08-04 發表
出生率上升但名校學位冇增加,呢2年想憑實力入名校比早幾年難好多。我小朋友讀名幼,5年前細b同sibling 都收,到今年已經變成每班最細嘅8月可能得一個,多數4月以後的sibling 都唔收

回覆:Ocean419 的帖子

"神校"的魔力真的那麼大?要這樣追捧嗎?有點感慨....

Nath 發表於 15-8-4 19:30
回覆 hkpapa852 的帖子

咁神校中既神校,總有吸引力喎!
我唔覺有吸引力.
我份人好現實, 入咗SPCC除咗保証學校每年收我至少六萬幾學費, 我又得到D咩保証?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-08-04+發表本

原帖由 Ocean419 於 15-08-05 發表
而且而家一線和神級的小學收好多超大b同大b,所以8月出世應該只係比下一屈大1至6個月左右

...
超大B講的是10-12月,絕不會是8月出生。

醒目開學勳章 王國長老

我女係8月尾出生的, 我都好明樓主感受
想當年問屋企附近一間幼稚園, 佢問我邊年邊月出世, 第一句車埋黎: 其實8月尾機會就無咩架喇....不過即管試下啦

彷彿我8月尾生個女出黎已經錯左

不過我無揀repeat

引用:Quote:Nath+發表於+15-8-4+19:30+回覆+hkpa

原帖由 hkpapa852 於 15-08-05 發表
我唔覺有吸引力.
我份人好現實, 入咗SPCC除咗保証學校每年收我至少六萬幾學費, 我又得到D咩保証?
...
Spcc 入到不是已經有很大機會直上,3大入到機會很高嗎?可以比多d你的意見嗎?謝謝。

引用:我女係8月尾出生的,+我都好明樓主感受想當

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-05 發表
想當年問屋企附近一間幼稚園, 佢問我邊年邊月出世, 第一句車埋 ...
你女8月尾都有很多不錯的offer ,雖然是十年前

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-08-05+

原帖由 phoebewong123 於 15-08-05 發表
你女8月尾都有很多不錯的offer ,雖然是十年前

理論上你講得啱,不過大前題係小朋友有能力讀得掂先至再講直升中學部及稍後入香港3大。

引用:我女係8月尾出生的,+我都好明樓主感受想當

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-05 發表
想當年問屋企附近一間幼稚園, 佢問我邊年邊月出世, 第一句車埋 ...
咁我仔11月尾出世咪錯得好離譜,其實只要個仔得,大B細B有什麼關係呢?

引用:呀仔+8月+B,唔大又吾細,下個月升小一了,

原帖由 efung123 於 15-08-03 發表
呀仔 8月 B,唔大又吾細,下個月升小一了,為左想入心儀的一條龍小學,稔緊好唔好今年再考小一,萬一萬一真 ...
我記得以前會考時,有同學大我兩年,因為遲入學又病咗一年,老師同佢講,佢冇得repeat全日制既日校,因為年齡問題,所以佢只有一take過,我唔知依家DSE有冇限制。如果有,buffer噤樣用,值唔值?

phoebewong123 發表於 15-8-5 13:57
Spcc 入到不是已經有很大機會直上,3大入到機會很高嗎?可以比多d你的意見嗎?謝謝。

...
入到去可以直上, 代表你個小朋友一定可以係DSE考到好成績嗎?
世界係咁簡單就好了......

上年SPCC全級172人, 最後只有126人入讀本地大學, 當中約有50%既3大offer (因SPCC只列offer數字, 沒有詳列各項入學數字, 所以只能計出大約數字).

香港官津中學有雖然沒有50%入讀3大, 但超過40%既亦有不少, 無必要用金錢堆砌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:再戰小一?

講講下,好似為了入3大,而將戰線放前到小一,好可怕...

从金钱角度看,重读一年即是交多一年学费然后迟一年出来做事赚少一年钱,这笔钱如果投资有道,几十年后是很大的代价。

引用:Quote:phoebewong123+發表於+15-8-5+13:57+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-05 發表
入到去可以直上, 代表你個小朋友一定可以係DSE考到好成績嗎?
世界係咁簡單就好了......
咁讀SPCC又唔單只係針對上大學咁簡單嘅.....

hkpapa852  學術以外既嘢, 入到SPCC又一定"得到"嗎? 入唔到又一定無嗎?  發表於 15-8-5 17:10

回覆:hkpapa852 的帖子

學校"有嘅嘢"如果學生攞唔到係學生嘅問題。老實講,有尐嘢其他學校真係未必會有。

‹ 上一主題|下一主題