用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力? ...
樓主: caca316
go

宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

caca316 發表於 16-10-27 13:29
回覆 小曳人 的帖子

是SFA家長嗎?有時間學其他課外的活動嗎?會否溫習而occupy曬,不夠時間活動或玩呢? ...
過氣SFA家長
當然有時間啦!功課~初小時,真係唔算多

要唔要溫習,好睇小朋友,我個當年無特別溫書,係測驗前weekend溫,考試就預兩個星期
我嗰個每日都有時間留白

我識有位家長同阿女講好,如果名次跌出100,就要cut活動
佢女玩:乒乓、游水(有獎)、畫畫 (有獎),鋼琴(有獎)、小提琴、跳舞、香兒,仲有學校嘅乜乜大使,班長、風紀...
最終,係乜都唔駛cut! 繼續keep住100名內
家長唔駛小朋友名次高的話,其實生活可以好精彩!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

k-pa 發表於 16-10-27 12:17
咁家長都要出好多力...(我相信好多學校都係咁)
但真正用家覺得係唔係物有所值先?
定係學生根本跟不到課程, ...
初小,當然要跟得足d,陪佢一齊讀書
恐龍家

引用:Quote:原帖由+kaboBB+於+16-10-27+發表朋友

原帖由 宮二 於 16-10-27 發表
可能女仔早熟,可以自己應付
朋友說不是,是課程冇咁深。

当我们觉得很费神,觉得有很多东西要跟进的时候,知道SFA的情况后,就觉得兴幸现在是在APS,否则自己和小孩一定应付不了SFA 的要求。感觉上SFA是一直维持在高层次的训练,APS则是循序渐进地加深,到最后,六年级时在升中时才 “一决高下”。

hppa    發表於 16-10-27 15:33

揀學校都係睇自己要求.
我地目標係三大,暫時仲有時間玩2種樂器和閱讀時間,升中都係打好學術底最重要.

回覆 ppmmbb 的帖子

DD仔 發表於 16-10-27 14:59
当我们觉得很费神,觉得有很多东西要跟进的时候,知道SFA的情况后,就觉得兴幸现在是在APS,否则自己和小孩 ...

純個人睇法....學術平均都係SFA高D ~~~

mcl203 發表於 16-10-27 15:24
純個人睇法....學術平均都係SFA高D ~~~
我都赞同。

但APS胜在学科上所教的足够让学生把Pre-S1考得好有余,惠泽了师弟师妹,加上有乐团的训练,运动好的参加校队,在学界都有很好的成绩,整体加起来就很出色。

hppa    發表於 16-10-27 17:05

由於校舎 size有限,SFA , APS 都好清楚自己的定位:一間主打學術;一間主打音樂及運動。

我識人分別讀SFA和聖心私小,都是女仔,普遍SFA深D,不要忘記SFA仲有班資優,英文教得更深尤其grammar,吾係點保持8成上band 1

hppa  B1 7x%  發表於 16-10-27 17:06

小一英教3種tenses,我幼稚園從無刻意教過Tense,
小一跟學校課程才教佢點分.

其實,有睇開英文書的小朋友,身邊好多人係一教就明.

回覆:宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力?

SFA中文課外讀默不易應付,如明天的範圍「之一」是一本叫《好得無比》的書,是全本書。幸好課外讀默是不計分的。

舊年考到SFA 和 APS,其實兩間各有各好,問題係家長對音樂培養、英小和校網等比較最多(在group裡面)。
無可否認,SFA group 家長係有預期勁谷、也有計劃和期望多,好多唔想咁嘅中途已quit左。仲有大部份小朋友的能力也真有一定水平,所以要catch up唔會太難。當然想跳船的也多,但這現象存在APS、KTS 也多。
另外,我們學校已用P2 英文,坦白講,對非學卷幼稚園學生,一啲都唔難。
K有同學讀分別讀呢3間私小,課程最深應該係SFA, 但聖心也有要求的,所以也不能說輕鬆。暫時聽落APS最輕鬆。但這只是初小,上到去,我諗3間各有千秋。

回覆:catcat333888 的帖子

很多學校也...教淺考深。。如SPC

Happy_J 發表於 16-10-27 19:18
舊年考到SFA 和 APS,其實兩間各有各好,問題係家長對音樂培養、英小和校網等比較最多(在group裡面)。
無 ...

個人覺得你分析得很中肯

回覆 AnnieSammy 的帖子

其實都同意。雖然好多人講讀Sfa唔辛苦,但我認識的幾個用家,除了初小之外,都話好攞命。當然佢地會講,可能自己小朋友唔夠叻,所以咁痛苦。

由大人的成本vs效益角度來講,我都同意。

引用:聖心私小要上堂非常留心,要學識自己寫筆記

Happy_J 發表於 16-10-27 19:18
無 ...

同意,如果家長對升中有要求,學校唔谷,自已都要谷....如果有出國後路另計....
‹ 上一主題|下一主題