用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行一問
樓主: kkhon
go

自行一問 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-11-16 12:43
其實直屬學校想keep住D B1學生, 唔清楚講俾家長聽小朋友banding, 如果直屬係B1, 咁大部份既家長就唔敢走了 ...
咁我都好理解直小睇法...入直小就讀都係希望讀足12年...直小直中當然唔希望你走只係現今家長玩法...成績好既就升中往上試...當然希望學校提供Banding
再加上...EDB 又唔公佈直小各Banding率...直小就大條道理唔去估Banding
但若...連邊D學生可能未能直升直中...都唔提供俾家長...就做得狠左 ~~~

mcl203 發表於 16-11-16 17:39
咁我都好理解直小睇法...入直小就讀都係希望讀足12年...直小直中當然唔希望你走只係現今家長玩法...成績好 ...
我知道有直小真係無講......

老實講, 直小又唔係一條龍, 有乜理由要人預計12年, 其實, 直小又好聯小又好, 都係想買個保險啫, 而且B2生好多時都收唔晒, 唔講banding, 真係累死人。升中唔只係B1生要知banding, B2生都好需要知道。

shypama  同意  發表於 16-11-16 23:22

kkhon 發表於 16-11-16 12:48
回覆 hkpapa852 的帖子

聖心,d家长仲以为5X係B1但吾忠诚所以吾派比佢;7X係B2因为忠诚所以派入。其实抽奖 ...

聖心津小級5x點計都應該係B1生!頭果1x 應該會轉更好,咁每年都有6x幾人上書院,所以我估考到7x都係B1至B2頭,我估唔會有1/3 B3咁多架!學校都幾谷,淨係science 小一已經有,英文差啲都好難讀到,反而私小小三先有!

little_yolky  但係,唔係只有家長份表有寫1、2,自行俾學校份表係無寫,咁中小學又點會知?
      除非直頭無報。   發表於 昨天 12:40
|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|--|

小學在派發"自行申請表"時(已知)和(抄下)資料有:
|--申請編號::{ABC12DE}
|--表格資料::{ABC12DE}=對應於存根的{第一選擇}被(抄下)

|--申請編號::{123AB45}
|--表格資料::{123AB45}=對應於存根的{第二選擇}被(抄下)

直中在接收"自行申請表"時(已知)資料有:

若然,小學與直中有溝通且互換資料,中小學部最後可((得知))的資料有:
|--表格資料::{123AB45}={第二選擇}

|--直中:::((得知))學生所遞交的申請表屬於>>>{{第二選擇意向}}
|--小學:::((得知))學生遞交了哪份申請表屬>>>{{第二選擇意向}}

若然,有埋學生{第一選擇意向},有更進一步討論,直中可能會考慮[自行先取錄]定[大抽獎乙1後取錄]的策略佈署,其實,升中選校過程中,<家長>和<校方>同處於<<策略佈署>>之地.

little_yolky    發表於 16-11-17 10:09

happy105 發表於 16-11-17 08:13
聖心津小級5x點計都應該係B1生!頭果1x 應該會轉更好,咁每年都有6x幾人上書院,所以我估考到7x都係B1至B2 ...
咁即係:
1. 可能聖心直屬位收唔晒B1生, 5X同7X都係B1生, 但5X的唔好彩抽唔中。

2. 或者, 級名次同呈分名次有出入, 5X的學生主科成績較參差, 但術科及非呈分術科分數較好, 而7X學生成績較平均, 或只衰術科及非呈分術科拉低咗級名次, 到計算呈分名次時, 5X的同學仔原來後過7X同學仔, 所以5X同學仔入唔到。

即係個別例子。

到頭來, 又係學校衰累事, 無同同學仔講清楚個呈分banding。

引用:Quote:happy105+發表於+16-11-17+08:13+聖

原帖由 little_yolky 於 16-11-17 發表
咁即係:
1. 可能聖心直屬位收唔晒B1生, 5X同7X都係B1生, 但5X的唔好彩抽唔中。
係一D傳統名校,好多時學生都會培育起名校心態,好聽D就係歸屬感,無論學校如何指導家長/學生升中選校,家長/學生都未必肯接受現實,要存心一搏,我見過有D學生被校評為 3b/c,都仍係乙一填直中,堅持唔係直中唔想讀。至於B2,雖然要搏抽獎,就算明知風險都多數唔會選擇投降。

