用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大圍培僑
樓主: chingfoon
go

大圍培僑 [複製鏈接]

teambuilder 發表於 15-12-22 13:15
回覆 王家爸爸 的帖子

我沒有交過升中報名表, 亦唔清楚交表情序, 但我去過培僑書院多次, "校工" 既位置係 ...
講得非常好, 我反而最怕見到果D無事生事,無風起浪的家長

crystalwsm 發表於 15-12-20 01:04
十分認同,我哋校長話一間學校管理好定唔好睇3樣嘢就知,1.校工 2. 洗手間 3. 壁佈版

...

1.校內環境超乾凈整潔, 校工真要記一功2.洗手間每層的每個廁格也很乾淨, 起碼我沒見過要維修的情况,而且廁所水箱的冲廁水相當充足, 每次冲廁起碼冲到一分鐘水,絕對沒有廁紙冲不走的情况
3.壁報板內容清淅, 定期更新, 沒有容容爛爛的情况,所用顔色亦相當醒神
4.還有你沒有說的圖書館, 圖書每月更新, 空間及光線充足,環境寧靜, , 樓底十分高, 大到好似公共圖書館咁, 小朋友樂而忘返

如果你真係比個看更嚇怕,咁我只可以説你走宝了, 因為校務處入面的人超nice有禮貌又笑容十足, 行政工作亦處理得十分好

我個仔仔下年要升中啦, 今次都預先去咗培僑聽簡介, 其實之前都聽過幾間, 感覺校長講得比較具體實在, 好多方面都好透明, n抵讚。除咗上述提及的內容, 我仲有
幾方面都印象幾深刻:1、原來佢Jupas入U有44%, 3大佔一半, 咁比好多B1C英中好, 亦比我我印象中好
2、佢原來係北京大學校長免試推薦學校之一, 仲有三個名額, 我之前在女拔聽說她們也有, 全港只有十零廿間神校係, 估唔到佢都係。
3、高中将分兩條路向,
一條是DSE, 行此路者, 如能力高的, 學校會協助學生on top of DSE, 再顺便考埋 GCE AL, 等優才生除咗可在港升學, 亦有利升國際名牌大學。這點令我好有與趣, 之後留下向校長了解, 據校長講, 去年開始, 今年中五级已有學生用AS成績獲oxford條件取錄。這對我來説很是吸引。
另一條是GCSE及IPP一年預科課程, 已同一些大學有協議, 校内評估合格可直入英美澳幾十間大學, 不過我投影片影得唔清, 印象中那些大學有好多都好OK, 好像是Bristol, Leeds, Warwick, 澳洲國立, sydney u 之類, 為能力一般者提供更多岀路。仲有, 學费照舊。我都好有興趣。不過,  校長話正在申請, 未正式批。如果批到, 我覺得都非常吸引。
4、印象中校長介绍咗好多學習支援的措施, 我覺得學校幾有心帮學生提升成绩, 而非吹下水個種。不過, 太多嘢, 具體我也記得不太清楚。
大概就係呢D。

回覆:morningsun 的帖子

你講的第3點,我影左相,校長話仲有幾間北美大學其中最知名的有Northwestern U

回覆:wtyau 的帖子

終於有個公道啲嘅人說話

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

wtyau 發表於 16-1-11 15:52
幾年前曾親身到李國寶,顏寶玲和培基的校務處隔著窗口交表,當時都是沒有其他家長,三校的職員都是態度十分 ...
唔怪得咁多人唔鍾意二線直資,當年我打去一線直資(DBS同SPCC)問,啲職員都好清楚咁解釋。去SPC問野,啲學生仲好有禮貌咁教我點去校務處(係樓上,幾遠下)。去B1A官津學校(KC、QC、SJC)問,間間都回答得好客氣。

唔記得講,態度最好既係港華,所以雖然知道學校成績跌左啲,但係都有信心港華一定好快恢復好成績,始終態度決定可以走幾遠。

Ocean419 發表於 16-1-12 08:40
你講的第3點,我影左相,校長話仲有幾間北美大學其中最知名的有Northwestern U

...
DSE既資歷, 一樣有不少海外大學認受, 包括Northwestern

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/hkdse_recognition/ircountry_hkdse.html?0&N

所以要外升學, DSE考得好, 一樣可以有出路
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DSE考得好的,當然去邊讀都沒大問題。外國大學雖承認DSE資歷,但報名時總會吃虧。morningsun第三點已清楚說明高中將分兩條路向。學生能力高的,學校安排考DSE+GCEAL,會為GCE課程補課,同學將會有更多更好的大學選擇。IPP計劃是給成績不特出的同學,除DSE外,多一條出路和選擇,仍有機入讀一些著名大學。

wtyau 發表於 16-1-12 12:31
DSE考得好的,當然去邊讀都沒大問題。外國大學雖承認DSE資歷,但報名時總會吃虧。morningsun第三點已清楚說 ...
能力唔出色, 勉強諗辦法入大學係咪好方法?

