用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 家長講座
樓主: LittleButter
go

GT 家長講座   [複製鏈接]

Minnie11 發表於 16-10-28 14:46
我有朋友讀緊,所以一早已知很多關於學校嘅嘢;亦分析了那些適合同唔適合我小朋友。通常在大型講座中,講 ...

可否分享下?真心求教的,thx!

siubbsw 發表於 16-10-28 14:49
也是,反正要坐1.5個鐘x7次,當然想講座內容有所得着,否則真係浪費時間和精神,何不回家親子更實際。
...
你做乜係人地學校既事情上搭嘴呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-28 15:05
你做乜係人地學校既事情上搭嘴呢?

又唔俾講呀?呢度都唔係真道!
當年我都經歷過上堂這遊戲,所以都可以分享下我的意見和感受。
我都係講下時下家長的苦況(搵食艱難)和心態(騎牛搵馬),好寫實呀!

hkpapa852  小心今次到友校家長話你   發表於 16-10-28 15:15

siubbsw 發表於 16-10-28 14:15
其實學校可以是好適合小朋友,只是不適合家長。因為家長要依時出席家長課,又要做功課,不是每位家長都能 ...
唔適合家長,其實都已經好難磨合。雖然話學習係小朋友嘅事,但小學階段得嗰幾歲人仔,老實講學習上好多時都要父母幫助。
至於你話只合獨生兒女或全職家長,又未免有點籠統,最起碼我自己唔係。但你話父母要有不錯學歷,我會覺得一半半啦。其實要完成嗰兩份功課唔係難,無對錯,只在於父母本身抗唔抗拒啫,要完成其實中學程度都做到,咁算唔算高學歷?

siubbsw 發表於 16-10-28 13:13
考小學連家長都要考核,家長要上八堂和交千字功課,但好多家長七點都未必放到工來上堂,校舍分旺角和調景嶺 ...

學校有好多活動供家長參與,全部自願性質。通常反應熱烈,閒閒地百幾個家長參加,多數都要抽,唔係次次都參加到.

cecilia.wilson 發表於 16-10-28 14:19
決定不繼續是個人原因,覺得校長提到的內容和我原本教育理念有衝突,之前去簡介會沒有留意到。
昨天我估 校 ...

校長個talk, 主要取材自陳美齡本書,分享她的育兒心德,並非學校教育方針.

AgapePa 發表於 16-10-28 16:57
校長個talk, 主要取材自陳美齡本書,分享她的育兒心德,並非學校教育方針.
...
咁下次會唔會用麥媽媽本書既資料?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-28 17:01
咁下次會唔會用麥媽媽本書既資料?

校長有提過,話唔係幾認同麥媽媽的觀點.

AgapePa 發表於 16-10-28 16:57
...

就係囉,我係考優才,唔係考陳美齡學校,唔明點解咁多時間用黎講佢本書,特別係校長又唔buy本書嘅。

BCoLick 發表於 16-10-28 17:21
就係囉,我係考優才,唔係考陳美齡學校,唔明點解咁多時間用黎講佢本書,特別係校長又唔buy本書嘅。
...
係喇。我寧願佢講多啲關於學校嘅方針。

...

我估校長係示範點做個讀書報告. 書單上有陳美齡本書,可能照抄校長個power point都過到骨.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-10-28+17:01+

原帖由 AgapePa 於 16-10-28 發表
校長有提過,話唔係幾認同麥媽媽的觀點.
could u pls elaborate which area principal does not agree?

3hearts 發表於 16-10-28 18:14
could u pls elaborate which area principal does not agree?

我自己無睇過麥媽媽本書,都唔敢同校長吹咁多,校長有主持家長讀書會,家長都好易同校長交流。如果你有興趣了解校長的教育方針,睇吓佢D著作囉。書單上有一本,可以順便做埋讀書報告.

3hearts  thank you ar  發表於 16-10-28 23:32

...

就係囉, 校長quote 陳美齡本書作為講座的主要內容,  卻踩人哋本書不值得買, 好像有點.....

回覆 cecilia.wilson 的帖子

樓主對資優教育有硏究,知道學校理念不同,因了解而分開,good!

pilee 發表於 16-10-28 18:28
就係囉, 校長quote 陳美齡本書作為講座的主要內容,  卻踩人哋本書不值得買, 好像有點.....
...

的確有點古怪。

校長講陳美玲可能係因為太多家長鍾意呢類書,所以佢就講出自己睇法吧。

但我期望尋晚係講更多資優既野,點知得十五分鐘。
不過我好欣賞佢地安排上堂,講真佢地要額外OT黎提供免費堂俾大家上,我覺得佢地好有心做好家校合作,一齊培育小朋友

3hearts  yes it is true! they need to OT as well  發表於 16-10-28 23:32

大仔時都有聽足, 不過最後去左另一間, 現在找不到張証書, 又想update 下資優及教育理論, 所以都上堂.

一直覺得陳校長有料但講野的approach 唔係幾親民. 在大仔年代, 之後的talk 有其它人說同有家長討論參與, 應該都會好D. 但點都覺得學校其實都好有心, 盡量減少選校學校同家長長期mismatching 的cost.

我個人覺得所謂讀書報告其實都要求簡單.1千字都是初中的要求.  一般都不會花太多時間.  反而我都真係因為有少少目標, 去花D時間去search 下想睇的書.  入不入到或入不入GT原因有好多, 同不同意學校講者的觀點又是第二回事. 但我覺得可以逼下自己update 下教育的新idea 都幾好.  

bb2911 發表於 16-10-28 20:17
回覆 cecilia.wilson 的帖子

樓主對資優教育有硏究,知道學校理念不同,因了解而分開,good! ...

請問GT 是指哪一間

kc871 發表於 16-10-28 21:46
請問GT 是指哪一間

優才
‹ 上一主題|下一主題