用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?
樓主: frankie_frankie
go

St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?   [複製鏈接]

回覆 WinnieCatCat 的帖子

非常贊同同欣賞你的回覆,其實大大小小幾個孩子,我都in過不少學校,有遇到相似對待的,當然亦有好的老師,我相信所有行業至所有學校都一樣有害群之馬,不過點都好,最重要是我們點睇我們的小朋友,而且我深信孩子自己會選擇自己喜愛的學校。回相以往,孩子試過面試時喊,退縮,但在我心中他們已經很棒,因為他們只是兩歲人仔,我相信我兩歲時表現都會咁,所以無論點,他們仍然是我最愛的孩子。我相信咁樣諗,已經足夠,其他人其他事,微不足道。大家加油,還有小學,中學,漫漫長路。。。

回覆:St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?

本身呢間學校點公佈result?
如果要寄信通知人收唔收,所以迫人簽giveup ,連reject letter都懶得寄?

回覆:frankie_frankie 的帖子

兩年前大女in,做哂唔岀聲都無簽give up,兩年後細仔in,雖做哂答哂,但個類似abc嘅miss(我揀英文)態度勁差,好無耐性,一開聲就喝我仔,過程中問我仔問題但係攞住其他細路嘅application form睇,完全對住張form問,無眼神交流,走時連bye都唔想同我仔講,反而隔離枱個鬼婆仲同我仔bye bye

Adeva 發表於 15-11-7 21:35
本身呢間學校點公佈result?
如果要寄信通知人收唔收,所以迫人簽giveup ,連reject letter都懶得寄?

...
應該係。想慳番郵費真係考到都唔想入。考lego果part, 個老師個樣完全冇笑容。真係唔覺有咩愛心。希望只是一個半個而已

回覆 puichingforsure 的帖子

Kv我覺得幾好,同宣道d老師都好有愛心,今日in 蘇浙都可以,但45人一班就要諗諗

我絕對贊同呢間係毫無愛心既“名校”,我係尾場,個個做到無晒引,大房group in我係上1層既左手第1間房,後面兩張枱長髮miss黑晒面,我仔走過黎我到,個老師即刻話:你走夠未呀,同我坐返埋位呀。我心諗你做教育,一啲耐性愛心都無,收得啦!到入第2間房,3個老師填緊上1位既form個個黑晒面,係1啲笑容都無。我終於知道咩係名校。但咁多明星仔女讀,唔休我地呢啲星斗市民。佢亦係人頭最多既1間。我見咁多間九龍塘,佢係最令我反感既1間。

心急媽媽xxx 發表於 15-11-7 20:41
我覺得根本就係贏人頭,如果看返比例,可能入普通一般小學比例比村校仲多呢

...
根本就係....不過人地有明星幫佢做免費宣傳,咪以為佢真係有乜咁巴閉囉....7百幾K3畢業生,真係入到名直資私校有幾多個....真係咁叻又唔見佢年年公佈數字....可能計percentage得3,5%都唔奇

有同感。in完出黎c6問我點,我只係答左句如果唔收都唔會可惜。因為我感覺唔到學校有愛。而我小朋友係我心目中已做足100分。成個環境好悶,我一直哄佢等佢無咁悶。最後雖然順利完成大部分tasks.但感覺唔多好。in過一間bk口裡出名商業化的名幼,雖然的確好商業但學校感覺反而比sc有誠意得多。其實sc課程名氣的確有其過人之處我不否認。因身邊有朋友係用家。但佢地同樣好認同佢其實都係一間好商業化的學店。當然我好明白唔係學劵學校當然要賺錢。總之到最後一切都是合適與否緣份遊戲。入到唔係特別叻,入唔到絕對不是小朋友唔夠好。唔好太執著。好學校多的是!

引用:我絕對贊同呢間係毫無愛心既“名校”,我係

原帖由 maggie_fan 於 15-11-07 發表
我絕對贊同呢間係毫無愛心既“名校”,我係尾場,個個做到無晒引,大房group in我係上1層既左手第1間房,後 ...
哩樣好認同。我頭幾場老師都係咁黑面。想像到尾場沒有最黑只有更黑!

maggie_fan 發表於 15-11-7 22:07
我絕對贊同呢間係毫無愛心既“名校”,我係尾場,個個做到無晒引,大房group in我係上1層既左手第1間房,後 ...
有朋友起DH做醫生,佢話SC最多"問題"小朋友嘅referral....旭下就亂咁label小朋友有問題

好幾年前阿女in已經印象麻麻,感覺老師冇乜愛心。

我認為小朋友interview其實比較像大抽獎,唔同老師有唔同態度,我相信都有個別老師是這樣,我果個外藉老師都幾nice,見我未做完問卷仲同我小朋友傾左一陣計~
不過要家長填give up確實不算一個好的處理手法~

回覆:frankie_frankie 的帖子

不知所謂,教育界之恥

維多利亞商業得嚟,環境好,老師亦好有愛心

引用:我絕對贊同呢間係毫無愛心既“名校”,我係

原帖由 maggie_fan 於 15-11-07 發表
我in時在阿仔旁邊鼓勵佢砌Lego,長髪miss黑面大聲喝我:家長返埋位等小朋友自己砌!感覺極不禮貌,老師自以為高高在上、不可一世,我in早塲老師都係一樣咁無耐性和完全無笑容。

引用:Quote:原帖由+maggie_fan+於+15-11-07+發表

原帖由 Alice1203 於 15-11-07 發表
我in時在阿仔旁邊鼓勵佢砌Lego,長髪miss黑面大聲喝我:家長返埋位等小朋友自己砌!感覺極不禮貌,老師自以 ...
可能我地遇到係同1個,最啤住我添,如果唔係咁多小朋友係到,我諗我會叫佢收皮

咁樣仲衰過York呀。 人地都只係commercial ,校長串d.但老師都叫做有愛心。呢間喺家長面前都咁樣對小朋友。咁平日冇家長在場會如何?不要說入左去d老師就會突然有番愛心囉

但點講都冇用。有offer 的話咪又大把人撲入去。。。

引用:咁樣仲衰過York呀。+人地都只係commercial+

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-07 發表
咁樣仲衰過York呀。 人地都只係commercial ,校長串d.但老師都叫做有愛心。呢間喺家長面前都咁樣對小朋友。 ...
york老師真心nice wor...唔覺york衰,佢完全唔可以同york1齊講,我可以話佢衰過屋村學校。不過人地有名氣,串啲都仲得。
york我in果日有個b6既小朋友同另1個人爭玩具,成個玩具飛左落我囝塊面到,我囝喊,我老公抱佢出走廊安撫佢,跟住有個男人中國人但講英文,不停安慰我仔,叫我個仔去摸白兔,我同老公話呢個家長都幾好人。到走,見到呢個男人同啲工作人員溝通緊,我先知係老師。見到我地又問返我囝囝in成點,叻唔叻呀,仲有無喊呀?我覺得佢地都好care啲小朋友。因為好多只會笑住同你講再見。

‹ 上一主題|下一主題