用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試班
樓主: zoeyimmy
go

小一面試班   [複製鏈接]

回覆樓主:

有d面試班都係混水摸魚,根本冇料到,但勁多宣傳,個個走去報,開個話xxxxx sir 小一面試交流群組
實質係度賣廣告,得閒就sendd乜班物班資料,家長問佢野選擇性地答,但多數都係唔答,我心唸,答左你,我仲洗做生意咩

ChocoMilk33    發表於 17-9-21 09:09

邪留丸ha 發表於 16-11-5 06:30

有d面試班都係混水摸魚,根本冇料到,但勁多宣傳,個個走去報 ...

有同感,所以希望收集下用家意見,請問你係咪都有經驗?

zoeyimmy 發表於 16-11-5 10:29
有同感,所以希望收集下用家意見,請問你係咪都有經驗?

其實冇經驗,不過聽朋友講,自己都有入個交流group真係廣告group,冇乜交流可言

ChocoMilk33    發表於 17-9-21 09:09

邪留丸ha 發表於 16-11-5 17:30
其實冇經驗,不過聽朋友講,自己都有入個交流group真係廣告group,冇乜交流可言
...

我都覺得係,似廣告group 多d。

Felix223 發表於 16-11-5 17:48
我都覺得係,似廣告group 多d。

你知我講邊個?

邪留丸ha 發表於 16-11-5 18:27
你知我講邊個?

敝!我估估吓知邊個 ,我唔太buy

雖然好多家長都不願意承認,但係今年很多例子係資質差唔多的情況下,有返面試班的考小一成績好過好多冇返面試班的小朋友。所以,真覺得這是考小一這個遊戲的可笑與無奈之處。所以,我都勸諭我的同事俾小朋友返面試班。

6903658 發表於 16-11-5 18:52
雖然好多家長都不願意承認,但係今年很多例子係資質差唔多的情況下,有返面試班的考小一成績好過好多冇返面 ...

我都因為睇過好多人係咁,而想睇睇面試班。但無奈好多唔buy嘅人會覺得係怪獸,但係面試只得一次機會,唔想到時無offer時先後悔

sophiali_mama  正喜愛嘅一兩樣野學, 平日仲有時間玩,去公園,睇下書  發表於 16-11-9 18:20
sophiali_mama  要做最好嘅預備, 上面試班未必係怪獸家長行為,最重要係時間安排得好,唔係日日要佢學興趣班, 係要揀小朋友真   發表於 16-11-9 18:19

邪留丸ha 發表於 16-11-5 06:30

有d面試班都係混水摸魚,根本冇料到,但勁多宣傳,個個走去報 ...

出名同機構形式的下下都計錢!你問問題永遠答你最面個層答案,如first in/second in過去in 過乜,有答同無答無分別!要你再俾錢上course 先再話你知!

回覆 6903658 的帖子

其實報面試班的家長普遍比較認真, 揼本對待考小一這件事. 除了你見到的面試班, 可能幼稚園選擇又高D.再加中英數音體及Ek fans...最後加少少運氣, 小朋友出線機會大咗, 好似簡單比較是面試班的功勞. 在今時今日, 要頂得住不上的"peer pressure" 不容易.k2 開始大家都話沒上, 過幾個月人人都上, 好容易動搖. 畢竟沒有太多人願意將自己小朋友take risk, 直至有真的interview 考驗實力(assume 音小,GT,logos都要k2尾). 如果小朋友不是太抗拒, 花D錢免得自己及另一半有0.000001%機會後悔.
有D大機構是有2nd/3rd in 專班嘅, 收費有D同正常堂一樣, 也有D近千元一堂. 到了那一刻,通常D父母都會毫不猶豫再look 爆張card...again 但求心安...

仲有D mummy 唔敢俾daddy 知咁貴, 自己啃咗, 真是世上只有媽媽好

hppa    發表於 16-11-7 00:53

ritachan2012 發表於 16-11-6 07:44
仲有D mummy 唔敢俾daddy 知咁貴, 自己啃咗, 真是世上只有媽媽好

肯定有很多。

回覆:小一面試班

上一個堂嘅時間,不如陪佢去公園玩or圖書館睇書仲實際,學嘅嘢仲多

曾經俾過小朋友join 以上所講其中一間出名的面試班,上足一年,但越上越唔對路。老師流水作業式教學,無heart 都明白,教小朋友時事,其實只係自己讀一次工作紙,小朋友出到嚟完全吸收唔到...

到自己另一小朋友,完全無上面試班,只由小教多看書,so far 報3間,全部有second in... 所以結論都係靠自己....慳返啲錢買書好過...

hppa    發表於 16-11-7 00:54

回覆:zoeyimmy 的帖子

面試班有一定的好處,小朋友面對咁多陌生老師,地方,都會有半點恐懼不安,如果上面試班可以讓小朋友知道更多模式(內容不一定100%一樣,當然有學校係會連續2年同一條試題),咁樣小朋友入到去面試都無咁驚,有D“渣拿”喺手

回覆樓主:

去公園玩同面試班我兩樣都有做
去公園會學習小朋友之間既溝通方法
去面試班喺想小朋友適應面試既模式,同對大人既溝通
其實兩者都有好處

當然,如果時間或金錢方面有concern,就要計算一下

如果面試班質素唔好,當然也沒太大作用,但可以選擇些好的

fatchoibaby  請問可否介紹比我嗎?如不方便回覆,可否pm thanks  發表於 16-11-9 20:04
sophiali_mama  agree  發表於 16-11-9 18:23

ritachan2012 發表於 16-11-6 07:41
回覆 6903658 的帖子

其實報面試班的家長普遍比較認真, 揼本對待考小一這件事. 除了你見到的面試班, 可能 ...

Agree

GGGGG_B 發表於 16-11-6 10:45
面試班有一定的好處,小朋友面對咁多陌生老師,地方,都會有半點恐懼不安,如果上面試班可以讓小朋友知道更 ...

Agree,正正是我想讀面試班嘅原因

講真,我唔係target咩神校,但我所target嘅係一啲比較早interviews嘅學校,小朋友冇咩機會warm up

我自己覺得有d用,俾小朋友有d心理準備,當然老師都好重要。同一個centre ,也有好老師和冇咩料老師。

回覆:zoeyimmy 的帖子

係呀,有小朋友都好需要“安全感”,當清楚知道入去嘅流程時,都會少左恐懼,同埋較有自信,老師問起來,反應都快D

‹ 上一主題|下一主題