用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田培僑小學用什麼語言教課?
樓主: ginny66lee
go

沙田培僑小學用什麼語言教課? [複製鏈接]

Re: 沙田培僑小學用什麼語言教課?

waisiuchuen, wapwap,
套黃色校服好特別, 好難形容, 並非one piece, 記得當天一提到校服, 家長都立即金精火眼望到實, 相信學校會很快post 上網。
Aimee, 最後有的一套校服有兩個女仔穿著, 有兩種顏色, 有對有logo的襪, 是否屬中學生的? 我都搞不清楚究竟平日應該是穿那一套  
那天我問過有關小二的課程是怎樣, 學校回應都是跟小一類同。  (因為我囡囡是小二)
另外有問過學校教學語言的安排細節。 回應: 有兩三個月會用廣東話作教學適應期, 但要視乎學生的水平!
等我再想想, 我記得我問左好多問題!

waisiuchuen, wapwap,
唔駛客氣!

Mango,
有兩個女仔著的校服係中學的,我估最多著應是橙色那套。

今天上培僑校網,還未有將校服資料放上網.
唉! 好後悔早走呀.     

ashleymama 寫道:
What's so good about Pui Kui? How much is the school fees?
Anyone please advise. Thanks!

因朋友兒子打算轉校插班才知道學費每月$1,700,另加$100雜費,一年交10期.

補充

3.仲有一運動衫(睇唔切咩顏色)+灰色運動褲
運動衫係橙色

噤! 有看到校服的家長您地覺得正吾正呀, 應該穿黑色或白色鞋.

Hi waisiuchuen,
套校服正吾正? 可以答你係特別囉! 鞋-學校未有交待!
我都好期待學校可以儘快post上網, , 因為有些有關課程上的安排我未有詳細紀錄!

家長日當日, 請問什麼時候結束呢? 因為要趕住湊阿囡放學, 5:00pm 走了! 如果校服是黃色的話, 我個囡一定勁開心呀, 佢超級鐘意yellow 呀!

我同老公說d老師好勁, 勁到我老公都有懷疑真唔真(因為佢冇去現場) 連教體育都找個北京體育學院畢業的碩士? 真唔真呀?????  老實說, 我當時都有d咁的感覺, 直情有d 受寵若驚的感覺!

師資咁勁!真的希望唔會咁快加學費呀!

明日就會把當日的資料放上網啦!

吾好意思,你點會知道哩.我好心急.

連教體育都找個北京體育學院畢業的碩士教,師資真係好勁喎!這些老師教小朋友的教學經驗是在國內嗎?對香港的教學認識嗎?我怕國內的教育經驗與香港的教育方法不同.

Vincent1007 寫道:
明日就會把當日的資料放上網啦!

好心急呀      

謝謝你Vincent !  

各位培僑家長 :
你們有無到培僑學校網上討論區看看呀.
你地對校車的安排有可意見.

請問培僑0607小一何時收生呢?會否有學校的簡介會?難唔難入呢?

You can phone to Pui Kiu colleage 25080716 for enquiry.

heiB,

如無記錯,這位體育老師,是香港某項運動項目的紀錄保持者,後到北京修讀體育,是香港某田徑總會的主任,並教授一些教練課程。

Aimee 寫道:
heiB,

如無記錯,這位體育老師,是香港某項運動項目的紀錄保持者,後到北京修讀體育,是香港某田徑總會的主任,並教授一些教練課程。

係香港三級跳紀錄保持者, 到現在仲未有人破到.    

各位 :
好心急呀,現在還未update 資料上網址.

我剛收到留位費單, 各位培僑家長,記住留意信箱。

mango

我果日無去到家長會, D師資點勁法, 可否簡單介紹吓呢? 課程方面是否由學校自行設計, 可否簡略講講當日會上內容呢?   其實我依家都十五十六, 本來已決定比個女讀私校, 依家見到間學校咁好, 想轉軚讀番添 . 培僑有咁好既學習環境, 一流既設施, 加上有咁高質素的老師, 我諗將來培僑既學生一定好smart.
‹ 上一主題|下一主題