用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 始終要TSA
樓主: 荷蘭人
go

始終要TSA   [複製鏈接]

引用:Quote:palmchristy+發表於+15-11-26+15:34+

原帖由 bbforever 於 15-11-26 發表
在FB上功課那群組,好明顯有政治背景的打手在興風作浪,成個谷已變咗質… ...
我都覺.  班人事無大小都鬧咗先.  完全不理智. 又擺考又亂做. 仲冇覺得唔合理嘅功課叫小朋友唔做唔交.

palmchristy 發表於 15-11-26 23:06
40000個like有多少受影響的家長是個疑問.

幾百間小學有部份操練是事實.  受影響的家長, 如果覺得是問題,  ...

首先多謝你的見解!

有多少小朋友因操練TSA受影響?假設一間操練TSA的小學,由小一或二開始,至小三加入TSA練習,一間學校已有大約起碼二,三百個學生了,而這些學校數量少嗎?官津小學來計,應該不少,我有聽過地區龍頭小學也有額外操練,當然有些家長不會計較學校這些安排,甚至覺得學校能幫佢哋加操小朋友,歡迎添!但每間學校總有弱勢學生,總有不希望操練的家長!
就算是小部份,但要佢哋陪跑,真的辛苦了他們,唔通因為佢哋只係小數,就可以不理會!就如SEN的學生,就算只佔學校幾個%,都要去照顧他們的需要!

另一個問題是,就算一早選校時已經選擇一些二,三線小學,但這些學校因要配合學生水平,程度稍為落後,但TSA水平是一個標準,學校惟有要學生去追,為什麼這些學校水平總是追不上,因為教得唔好?其實呢類學校更有心機教學生,但小朋友能力有高有低是一定的,就算同一個課程教不同水平的學生,結果一定有分別,家長就是知道子女能力上並不適合一線學校,而二,三線學校較能接受這些學生,才會入讀,但就因為TSA的關係,還是得跟大隊去谷小朋友.但點解教育局唔去明白那些學校如何努力也會和水平有相差呢?TSA得出的結果,並非去幫助那些學生,而只係覺得學校教學有問題?

如果家長能反映給學校,就解決到問題,當然好,但真係未必輕易做到,如何能聯合其他家長一同反映,也不是易事!家長們也在尋求方法,其中能想到的就是取消TSA,當中有家長可能較為激烈!但關乎自己的寶貝們,也可以理解的.

引用:我都唔贊成咁輕率決定取消。係要檢討但唔係

原帖由 Charlotte_mom 於 15-11-26 發表
我都唔贊成咁輕率決定取消。係要檢討但唔係一刀切完就解決晒所有問題

...

版主英明。

引用:Quote:palmchristy+發表於+15-11-26+15:34+

原帖由 bbforever 於 15-11-26 發表
在FB上功課那群組,好明顯有政治背景的打手在興風作浪,成個谷已變咗質… ..
Deleted

palmchristy 發表於 15-11-26 1:34
我一直反對取消TSA, 因為我唔認為一個評核制度會教育問題 (功課多, 過份操練, 學童壓力) 的禍源, 自 ...
係邊個逼到個議題政政治化?呢個Topic 講咗好多年,结果有冇改善,成日話唔好政治化,教育政策是政府定,政府是管理 眾人的事,唔好以為所有事唔好政治化,啲民生問題就自動解決哂!

babywoman 發曲於 15-11-26 09少:01
中國人讀書換湯不換藥,冇TSA, 會有AST或SAT.

幾千年文化,改不了。
樣樣都話改不了,你仲做緊農夫,我仲鑿壁偷光讀緊書?講呢啲!

anixon    發表於 15-11-28 09:37

palmchristy 發表於 15-11-26 15:34
我一直反對取消TSA, 因為我唔認為一個評核制度會係眾多教育問題 (功課多, 過份操練, 學童壓力) 的禍源, 者自 ...

咁前者呢?你就話我個女考咗都唔覺,所以只係小數受影响,冇事冇事,大家happy!

我唔明啲人成日都話Fb 的Like 係假,呢度成日發言來來去去嗰幾個的Comment 就是全部的事實,樓上網友一早選咗直資的幾年前都知有呢樣嘢,亦考慮埋呢個因素,我自已都係,跟本啲人一直冇理,亦唔知,你feel唔到係因為你根本冇為意!

