用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 晴報: 面試唔出聲 港媽嬲爆摑女
樓主: Danrice
go

晴報: 面試唔出聲 港媽嬲爆摑女   [複製鏈接]

99dogdog 發表於 16-10-28 15:30
請不要說粗口,請自重!

唔好屈我好wo

根據香港網路大典
"拿" 呢個字並不屬於粗口wo
http://evchk.wikia.com/wiki/%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E7%B2%97%E5%8F%A3%E4%BA%94%E5%A4%A7%E5%AD%97

如果 "明天更好!" 家長非要指鹿為馬...欲加之罪的話...咁要麻煩"明天更好!" 家長引經據典來證 你的指控為實
如果唔係..我夠可以學你咁講:   "請自重" 及 "識晒" 都係粗口呀!

拿!

Mrs.Luckycat  Hey, 巴打,冷靜 d........  發表於 16-10-28 17:03
Felix223  好大膽, "請自重"  發表於 16-10-28 16:13
存感恩的心

mcl203 發表於 16-10-28 15:26
會唔會係,我識個"晒"字
係wo
突破盲腸

存感恩的心

回覆樓主:

明明個女係識晒,係面試時就唔出聲,俾咗咁多錢報十九間都唔出聲?
咁真係要帶小朋友去睇精神科,自己出手打個女都要排埋期睇精神科,由其是報咗十九間咁多,應該有特快通道。

Soming   笑左出聲。 講得太好了。  發表於 17-1-15 09:12
hppa    發表於 16-10-29 00:55
Chirley    發表於 16-10-28 16:24
Felix223    發表於 16-10-28 16:14

Chirley 發表於 16-10-28 15:45
如果呢個世界係付出財力同時間就必有收獲既, 世界有多好, 呢度好多父母都唔駛咁憂心了...但對象係一個人,  ...
有時父母best intention 為小朋友將來好,但太在意成敗而忽略了小朋友感受,最終破壞了親子關係,又何必呢?無奈父母身在其中是察覺不到,別人說話亦聽不入耳。最悲是子女將來也會一樣⋯

好多家長將小朋友和自己细個比,又比d濫奬的街坊賽事誤導,搞到個個以為自己小朋友係超人,期望高到唔合理。

經考小學一役,家長有reality check,無甘离地。那位媽媽都説后悔,做父母都係邊做邊學,佢會發省都唔係無得救。

Jane1983 發表於 16-10-28 16:47
好多家長將小朋友和自己细個比,又比d濫奬的街坊賽事誤導,搞到個個以為自己小朋友係超人,期望高到唔合理 ...
所以我之前曾話過, 小朋友升小選校, 家長需要既其實應該係"家庭輔導", 而唔係"升學輔導"

hppa    發表於 16-10-29 00:55
Jane1983  确係  發表於 16-10-28 19:33
Felix223    發表於 16-10-28 17:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Chirley 發表於 16-10-28 15:45
如果呢個世界係付出財力同時間就必有收獲既, 世界有多好, 呢度好多父母都唔駛咁憂心了...但對象係一個人,  ...

其實呢 d 可能係現今普遍中産父母的悲哀,不能忍受自己孩子 "游不上上流",尤其是大家族聚會 (大表哥、二表弟、三表姐, etc etc 互相比較) ,孩子考入那間小學,自然備受關注。

晞晞爸b    發表於 16-10-28 17:04
Felix223    發表於 16-10-28 17:03
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

今日佢摑個女,將來佢個女壓力大到自殺,死係面對,佢會唸番當初BB出世個一刻,“只要你健健康康,開開心心成長就夠了”
唔好俾社會名校文化攪到自己同小朋友都咁辛苦...當然有啲小朋友天資敏悟例外,因為佢哋會enjoy 學習及有鬥心。因為佢哋識晒㗎嘛,easy..

Soming  咪就係~ 入唔到咪算lor~  發表於 17-1-15 09:15
Felix223    發表於 16-10-28 17:36

MrBeast 發表於 16-10-28 16:43
有時父母best intention 為小朋友將來好,但太在意成敗而忽略了小朋友感受,最終破壞了親子關係,又何必呢 ...
咪係,其實而的小朋友已比我們小時叻咗好多. 都係嗰句, 顧及子女感受, 佢地唔係無感到壓力, 只是年紀太小未懂得表達.

