用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 贏在中途站
樓主: dativebond
go

贏在中途站 [複製鏈接]

回覆:dativebond 的帖子

你誤解了!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:贏在中途站

其實我講咁多野都係好離地,因為我未有教育小朋友經驗,我都唔知work唔work,因為我個仔只有15個月大。但我認真諗過其實叩個方法應該可行,係佢有小學程度開始,就早點讓佢知道比較深入的學問,唔係死記個term。其實好多高考既學問都唔難理解,但我唔明點解要勒住勒住,要佢係高中三年咁短時間先學,搞到小朋友無時間沉澱知識。舉個例,點解你會見到的士係紅色。答案係光終包含所有顏色的光,射到的士上面,的士吸收了所有顏色的可見光(除了紅色),光線由的士反射到你眼球,所以你見到的士係紅色。咁樣真係要到高中先能夠理解?好難咩?

但就算係咁簡單既概念,我相信大部份家長都比番晒學校,所以要溫故知新,用最簡單的方法講最準確既概念比小朋友知,勾起佢興趣。我都而家開始溫故知新,自己買而家既DSE書,溫定先,好好迎接小朋友最鐘意問點解、學習動機最強的時光。

個人教仔囡, "求學一定係求分數", 係冇更客觀更直接去評估學生學習成果之下, 分數係最容易理解. 不要再呃自己了.

問題係家長係"求分數"過程, 及了解"分數"意義, 上晒腦, 先攪到學生 死下死下.

我覺得好多家長想幫個仔攞分數,但自己又唔識,連少少時間都唔攞出黎了解個遊戲點玩,盲目要個仔乜都做到最好,又盲目想入名校,希望有人代自己搞掂個仔既學業,花大量心力時間但又得唔到如願既成果。入好學校是果,你個仔掂才是因。

其實如果識玩個遊戲,絕對可以更有效運用時間,反而會多出好多時間係其它課外活動,追求全人發展,而唔係全部時間奉獻晒比學業。

經驗豐富嘅師傅,講一兩句人地就有共鳴

引用:經驗豐富嘅師傅,講一兩句人地就有共鳴

原帖由 ABC-DAD 於 16-07-12 發表
經驗豐富嘅師傅,講一兩句人地就有共鳴
我最初都估是誰的分身,有你一句,我肯定了是誰!

ABC-DAD  又抽我水?人地會誤會架噃  發表於 16-7-12 18:40
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

完全唔知你地係邊個?你地互相認識?我剛到群組,乜都唔識,多多包涵。

回覆 dativebond 的帖子

無問題,今時今日,無咩人會有教育過五六個子女咁豐富經驗,講多啲,多啲分享係教學相長嘅,好多時閉門能知天下事,亦有時閉門可以做車

唉。。。其實我都唔想做怪獸家長,但我都覺得自己都算係,其實我根本唔需要咁早入呢D群組,但又想睇下人地有乜經驗可以分享下。
某程度我而家諗緊既野就係回想「如果我小時候係咁,而家就可以再好點啦。」呢種老套思路。其實我深知咁諗唔啱,每個人有自己的人生,介入去孩子教育的程度其實都好難拿捏。

介入得多又驚佢唔識自己飛翔,介入得少又怕自己未夠盡力。

搏盡無悔都唔係個個範疇都啱用。

回覆 ANChan59 的帖子

無啦啦又講呢啲,唉!

引用:回覆+dativebond+的帖子 無問題,今時今日

原帖由 ABC-DAD 於 16-07-12 發表
回覆 dativebond 的帖子

無問題,今時今日,無咩人會有教育過五六個子女咁豐富經驗,講多啲,多啲分享係教 ...
5-6個,係生育問題,唔係教育問題。

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆 Stillgood2 的帖子

生育問題?我提經驗,數字上,喺咁睇。

你認為生育多少,同教育子女經驗無關?

當你好識教,教過一兩個,始終唔算好有經驗。

我係好咁單純去諗啫。

識唔識教我真係唔識畀意見

dativebond 發表於 16-7-12 17:08
但就算係咁簡單既概念,我相信大部份家長都比番晒學校,所以要溫故知新,用最簡單的方法講最準確既概念比小 ...
手拖手咁同小朋友一齊升學,唔知放手個下佢行到幾多步?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

做家長其實好大學問,其中一個就係介入幾多,完全介入佢唔識自己飛,完全唔介入你又浪費了自己的人生經驗,始終,你比小朋友更了解個社會點運作,咩野對佢有利。
講就易,行就難,咁介入幾多非常難拿捏。我暫時既原則係佢每做一個選擇都會同佢分析好處、壞處、風險和後果,佢認真諗過都堅持自己果套,只要唔死得人唔犯法唔係無得補救,我會尊重支持。因為我既諗法講真都未必一定啱,只不過啱既可能多一點點。未來,佢做左選擇,有好後果當然高興;有壞結果都係一種人生閱歷,最緊要佢有認思考過做既決定,無怨無悔。唉,不過都係知易行難,但做家長要謹記囉。

唔鍾意"贏在起跑線"? 咁樣就不如改為"癲在起跑線"啦, 小學就學晒DSE考嘅嘢! 乜嘢child development, 學習興趣, .... 都唔好理, 有分數咪得囉
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

係咪真係對個仔咁無信心呀?唔好比題目呃到。「贏在乜乜乜」噱頭啫。
係小學初中階段講多點比小朋友知都比人話痴線,唔係叫佢操卷喎,唔係叫佢考試喎。
我都舉過例,係咪咁難理解?我個例子係科學館入面個鏡子館其實就係高考物理科既光學範圍,你講既佢知點解望自己會上下掉轉,原來原理係咁咁咁。又或者個仔問點解天空係藍色?原來係折射,跟住再解釋。點解的士係紅色?原來係反射,跟住再解釋。我唔覺得會咁樣對佢有害,我又唔係考佢。一次講唔明咪下次又講囉。如果咁都唔講得,咁科學館都唔好有鏡子館啦,或者高中生先入得?其實除了鏡子館,佢每一部份都關高考物理科事,譬如wave, electromagnetics。咁唔講得,咁科學館存在音人義係乜?只係玩樂?

讀書只係學習其中一部份,學習只係教育其中一部份,教育只係人生其中一部份。將讀書無限放大,乜都由上而下餵晒入咀,其實同呢十幾年主流操練、早教有咩實質分別?點解好似發現新大陸咁?子女唔識伸手去學?下下要切碎晒去餵?對仔女咁無信心?引導子女由內到外,發自內心去渴求知識,花既時間心血唔見得少囉。回報係乜?一個獨立既人。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:讀書只係學習其中一部份,學習只係教育其中

原帖由 MASAYA 於 16-07-14 發表
讀書只係學習其中一部份,學習只係教育其中一部份,教育只係人生其中一部份。將讀書無限放大,乜都由上而下 ...
好有道理!

‹ 上一主題|下一主題