Doray 發表於 15-11-27 08:36
樣樣都話改不了,你仲做緊農夫,我仲鑿壁偷光讀緊書?講呢啲!
第一件事唔該換咗個教育局長去。

little_yolky 發表於 15-11-27 08:55
[size=30.3998px]好喎, 不過妳冇得揀, 得一個人有得揀, 首先要換走那個人, 但唔好將件事政治化

little_yolky  點解好似大部份教育局長都唔多做嘢咁既?係咪特色嚟?  發表於 15-11-27 09:14
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

shadeslayer 發表於 15-11-26 21:54
既然有學校操TSA,有學校唔操,又有學校操少少,咁公開操練學校的名字,由家長選擇咪得囉。 ...
啲記者咁鐘意爆料, 請佢哋做全港幾百間學校調查, 做個表, 每間學校點面對TSA, 邊間加堂, 邊間每日做幾多練習, 邊間只做一本習作等等, list晒出嚟。

好似隔離帖有間出名成績好學校, 已經自己揀學生, 即學生質素有保證, 何解仲要操TSA? 唔明白。家長可以選校時做選擇, 覺得自己小朋友操得就報, 唔贊成就唔好報。該校年年升小時都極受家長歡迎的。家長入讀前應該好了解學校至係, 畢竟唔係大抽獎入, 係考入的。

palmchristy  都好難, 佢地只係負責報導, 唔係負責解決.  發表於 15-11-27 11:28

little_yolky 發表於 15-11-27 08:55
[size=30.3998px]呀仲有, 換左第二個都係做同樣既野架啦, 都係唔好改喇

little_yolky  唉  發表於 15-11-27 14:06
Learning to Read, Reading to Learn.

好似隔離帖有間出名成績好學校, 已經自己揀學生, 即學生質素有保證, 何解仲要操TSA? 唔明白。家長可以選校時做選擇, 覺得自己小朋友操得就報, 唔贊成就唔好報。該校年年升小時都極受家長歡迎的。家長入讀前應該好了解學校至係, 畢竟唔係大抽獎入, 係考入的。

嗰間出名成績好學校,以前没有操TSA,换了新校長才操。

正好証明操唔操TSA,校長話事。

judyHk 發表於 15-11-27 09:29
嗰間出名成績好學校,以前没有操TSA,换了新校長才操。

正好証明操唔操TSA,校長話事。 ...
亦都証明唔操TsA,好難考得好。

little_yolky  但果間學校一直成績都好喎,樓上話轉咗校長先至操TSA。  發表於 15-11-27 14:09

另一個問題是,就算一早選校時已經選擇一些二,三線小學,但這些學校因要配合學生水平,程度稍為落後,但TSA水平是一個標準,學校惟有要學生去追,為什麼這些學校水平總是追不上,因為教得唔好?其實呢類學校更有心機教學生,但小朋友能力有高有低是一定的,就算同一個課程教不同水平的學生,結果一定有分別,家長就是知道子女能力上並不適合一線學校,而二,三線學校較能接受這些學生,才會入讀,但就因為TSA的關係,還是得跟大隊去谷小朋友.但點解教育局唔去明白那些學校如何努力也會和水平有相差呢?TSA得出的結果,並非去幫助那些學生,而只係覺得學校教學有問題?

你又知教育局唔去明白那些學校如何努力也會和水平有相差呢?你又知TSA得出的結果,並非去幫助那些學生。再者,就算教局覺得學校教學有問題,點解唔去改善教學,而是去操TSA呢?

六歲孩童差距不會很大,津校同一制度收生,二,三線小學係家長分嘅啫。絕大部分小學,都是3成幾band1,超過4成的,己被捧為名校了。

亦都証明唔操TsA,好難考得好。

何謂好?何謂不好?我不是專業人士。如果校長認為俾多一本叫TSA的練習給小朋友,而能提高小朋友水準,咁咪做囉。但此校長千祈咪話被迫去伩做:

1. 教局迫唔到佢做。
2. 如果操TSA而無法提高學生的水準,係白痴啲做法。

就像學生平時之測驗(不是考試,和升班無關),有家長虛待自已個仔去應付測驗,不去質問此家長而去和學校要生要死是何道理?

係囉, 係大抽獎先要教局呢個主辦單位出現架咋, 其他時候應該學校同家長自己搞掂, 細路都可以放埋一便, 唔好再煩教局喇, 教局係政府機構就係政治架喇, 政治咁黑暗唔應該掂唔應該理, 會污染大家架

Doray 發表於 15-11-27 08:39
咁前者呢?你就話我個女考咗都唔覺,所以只係小數受影响,冇事冇事,大家happy! ...

所以我覺得近日大眾開始關注小學的問題是好事, 只係焦點放錯左, 把眾多教育問題歸咎於TSA, 有誤中副車之嫌.

如果用同一個力度去關注真正的教育問題, 諸如操練文化, 功課多等, 你話幾好呢.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-11-27 10:09
所以我覺得近日大眾開始關注小學的問題是好事, 只係焦點放錯左, 把眾多教育問題歸咎於TSA, 有誤中副車之嫌 ...
[size=30.3998px]個group有部份人反映同學校溝通過後功課已減少, 而唔係四萬人只講TSA, 企後一步去宏觀係好, 可以睇到較全面既事, 但行前一步去微觀都係深入了解既一步

MASAYA 發表於 15-11-27 10:16
個group有部份人反映同學校溝通過後功課已減少, 而唔係四萬人只講TSA, 企後一步去宏觀係好, 可以睇到較全面 ...

佢地不辭勞苦地同學校溝通同爭取, 走了正確一步, 得到功課減少的成果, 值得欣喜.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌
‹ 上一主題|下一主題