用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀中文小學如何改善英文oral and listening?
樓主: janchan123
go

讀中文小學如何改善英文oral and listening? [複製鏈接]

回覆:讀中文小學如何改善英文oral and listening

楼主是问中文小學生,不是幼兒了,小學生不會玩playgroup,除非住得近,亦未必適合去愉景灣

引用:楼主是问中文小學生,不是幼兒了,小學生不

原帖由 longlokma 於 16-04-14 發表
楼主是问中文小學生,不是幼兒了,小學生不會玩playgroup,除非住得近,亦未必適合去愉景灣

...
西貢和半山也有多西人的遊樂設施。找理由唔去好容易。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-14+發

原帖由 IloveJJ 於 16-04-14 發表
我尋晚開始去睇下英文既暑期活動,但發覺如果有啲學技能既活動用英文,例如:羽毛球、廚藝嗰啲,佢唔識英文 ...
香港有完全唔識英文的孩子?

至於性格,內向形和內向形玩好(本地學生比較多內向),定內向形和外向形玩,易發展社交 (國際學生比較多外內)?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-14+發表我

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-04-14+發

評論既時候,可以多從別人的角度去想嗎?如果個小朋友本身運動唔好,學乒乓球、游水、樂器,都係常常做唔到 ...

梗係唔會明明孩子唔好某運動,還用英語學。你睇清楚,我話無論孩子咩性格,小學生總有課外活動,把其中一些轉西人老師,國際學生的興趣班便可。你孩子又跟 NET,又看英文卡通,點可能唔識英文!

有D野係普遍性好高好高的,和道理顯淺易明。例如多閱讀語文好,多用英文對話,自然 oral 好,同五個英文好的同學對話,學 oral 好過同一個英文好的老師學。有語境,小學孩子學 oral 好快。

個別孩子家長的價值觀不同,孩子有各種限制,是個別事件,無人說你的孩子要如何如何。

我只是提供意見及理由看法,其實我唔知我如何不考慮別人處境。

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+16-4-14+13:55

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+16-4-14+13:55

回覆:IloveJJ 的帖子

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-04-14+發表

原帖由 shadeslayer 於 16-04-14 發表
西貢和半山也有多西人的遊樂設施。找理由唔去好容易。
遊樂場只適合好動的年幼孩子,大一点的孩子已对一般遊樂場設施冇興趣

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-4-14+13:47+

「梗係唔會明明孩子唔好某運動,還用英語學。」
唔明,你孩子現在用中文學武術和游泳,即是有興趣?甚至做得唔錯?如果武術和游泳而家都係死頂,咁唔係英文定中文學的問題,係選課外活動的問題。

一般細路,課外活動總有起馬一樣有興趣。

比老師讚英文好?咁你又話孩子唔識英文?

原帖由 longlokma 於 16-04-14 發表
遊樂場只適合好動的年幼孩子,大一点的孩子已对一般遊樂場設施冇興趣

...
游樂場小三四學生玩得好開心。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-4-14+13:47+

「梗係唔會明明孩子唔好某運動,還用英語學。」
我講的是普遍性很高的事,你個別孩子家長各個原因理由而不適用,也不要認為我針對你。

你提出你的原因理由,我見到多口問下,其實我不是針對你。

回覆:longlokma 的帖子

其實大家既意見非常好,你地俾到我好多提醒,可以試下。當然各人有不同既限制及處境,各適其式,盡力而為啦!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-14+發表「

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-14+發表「

其實你點知你講,係「普遍性很高」既事呢?我唔介意你係咪針對我,我只係想俾你知道,呢個世界,有唔係你諗 ...
有D野係普遍性好高好高的,和道理顯淺易明。例如多閱讀語文好,多用英文對話,自然 oral 好,同五個英文好的同學對話,學 oral 好過同一個英文好的老師學。有語境,小學孩子學 oral 好快。

Xxxxxx

以上我講有邊樣普遍性好高係唔啱,請指正?

唔通多英文對話機會,英文 oral 差才普遍性高?

佢學武術同游水,唔係等於學得好。游水係我細細個已要佢學,學咗6年,終於識少少,佢自己先開始鐘意。學武 ...
係真係想佢日常生活都能運用英語。

Xxxxx

想佢日常生活都能運用英語,更應該用生活化的方式學習。 去公園,去國際學生課外活動便是以生活化的方式學習。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-04-14+發表其

呢啲係普遍性高,但你話咩性格都可以同同學互動學英文,就唔係普遍性高囉!仲有,被動的人同主動的人一起, ...
任何性格的人,小時也是生活化的由與母親互動學母語,係嗎?

任何性格的人,在多機會用英語對話的環境,學好英文 oral 的機會一定高(在國際學生群中互動學英文,就是多機會用英語對話的)。

其實你無須要信我的論調,有人信,有人不信,好普通。看官自己揸主意。

‹ 上一主題|下一主題