用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中基vs聖公會鄧肇堅
樓主: BCHK
go

中基vs聖公會鄧肇堅 [複製鏈接]

回覆 sum-yan 的帖子

謝謝你的建議!

港同以乎比較注重全面發展和體藝出衆的人材,我兒不是這類,雖然我也會試下考,但能入的機會不樂觀!
因小兒數學是明顯坺尖,其它科也不過不失,可惜從不在意考試,校内試排名我估只屬中上游,故大抽奬有high risk。

我打算報埋優才,因如果可分科跳級,我兒會很高興。可是看着GT的報名表,我就十萬個dislike, 很superficial, 很吹虚。要2A1B起碼, 要報家人資歴, 作文.........我很有他們要求的資格,但總覺得太過份,很存疑。 有人熟認這校嗎? 方便的請給介紹一下校園生活。 先謝!

王家爸爸  其實要2A1B起碼,呢個要求好奇怪。 每間學校唔同,一線小學既B,一般好過二、三線既A。   發表於 15-11-20 09:15

BCHK 發表於 15-11-19 11:08
回覆 sum-yan 的帖子

謝謝你的建議!
呢間學校由考小一開始已經係較有"要求"既一間.... 聽聞小學部仲要家長每年交份"讀書報告"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

那間小學我當年有考!
好"正"!  校舍一流 :去到オ知GT要孖住另一間學校, share校舍! 簡直係驚喜!
無校車,校方建議家長在MTR自組Taxi團! 好關心!
個仔話Interview 低低地,唔喜歡! 雖然他第一輪巳被收, 我地無入!

聽聞中學較似樣,所以去湊熱鬧!

BCHK 發表於 15-11-19 12:32

那間小學我當年有考!
坦白講, 住係東區, 除非你驚阿仔成績飄忽變咗B2, 否則無謂山長水遠去GT......

近少少觀塘有間福建同匯基(九龍龍) (不過要轉車).

不過即使係B2, 東區仍然有大把唔錯既選擇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

匯基我搞唔掂交通!

GT一程地鐵,加行, 時間較易掌握。

東區B1學校我沒太多識認,只聽過有名的功課很多, 也嚴苛,我怕入了"罰教"學校, 我家庭就永無寧日!

我精簡我的要求: 一程車,英中,數理強!
很感謝你的建議!

kiomama  我同你諗法差唔多!  發表於 15-11-19 16:19

BCHK 發表於 15-11-19 12:55

匯基我搞唔掂交通!
東區既官津/直資中學2014年既畢業生去向統計, 參考下:

中學名稱3322率3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例本地學位課程比例本地專上課程比例海外升學比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)
庇理羅士中學89.30%36.90%17.86%69.05%86.90%86.90%7.14%94.05%
金文泰中學52.08%

66.00%70.00%11.00%81.00%
筲箕灣官立中學78.00%

76.00%76.00%11.00%87.00%
嘉諾撒書院84.00%
39.70%45.60%85.30%85.30%10.10%95.40%52.70%
張祝珊英文中學86.90%38.00%26.30%

94.20%67.90%
中國婦女會中學84.7% (33222)

94.00%
聖馬可

24.20%57.70%81.90%81.90%8.80%90.70%66.50%
港島民生

86.13%86.13%4.62%90.75%
顯理中學38.00%

15.00%
71.00%13.00%84.00%
衞理中學97.3% (2222)

中華基金59.70%
32.80%31.10%63.90%63.90%29.40%93.30%
港大同學會書院71.40%30.30%12.88%39.39%52.27%52.27%22.60%74.87%

kiomama  好清晰!!  發表於 15-11-19 16:16

thanks! You are so resourceful. 我要研究下, 東區B1真係較多, 張祝珊好似係好好的學校。

回覆 goodwill 的帖子

非常感激你的解答,慶幸尚有一年時間可以搜集資料,好好想清楚!

