用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs陳守仁
樓主: boyboobee
go

培僑vs陳守仁 [複製鏈接]

target4 發表於 15-12-1 13:50
真心请教,如何教女?有什麽班是建議讀的?谢谢
點教女同讀乜班,我真係唔敢講, 每個小朋友唔同,我都係一邊觀察自己的小孩, 一邊到處問, 又不停試, 其實我都有幫佢報讀過一D冇用的班, 不過通常一發現冇用,我都會盡快取消。我女兒一歲半前半步都不可離開媽媽的, 而且唔比其他小朋友接近,去play group佢都係企埋一邊睇人玩, 幾開心佢都唔會走埋去, 只要一有人走近佢,佢就會走去媽咪身後, 後來為左改變佢, 知道佢一聽到音樂就跳舞,唔會記得有冇人,我地帶佢出去睇街頭唱歌表演, 佢會走出去跳舞, 慢慢引到好多其他人同佢一齊跳, 漸漸佢就唔怕陌生人, 我地再一步步教佢主動同陌生人(主要係其他小朋友)打招呼, 因而佢識左一D小朋友做朋友, 可以一齊玩, 佢覺我開心, 慢慢就改變。呢個只係其中一個例子, 說明只為左一件事都要花好多心思先可以改變, 佢熱情又容易同人熟絡的性格就咁形成左, 之後入到學校, 呢種性格幫佢好多, 無論老師同學都,以至助手阿姨, 有教過冇教過佢的都識佢係邊個。至於讀乜都係睇個人需要, 我個女到4歲都數學概念好差,你問佢3+6係幾多, 佢可以答你5, 完全冇加減意識,除左數手指,數實物之外, 佢都分唔出加減, 後來我真係冇辦法, 比佢讀珠心算, 好快就有進步,知道加減的分別, 心算亦提升好多, 咁先過到咁多關面試咋. 至於學普通話係因為女兒自小先學英文, 到1歲半先開始學廣東話, 2歲比佢學普通話, 入讀英普幼稚園, 中英文她目前是完全可應付這年紀要面對的程度。當日我是請教一位朋友, 而由她介紹一家只教中文的教育社, 感覺是非常好, 女兒能認的中文字比較多。其他女兒學的只是興趣: roller skate, Jazz dance, piano, 古箏。 上面提過有些讀過後覺我幫助不大的有:
English Cambridge Starter (已考得13盾), 在試Mover但她在串字出現困難了, 打算會停讀
English Drama : 原意也是想提升她社交能力,但似乎以英文為母語的小朋友及以廣東話為母語的小朋友會分為兩堆人去玩, 所以已經取消
應該大概係咁多, 唔知有冇一時記唔起的。
總括而言,都係要觀察自己小朋友的性格, 搵出對應辦法先我, 其他人的做法未必合適

布希亞    發表於 15-12-1 15:44
當個好爸爸

好多謝大家的意見, 特別是用家的分享, 其實自己有朋友分別是培僑及TSL用家, 分別是P.4及P.1用家, 我也有去請教, 但畢竟只各有一人, 所以想多聽意見, 只因自己家裡亦分為兩派了, 真係一個小朋友的升小都變成開會投票咁, 真係小事變大事, 而且後面仲有個細女, 考慮又多少少。點都好, 都要等到TSL 3rd in之後, 出埋TSL結果先決定,仲有個幾月時間考慮的
當個好爸爸

回覆 boyboobee 的帖子

看你自己看重什麽。我只能說,TSL對小朋友的英語口語提高的效果是十分顯著的。小兒小一幾個月,在家會自動轉channel用英語表達和會話。其它科目如中、數,我想各個學校教學方法也都差不多,家長在家也都能自己教教。

我自己是TSL 高年級用家, 亦識好多其它直資私立學校的家長, 反而培僑就可能因地區關係不識人讀, 所以冇得直接比較.

我自己覺得主動的小朋友在TSL 的發揮大, 亦冇咩包袱.   TSL 主要不是谷成績,  所以學校亦無操練. 當然TSL 要面對升中的壓力是最實在的問題. 所以如果你很在意升中的, 可能培僑有個backup 是OK 的.

boyboobee 發表於 15-12-1 07:03
升中應該要孩子自己去選了,相信到時佢應該比我更瞭解當時的學制、各中學情況、和她自己的實力了。

...
樓主看來是希望6年後有選擇中學的機會, PK沒有呈分, 看來TSL較合樓主心水。

引用:回覆+boyboobee+的帖子 看你自己看重什麽

原帖由 ymq 於 15-12-01 發表

看你自己看重什麽。我只能說,TSL對小朋友的英語口語提高的效果是十分顯著的。小兒 ...
多謝分享,我女兒本身讀英普幼稚園,K1開始已經會自己轉channel,正因為咁,希望小學有相同語境,免得白費咗之前的基礎。

HaYi  我個亦是ENG / PTH 幼稚園, TSL英文語境較自然  發表於 15-12-2 15:32
當個好爸爸

fguy 發表於 15-12-1 17:08
樓主看來是希望6年後有選擇中學的機會, PK沒有呈分, 看來TSL較合樓主心水。
PK學生如果有實力,係咪都可以去考其他學校?無呈分只係無統一派位嗎?

