用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 ADHD 食藥 / 唔食藥 ?!!
樓主: 準媽咪
go

ADHD 食藥 / 唔食藥 ?!! [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 16-3-14 20:52
除了魚油,也聽過要吸收B6!
少食/戒食糖,色素,味精。
平常多運動,消耗多D精力,睇睇可否令在學校玩到癲 ...

我小朋友同你小朋友似,不過加脾氣暴躁,唔激得,不可以被挑釁佢,否則會爆發不良行為。這樣,食藥可以改善脾氣和行為嗎?

Mbaby 發表於 16-11-3 08:53
我小朋友同你小朋友似,不過加脾氣暴躁,唔激得,不可以被挑釁佢,否則會爆發不良行為。這樣,食藥可以改 ...

其實理論上食藥可以控制的,可是,那些是精神科藥物,是否真的大問題到要食藥去控制?這個選擇可以由家長,老師,心理學家,精神科醫生去研究下

有好多研究話ADHD 只係一個標籤。 父母要觀察行為背後的因素,好似睡眠丶飲食丶環境等,有好多小孩子係改善咗呢d因素之後,就沒有ADHD嘅癥狀及行為。

http://www.collective-evolution. ... ey-define-treat-it/

睇下呢d研究

小曳人 發表於 16-8-24 14:36
魚油含有必需脂肪酸,對細胞分裂、腦部發展都有幫助,長期食有益健康,對抗敏感問題唯一要考慮係fish oil嘅 ...

請介紹植物嘅omega 3 (or 3-6-9) 的牌子,謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Mbaby 發表於 16-11-7 23:16
請介紹植物嘅omega 3 (or 3-6-9) 的牌子,謝謝!
香港有得賣嘅,可以揾揾udo's
另iherb都仲有好多品牌 (search "plant omega"),包括udo's,應該會平過香港買

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題