Chirley  無錯  發表於 16-10-28 17:56
Mrs.Luckycat    發表於 16-10-28 17:34

小朋友好慘,其實小朋友都會有情緒

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-28 17:01
其實呢 d 可能係現今普遍中産父母的悲哀,不能忍受自己孩子 "游不上上流",尤其是大家族聚會 (大表哥、二 ...
呢個就要睇父母本身個人睇唔睇得開同埋價值觀係邊度啦, 人生流流長幾十年, 個人覺得一日未死都唔知最後點咖, 考得到當然開心, 考唔到d所謂既名校果d 都無計, 真係想同小朋友傾都無可厚非, 初時我都忍唔住問阿仔情況。但去到咁樣對個小朋友, 已超出左『想佢好』既範圍, 只係想係自己臉上貼金吧?! 我之前同仔去某間直資小學面試時, 見到有個小朋友俾個阿爸捉住企左係到係咁話, 真心替果位小朋友難過, 雖然有d壓力先會令人進步, 但其實好多野都唔受自己控制, 又何必將d壓力轉晒俾佢地呢...?!再者所謂『游不上上流』,咁要睇返父母心目中既所謂『上流』係邊度, 設定太多虛幻既幻想而無實際既基礎支持, 等同買六合彩一樣, 等運到

Mrs.Luckycat    發表於 16-10-28 17:58

MrBeast 發表於 16-10-28 16:43
有時父母best intention 為小朋友將來好,但太在意成敗而忽略了小朋友感受,最終破壞了親子關係,又何必呢 ...

其實父母想為仔女好係正常既, 有時真係忽略左小朋友感受都唔出奇, 但去得太極端了會邊個頂到?!父母想小朋友好好, 小朋友仲係細好多時唔知唔識可以幫佢決定, 如肯同對方溝通多d梗係好, 但不要以自己既標準或者尺黎度, 大家可以傾但唔好夾硬黎, 虎父唔一定都係虎子, 小朋友今時唔識亦無能力反抗, 但人慢慢大而容忍限度同低線如果係不停咁受到挑戰, 雖則話血濃於水, 但最終亦可能好難返轉頭。

我自己去見工,也會失敗,會答錯,下次答好D囉

五歳人仔對住陌生人答問題,真心覚得呢一代小孩好叻囉

無論表現如何,都應該讚,而唔係摑一巴囉,反叛青年就係呢D家長教出來

hppa    發表於 16-10-29 00:57
Chirley    發表於 16-10-28 18:16

回覆樓主:

睇左條Link,咁既呀媽都有!?
現在係學校揀人,唔係你揀學校,咁勁咪嘈學校點解唔揀你個囡囉。
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

明白果位家長好緊張,但實在做得太過份了
自強不息 厚德載物

小朋友好慘

我喺BK/EK一直冇改頭像,就係想每次上親嚟見到佢都可以提醒自己勿忘初衷,最希望喺佢人生一直可以keep住呢個燦爛嘅笑容

Soming   太好~ 張相笑容好美  發表於 17-1-15 09:17
Chirley    發表於 16-10-29 08:01
hppa    發表於 16-10-29 00:58

回覆:晴報: 面試唔出聲 港媽嬲爆摑女

響隔離post 見有人問做卷識晒係咪可以早走。。。

其實小朋友係咪真係會配合呢個阿媽?

定為咗唔得失阿媽拿拿淋做完份卷趕下場?

睇嚟壓力應該不少。。。慘

hppa    發表於 16-10-29 00:58

mingling1980 發表於 16-10-28 23:02
響隔離post 見有人問做卷識晒係咪可以早走。。。

其實小朋友係咪真係會配合呢個阿媽?

最擔心萬一隔離樓主個女做唔晒份試題,後果唔知點?

hppa    發表於 16-10-29 00:59

hkpapa852 發表於 16-10-28 16:54
所以我之前曾話過, 小朋友升小選校, 家長需要既其實應該係"家庭輔導", 而唔係"升學輔導"
...

講得好
‹ 上一主題|下一主題