引用:我自己是TSL+高年級用家,+亦識好多其它直資

原帖由 HaYi 於 15-12-01 發表
我自己是TSL 高年級用家, 亦識好多其它直資私立學校的家長, 反而培僑就可能因地區關係不識人讀, 所以冇得直 ...
多謝你身為用家的分享,我個人是喜歡TSL的,但女兒喜歡PKC的環境,我仍要努力同女兒溝通。

HaYi  TSL就要擴建一些, 可能亦可以考慮此因素.  發表於 15-12-2 15:35
當個好爸爸

其實TSL有好多學生出去考直資或私立中學,培橋都一樣。我覺得一條龍既好處唔係因為有back up, 而係12年一貫既課程可以更有系統地學習,學校資源分配彈性都大好多。黎緊12月13號係培僑十週年開放日,有時間可以去玩下!

引用:其實TSL有好多學生出去考直資或私立中學,

原帖由 teambuilder 於 15-12-01 發表
其實TSL有好多學生出去考直資或私立中學,培橋都一樣。我覺得一條龍既好處唔係因為有back up, 而係12年一貫 ...
開放日、1st in、2nd in,已經去咗3次培僑,其實唔駛再去喇,亦註册完,等TSL出埋結果先慢慢再諗。

當個好爸爸

szetob 發表於 15-12-1 18:50
PK學生如果有實力,係咪都可以去考其他學校?無呈分只係無統一派位嗎?
說得對, 無呈分對Band1同學希望從派位途徑入Band1中學確實是少了一個派位的機會, 唯有靠自己考。

PK學生當然可以去考其他中學, 問題在於TSL同學的考中學的成績已有往積可尋, 亦一目了然!  PK同學考其他中學的成績會比TSL考得更好也說不定, 只是事實如何就不得而知了, !!  

回覆樓主:

I go for TSL

boyboobee 發表於 15-12-1 14:28
點教女同讀乜班,我真係唔敢講, 每個小朋友唔同,我都係一邊觀察自己的小孩, 一邊到處問, 又不停試, 其實我都 ...
十分感謝您的回復, 是的, 小朋友個個不一樣, 要找出發光點, 也要找出短板.... 要補短板是最頭痛的.... 真心謝, 祝2位千金健康成長, 聽聽話話

引用:三年前我也是掙扎中,結果選了陳守仁,女女入

原帖由 sweetbaby999 於 15-12-02 發表
三年前我也是掙扎中,結果選了陳守仁,女女入讀後好大變化,熱愛學校,英文中文非常流利,甚至開始寫英文小說,課 ...
多謝分享,TSL一直是我目標,但要女兒接受才可以,唯有繼續與她溝通,當然前题是有TSL offer。

當個好爸爸

你女兒好出色,請問同讀邊間幼稚園有關嗎?

引用:三年前我也是掙扎中,結果選了陳守仁,女女入

原帖由 sweetbaby999 於 15-12-02 發表
三年前我也是掙扎中,結果選了陳守仁,女女入讀後好大變化,熱愛學校,英文中文非常流利,甚至開始寫英文小說,課 ...
我和您剛相反,6年前放棄了TSL,選擇了當時口碑不及陳守仁的培僑,至今一點也不後悔,我不單不需為升中再煩惱多一次,而且我發覺因為是一條龍學校,校方在高小課程上已經為升中作準備,例如英文課程,內容包括地理、世界歷史、科學,令小朋友未升中前已有一定的知識基礎,更容易適應中學課程。除了課程的配合,校方亦顧及學生之個人成長,有課堂特別講及品格培養,時間管理等知識,感覺校方是全面培育一個人。

回覆:Joycemom 的帖子

請問覺得英語環境足夠嗎,尤其是英語會話,因本身家庭是说廣東話?根據了解只是英語課及英藝課用英文教?謝謝

引用:請問覺得英語環境足夠嗎,尤其是英語會話,

原帖由 chun_mum 於 15-12-02 發表
請問覺得英語環境足夠嗎,尤其是英語會話,因本身家庭是说廣東話?根據了解只是英語課及英藝課用英文教?謝 ...
英語環境方面,我會覺得一定比官津校好,但比不上國際學校。據我的觀察,這幾年培僑的小朋友能說得一口流利英語的,人數越來越多,每一年學校的5年級生要做英語話劇表演,記得幾年前看表演,只有小部分同學有較多對白,其餘同學只得一句,甚至沒有對白,但近年基本上每位同學都會有對白,當然英語流利的更會擔當重要角色。這其實反映了學生整體的英語聽說能力上升了。要小朋友説得一口流利英語,我反而會建議讓小朋友每天抽時間看英語卡通,因我家也沒有與小孩用英文溝通,小朋友是透過看英語卡通學得流利英語!

引用:我同你一樣,+有培僑OFFER,+亦有+TSL+3RD+IN

原帖由 積奇百事 於 15-12-01 發表
我同你一樣, 有培僑OFFER, 亦有 TSL 3RD IN, 但我最後如無意外應該會選培僑.

原因除左一條龍外, 仲有一個 ...
我也因為培喬中文課本 揀培喬 haha

布希亞  我反而不喜,論名作家香港好過大陸  發表於 15-12-3 00:15
‹ 上一主題|下一主題