定係其實應該實事求是, 轉去讀職業訓練局既高中職業導向課程好D呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DSE考得好基本上本地海外都大把選擇, 但如果考得一般, 如3344 之類就唔夠爭囉。例如, 人地GCE 取A或A*接近30%, DSE取5*或以上都唔知有冇5%, 人地取3A者有10幾%, DSE 有3科5*, 5**的又有幾多呀。個邊派grade鬆手好多, 所以埋有好多人跳船去英國讀寄宿囉。
我個日留低問校長有關他們的 IIP預科課程, 都好好幾個問緊。大致情況是课程由英國的幾十間大學共同設計的, 校內評核, 不過卷改完寄去英國。課程比GCE略淺, 好易合格, 但高分還是要看能力。課程認受性都高, 一樣可報劍橋牛津。校內評核合格保証表列内有大學必收。不過, 我估要入Warwick、Bristol之類 QS世界大學排名首50的, 所需分數也不會低囉。
我去年去聽女拔, 話開GCE, 但校長都提醒GCE课程比DSE深, IB如是。所以如果培僑有GCE, 又有IIP, 多個選擇我反而幾喜歡。阿仔仲细, 到高中真係唔知成績得唔得, 如果多D選擇同岀路, 會安心D。

回覆 hkpapa852 的帖子

你都有你既道理, 但又未乜一定啱晒. 因為有部份學生係比較遲D開hui. 如果達到入大學最底要求, 而大學又肯收, 我覺得試下讀都未賞不可. 不過大前題係屋企可以負擔到.

引用:Quote:wtyau+發表於+16-1-12+12:31+DSE考得

原帖由 hkpapa852 於 16-01-12 發表
能力唔出色, 勉強諗辦法入大學係咪好方法?

定係其實應該實事求是, 轉去讀職業訓練局既高中職業導向課程好 ...
又唔可以只以一次dse成績去咬定一個學生能力有多高,始終只是17、8歲人。我身邊認識好幾個舊同學都係會考成績普通唔想repeat, 去外國升學再入到全世界top 10大學讀master 的,而家的職業和收入比當年有幾個A的更優勝

Ocean419 發表於 16-1-12 13:37
又唔可以只以一次dse成績去咬定一個學生能力有多高,始終只是17、8歲人。我身邊認識好幾個舊同學都係會考成 ...
問心吧! 成功的多, 還是失敗的多呢?

當然, 入咗大學亦唔代表D乜.

karaqueenie 發表於 16-1-11 16:54
講得非常好, 我反而最怕見到果D無事生事,無風起浪的家長
是呀, 那三兩個家長就是這樣, 他們根本對學校一知半解, 走入人間鋪的目的不是要幫人, 而是曲線炫耀自己.
在這些人咀裡, 只有神校才是學校, 其它的就是爛泥. 培橋仲係有大陸背景, 仲吳踩多兩腳咩
身為沙田的家長, 我很想對這些人說: 你們來錯地方了, 請不要動不動就拿神校名字出來嚇人了. 還是回到你們神校的世界, 互相吹捧各自滿足好了.

引用:十分認同,我哋校長話一間學校管理好定唔好

原帖由 crystalwsm 於 15-12-20 發表
十分認同,我哋校長話一間學校管理好定唔好睇3樣嘢就知,1.校工 2. 洗手間 3. 壁佈版

...
真,我去睇學校都喜歡看洗手間

回覆 ezmum 的帖子

其實回歸之後, 大部份人對左派學校已改觀了,  無咩人夠薑踩培僑啦, 資源也多得令人羨慕. 培僑硬件是一流的. 校舍好大, 人的器量也應該大吧.

Lucifer3960 發表於 16-1-12 17:19
回覆 ezmum 的帖子

其實回歸之後, 大部份人對左派學校已改觀了,  無咩人夠彊踩培僑啦, 資源也多得令人羨慕 ...
你說得沒錯, 雖然「大部份」人明白這個道理, 可惜有「小部份」人仍然用以前的眼光看事物呢
有不少人連大陸都未去過, 但批評大陸最激烈的竟然就是這些人.....

引用:Quote:karaqueenie+發表於+16-1-11+16:54+

原帖由 ezmum 於 16-01-12 發表
是呀, 那三兩個家長就是這樣, 他們根本對學校一知半解, 走入人間鋪的目的不是要幫人, 而是曲線炫耀自己.
在 ...
對!為何要只追捧神校!我地有考培僑之家,只想為子女選一間有內涵嘅學校!

引用:Quote:Ocean419+發表於+16-1-12+13:37+又唔

原帖由 hkpapa852 於 16-01-12 發表
問心吧! 成功的多, 還是失敗的多呢?

當然, 入咗大學亦唔代表D乜.
何謂成何謂失敗?十幾歲人考傳統local exam 成績不夠亮麗就=失敗,父母要否定他將來有出息的學業成績和成功的人生?真心回答你的問題,只要努力有上進心,我認識的大多是幾成功的

‹ 上一主題|下一主題