今年畢業生統計仲有好多學校未出, 睇住先:

中學名稱3322率聯招學位8大比例
3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例本地專上課程比例海外升學比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)
筲箕灣官立中學66.9% (33222)

72.00%7.00%79.00%
嘉諾撒書院87.91% (3322+2)42.30%

24.80%60.40%85.20%6.00%91.20%
張祝珊英文中學93.00%
64.20%46.60%

9.90%93.60%73.80%
中國婦女會中學83.80%

聖馬可146人

港島民生< 97.7% (2222)

89.53%6.98%96.51%
中華基金62.00%

港大同學會書院64.30%52.00%
25.60%4.00%48.00%77.60%
77.60%

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 今年畢業生統計仲

原帖由 hkpapa852 於 15-11-19 發表

今年畢業生統計仲有好多學校未出, 睇住先:
請敎本地學士與本地學位之分別是什麼?

王家爸爸  學位可能包括副學士(Associate Degree)同學士(Degree)  發表於 15-11-20 09:24

我做了點功課,覺得東區的張祝珊和民生頗令我心儀,請問張記是否要十項全能的人辨才入到?民生是否也是?是否很死板谷讀書?
我本想在自行報KC & SJC,現想比較一下換一間東區校。謝!

hkpapa852  CCS過去幾年都自行只按成績收生, 不用面試, 係今年先增加番面試一環. 取態好明顯了   發表於 15-11-20 09:42

BCHK 發表於 15-11-20 09:06

我做了點功課,覺得東區的張祝珊和民生頗令我心儀,請問張記是否要十項全能的人辨才 ...
十項全能(刀多)既人比較難入到張記,佢地只需要你有成績呢張大刀。

MdmFung  張祝珊只睇成績已經是不爭的事實  發表於 15-11-20 16:43

回覆 王家爸爸 的帖子

前輩,咁値得搏嗎?
求學之路咁難行,唔怪之咁多人要報菲國大學!

Chole 發表於 15-11-19 19:21
請敎本地學士與本地學位之分別是什麼?
依家好多學校所謂既"大學學位", 其實包括"學士學位, 副學士學位同高級文憑學位", 至於"專上"就更利害, 普通文憑, 職訓甚至毅進都包括.

BCHK  咁就係全民升呢!  發表於 15-11-20 09:50

BCHK 發表於 15-11-20 09:37
回覆 王家爸爸 的帖子

前輩,咁値得搏嗎?
其實好睇小朋友既性格、自律性同諗法。
玩得又讀得既小朋友,張祝珊、民生等比較谷既學校,應該讀唔掂。反而LSC、SJC、DBS之類比較強調均衡發展既學校會讀得掂。

hkpapa852 發表於 15-11-20 09:41
依家好多學校所謂既"大學學位", 其實包括"學士學位, 副學士學位同高級文憑學位", 至於"專上"就更利害, 普通 ...
所以需要小心分析,其實高級文憑唔係Degree(There are no such thing as "High Diploma Degree in XXX" or "Degree of High Diploma in XXX"),將高級文憑當學位計,數字靚啲。

王家爸爸 發表於 15-11-20 09:54
所以需要小心分析,其實高級文憑唔係Degree(There are no such thing as "High Diploma Degree in XXX" or ...
我覺得副學士學位比高級文憑更有欺騙成份佢英文真係有degree架

王家爸爸  完全同意  發表於 15-11-20 10:03

回覆 王家爸爸 的帖子

對! 東區B1校學個"格"真係和中西區不太一樣,不易具體説, 但看得出!

我兒不是乖巧類, 他聰明古怪不好招待, 入嚴厲的校. 記過真怕多過食飯!

王家爸爸  報WYK、WYHK、LSC、SJC、DBS等可以適合啲。  發表於 15-11-20 10:21

引用:Quote:Chole+發表於+15-11-19+19:21+請敎本

原帖由 hkpapa852 於 15-11-20 發表
依家好多學校所謂既"大學學位", 其實包括"學士學位, 副學士學位同高級文憑學位", 至於"專上"就更利害, 普通 ...
多謝解答!所以咁多 band 1/2學校都係全民繼續有書讀.....

Chole 發表於 15-11-20 10:09
多謝解答!所以咁多 band 1/2學校都係全民繼續有書讀.....
香港今年有61,200個日校DSE考生,學士位有24,230個(其中15,170個係政府津貼),大約係日校DSE考生既四成,副學士位同高級文憑有33,500個(其中11,000個係政府津貼),接近日校DSE考生既五成半。加埋海外升學,其他文憑課程,所以香港一定係全民繼續有書讀。
‹ 上一主題|下一主題