用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 11中西區派得好嗎?
樓主: 法子
go

11中西區派得好嗎? [複製鏈接]

Re: 11中西區派得好嗎?

請問St. Louis係唔係比以前差左呢?(成績), 因為我見佢中學既成績好似無以前咁好wor     

Diamond 寫道:
teresa,

咁我明明地啦,咁即係你冇參加第二輪大抽獎

但我之前又見人話第一輪唔好填哂3個志願.................開始又有d confuse     

Diamond,

簡單講,

第一輪(9月)只可填一間, 可填本區/誇區, 以高分作為取錄標準.  如果唔取錄, 會自動入第二輪 (除非你自行考到直資簽紙放棄第二輪).

第二輪叫"大抽獎", 有兩個部份: 甲乙.  甲部最多可填3間 (亦可以只填一間), 可誇區, 不過好小chance成功; 如果甲部都仲未抽到就會入乙部, 抽既方法按照自己填既次序同該校學額, 隨機抽.  因為d 人多數都將區內至heat既小學填頭幾個志願, 所以大家填首志願都仲要"抽籤".  (而最講技巧就係填呢part, 唔填哂區內所有學校就蝕底, 而將區內最heat既小學放哂o係頭5個choice亦都好大風險!!)

就係因為咁, 好多家長好似我一樣, 第一輪有學校收就算喇唔再抽law.

一講到填form我真係    唔知點填好!   

teresa,

好耐都唔該

今次又明多d啦,係咪即係第一輪鬥高分只可揀一間公立/津貼,再自行考直資/私校???之前我成日以為直資/私校都要填落呢一輪添   

如果係,咁我又清楚左d啦,即係無論第幾輪,都只係填公立/津校,直資/私校就要自己考,係咪??真係唔該哂你咁耐心答我呀   

btw,仲想問下你地知唔知Robinson Road係屬於中西區定灣仔區 many thanks

醒目開學勳章

羅便臣道應屬中西區。

Diamond 寫道:

btw,仲想問下你地知唔知Robinson Road係屬於中西區定灣仔區 many thanks

Diamond:

係咪即係第一輪鬥高分只可揀一間公立/津貼,再自行考直資/私校???==> Yes!

即係無論第幾輪,都只係填公立/津校,直資/私校就要自己考,係咪??==> Yes!

Robinson Road係屬於中西區定灣仔區==> 中西區!

Teresa 寫道:

Diamond:

係咪即係第一輪鬥高分只可揀一間公立/津貼,再自行考直資/私校???==> Yes!

即係無論第幾輪,都只係填公立/津校,直資/私校就要自己考,係咪??==> Yes!

Robinson Road係屬於中西區定灣仔區==> 中西區!

Clear    唔該 kittylock & teresa

Teresa,

多謝你的回應 我囡囡20分係(大仔+適齡+舊生), 這樣基恩都算是熱門小學.  因我對基恩認識不多! 請問你有無一些資料是關於此校? 想知點解會係熱門小學. 請多多指教. Thanks

般含道和基恩都不錯,可以說是同level。
如果有宗教分/舊生分,第一輪選基恩都可以一試,我仔有個朋友仔今年在第一輪以20分(大仔+適齡+宗教)入了基恩。

睛天公仔 寫道:
Teresa,

多謝你的回應 我囡囡20分係(大仔+適齡+舊生), 這樣基恩都算是熱門小學.  因我對基恩認識不多! 請問你有無一些資料是關於此校? 想知點解會係熱門小學. 請多多指教. Thanks

[quote]般含道和基恩都不錯,可以說是同level。
如果有宗教分/舊生分,第一輪選基恩都可以一試,我仔有個朋友仔今年在第一輪以20分(大仔+適齡+宗教)入了基恩。
[/quote]

大仔同舊生係唔可以同時申報的呀

請問區內邊間比較活動教學, 功課少些, 但程度同升中派位又唔錯.

Ting0329 寫道:
請問區內邊間比較活動教學, 功課少些, 但程度同升中派位又唔錯.

救恩小學啦.  私校, 全日制, 好注重家校合作, 升中好多去東九龍匯基書院(英中), 因為救恩校長既丈夫係匯基校長.

睛天公仔:

基恩小學不嬲o係中西區都好heat架, 2間都係聖公會.  比起聖彼得, 佢既校舍好d, 而且基恩係全日制.  講升中去英中比率, 雖然未至於聖彼得咁高, 但係差唔多, 絕對唔輸蝕.

聽d家長講, 基恩d老師好有心機教, 又肯同家長溝通, 家校合作做得唔錯.

Teresa 寫道:
[quote]

救恩小學啦.  私校, 全日制, 好注重家校合作, 升中好多去東九龍匯基書院(英中), 因為救恩校長既丈夫係匯基校長.[/quote]

咁尾果30%去唔去到匯基呀?thanks

hi, i bingo 2nd choice King's old boy associate school, is that good?  afraid choose the wrong school.  any comment.  

請問有沒有媽咪可否借一份今年給11網學生選擇的小學網表?  (想知道本區及他區的小學每間有幾多位給本區學生選擇)  

謝謝幫忙!

烏龍媽媽

beemum 寫道:
hi, i bingo 2nd choice King's old boy associate school, is that good?  afraid choose the wrong school.  any comment.  

它分一校和二校是上下午分拆開來轉全日制, 雖然跟英皇書院並沒有關係但聽人講都是有點催谷學生的.

Thank you "fat chai ma ma", i heard that too.  but wonder the graduates would be alloted to good secondary school in future...

Sindy,

唔係呀化! 這樣我囡囡只得15分 .

大仔同舊生係唔可以同時申報的呀

Teresa,

謝謝你的資料, 唔該晒!

有15分, 般咸道官立大抽獎時有無機會? 另, 李陞小學點呀, 好嗎?

有15分, 般咸道官立大抽獎時有無機會? 另, 李陞小學點呀, 好嗎?

2間比, 般官小既水準高過李陛.  我仔有個同學選此校第一志願落空, 相信競爭很烈.  反而我有聽過有人15分第一輪入李陞.
‹ 上一主題|下一主題