用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真 vs HKMA 李國寶 vs 王錦輝中學
樓主: googoo
go

基督教崇真 vs HKMA 李國寶 vs 王錦輝中學 [複製鏈接]

引用:Quote:chan803+發表於+16-1-31+13:42+唔係

原帖由 hkpapa852 於 16-01-31 發表
如果係B1學生,根本唔值得為呢3間放棄派位。如果係B2A學生,亦只有李國寶值得考慮。 ...
我女將面對升中問題,成績暫時都係B1,但校網麻麻所以都考慮緊李國寶。
請問點様知道李國寶Banding,因大家都話佢有B1C~B2A?
但我睇完EK有関李國寶嘅post,似乎都收生收得幾鬆手。
加上有親人成績普通,冇特異功能(有主科不合格)都第一輪入咗。

Yanamami  何不考慮顏寶齡?  發表於 16-2-18 08:18

OHIMESAMA 發表於 16-2-17 11:17
我女將面對升中問題,成績暫時都係B1,但校網麻麻所以都考慮緊李國寶。
請問點様知道李國寶Banding,因大家 ...

傳統著名既B2A中學3322率只有5X% - 6X%, 大多數B1中學全達70%, 部份B1C中學只有6X%. 李國寶過去幾年DSE既3322率都有6X%, 所以可以話李國寶係B2A-B1C呢個水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

明白晒,多謝回覆!

回覆 hkpapa852 的帖子

咁您的親人應interview好出衆, 邊科主科唔合格? 一次半次抑或always唔合格?

回覆:wongkaka 的帖子

我都係咁唸,但聽完佢面試過程後又冇乜特別,
只係一齊面試嘅人唔多出聲,可能咁樣令佢比較特出啦!

主科數學差小小先合格,英文就最多七十幾中文有A。
過往成績差不多都係全級中下小小。
大家抱著試下冇壊嘅心態,因為老師都唔睇好,
點知就入咗,一家人都好驚喜即刻去註冊咗啦!

引用:我都係咁唸,但聽完佢面試過程後又冇乜特別

原帖由 OHIMESAMA 於 16-02-18 發表
過往李國寶年報所寫的pre-s1成績,數學科分數都係異常地低。估計他收生是不考慮數學科成績。

回覆:ChiChiPaPa 的帖子

咁學校仲有B1成績真係好唔簡單,亦即是幾谷下喎⋯
定係學校有一套方法令學生有咁大嘅進步?
真係好想知,因唔想個女讀太谷嘅學校,
我想佢嘅中學生涯開心D,可以參加多點活動。

引用:咁學校仲有B1成績真係好唔簡單,亦即是幾谷

咁學校仲有B1成績真係好唔簡單,亦即是幾谷下喎⋯
定係學校有一套方法令學生有咁大嘅進步?
真係好想知,因 ...
現在入大學係要3322。兩科語文要3,而數學只係要2。部分直資收生只看語文科成績,以及面試時的語文表現係唔出奇。

引用:Quote:原帖由+OHIMESAMA+於+16-02-18+發表

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-02-18 發表
現在入大學係要3322。兩科語文要3,而數學只係要2。部分直資收生只看語文科成績,以及面試時的語文表現係唔出 ...
多謝你呀!
我唸我要做多D資料搜集,
好明顯我呢方面嘅知識好貧乏

引用:我都係咁唸,但聽完佢面試過程後又冇乜特別

我相信妳朋友的兒子是面試非常出眾才有機會被錄取的,因我仔同班同學band2A連第二次面試的機會都沒有。

OHIMESAMA  你睇返我之前既回覆有提過面試經過。  發表於 16-2-18 21:43

引用:Quote:原帖由+OHIMESAMA+於+16-02-18+發表

原帖由 judy898 於 16-02-18 發表
我相信妳朋友的兒子是面試非常出眾才有機會被錄取的,因我仔同班同學band2A連第二次面試的機會都沒有。

...
剛看完,如確實如此,學校收生確實鬆手(或者學校選的是最適合入讀的學生)但大學錄取率不低可證明是正增長學校,3月我也會考慮報名雖然基督教崇真已經收佐阿仔😊(其實基督教崇真也非常不錯)

hkpapa852 發表於 16-1-31 14:02
如果係B1學生,根本唔值得為呢3間放棄派位。如果係B2A學生,亦只有李國寶值得考慮。 ...

請教hkpapa852,李國寶是否比王錦輝更值得入讀?請問可否分享一下?因王錦輝資料唔多,成日聽朋友講佢係1C-2A,不知真確與否?

引用:回覆+au6822+的帖子 謝你回覆AR,因為真的

原帖由 kyliema 於 16-02-02 發表
回覆 au6822 的帖子

謝你回覆AR,因為真的很擔心校風問題,OPEN DAY我去睇又見到D學生追追逐逐,所以有D擔 ...
如不是傳統直資學校,可能大多數都是這樣,因學校沒有那麼嚴緊!

引用:+本帖最後由+Eat_Sleep_Play+於+16-4-2+16:

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-04-02 發表
王錦輝2A

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-2 16:43
請教hkpapa852,李國寶是否比王錦輝更值得入讀?請問可否分享一下?因王錦輝資料唔多,成日聽朋友講佢係1C ...
WKF連可以俾人參考既成績都無公佈過, 所以不能評價.

個人認為, 香港唔同水平既學校都有好多選擇, 如期搵間"神校" (神秘學校), 何不搵間透明度高D既學校呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-3 15:24
WKF連可以俾人參考既成績都無公佈過, 所以不能評價.

個人認為, 香港唔同水平既學校都有好多選擇, 如期搵間 ...
而家都係先收集資料,睇睇呈分後的情況,希望可以更進一步

引用:+本帖最後由+Eat_Sleep_Play+於+16-4-2+16:

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-04-02 發表
王锦輝係幾神秘的學校,我有個朋友仔個讀F3,英文是okay, 但佢话中文,數學成績係好參差。佢比聖瑪加利又神秘得多,如在本地上大學,有得選擇,最好選其它

Eat_Sleep_Play  Thx info  發表於 16-6-4 20:08

想知其实可以去简介会了解一下。我同事小朋友係呢间讀小学, 好開心, 適合自己最重要 !

囡囡都係基崇收咗,但我都心大心細,因為要放棄派位,阿女係崇真小學全級頭五名,in咗真光同瑪利若都要等派位日先公佈,所以報咗名先,有冇讀緊家長可以分享下

但一報就放棄抽奬
咁女的意願係?
‹ 上一主題|下一主題