當然,我都信有直小係唔提供banding~~~

little_yolky 發表於 16-11-17 10:09
咁即係:
我覺得5x同7x兩個呈分排名相反既機會較低。反而應該要睇兩個學生3次呈分排分既變化,同埋到底有冇1x,2x3x,4x既學生有相同情況。
事實上幾年前聖心書院公佈出嚟既Pre-S1成績,其實係較聖提女子差,咁聖提女子係B1全部可直升+大部份B2都可直升,但當時聖心書院80%以上學生係來自兩間小學,咁聖心津小係咪真係有咁多B1學生呢?

定係聖提女子津小既B1學生原來遠比聖心多呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-17 10:36
我覺得5x同7x兩個呈分排名相反既機會較低。反而應該要睇兩個學生3次呈分排分既變化,同埋到底有冇1x,2x3x,4 ...
即係最大可能係5X同7X都係B2, 只係7X比5X好彩, 所以抽入咗?

little_yolky 發表於 16-11-17 10:09
咁即係:
仲有...

3. 5X同學係BAND 1, 無抽獎運入唔到; 7X同學係B2,但自行收了

至於5X/7X若然同係BAND 1,點解無1X/2X/3X/4X 同學入唔到...可以係...佢地派得更好,或者佢地全部好忠誠,自行揀了並收晒....

你信邊一樣,就睇你仲有幾多客觀資料了. (或者你也可以估5X/7X同是 BAND 2 生)

little_yolky  我估兩個都係B2既可能性大D。  發表於 16-11-17 10:50

papa71 發表於 16-11-17 10:42
仲有...
仲有,5x同7x係邊次排名呢?三次呈分排名既變化,影響遠比只睇一次排名高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

papa71 發表於 16-11-17 10:42
仲有...
至於5X/7X若然同係BAND 1,點解無1X/2X/3X/4X 同學入唔到...可以係...佢地派得更好,或者佢地全部好忠誠,自行揀了並收晒....

************************************************************************************
若你認為 級1X - 4X 都可以派得比SHCC更好....似乎你高估左SH津小既能力

亦同時高估左津小家長既信心....直小升中係大部份既情况下...家長係唔敢搏盡

又若認為直中會用大量自行位收直小B1生....(實際上亦無咁多位收直津+私小學生)....咁對直小B2生係喜訊...咁多統一位留俾佢地去抽...現實係直中會否咁做??...點解自行唔係收B2生....可以睇住黎收...B1生 係乙1近乎必入 ~~~

punlik 發表於 16-11-17 11:28
我同意你既看法.5X, 7X都是Band2.
我聽聖心私小家長講1. 約60%中西區band1, 90%全港band1. 頭50入中學較 ...
若你深信SH私小有90%全港B1...津小有4X-5X%全港B1
理論上佢地應該盡入B1中學...不論經自行或叩門
除非你認為其他中學D收生經驗係流流地...否則佢地會唔知佢地係全港B1組別 ~~~

首先....我係指 9X%係全港B1...唔係指9X%入B1中學
第二....列表中既中學未必只係收B1生....包括DGS....私小係著重体藝....入B1中學未必一定係睇成績
第三....我仲未明小學如何確定自己學生全港Banding....本區都唔易...仲要知到去全港 ~~~

若果SHCC收 私津直小全為全港B1生...(比其他直中有更高B1率....一般都有2X-3X% B2直小生)
即係有9X% 全港B1生.....咁 SHCC DSE就真係出現嚴重負增值 ~~~

mcl203 發表於 16-11-17 12:44
首先....我係指 9X%係全港B1...唔係指9X%入B1中學
第二....列表中既中學未必只係收B1生....包括DGS....私 ...
<資料有錯.....>

hkpapa852 發表於 16-11-17 10:36
我覺得5x同7x兩個呈分排名相反既機會較低。反而應該要睇兩個學生3次呈分排分既變化,同埋到底有冇1x,2x3x,4 ...

乜pre S1成績會公佈既咩?

happy105 發表於 16-11-17 13:21
乜pre S1成績會公佈既咩?
不少中學校務報告都有公開學校Pre-S1既平均分

punlik 發表於 16-11-17 13:09
1. 其實全港band1率同本區band1率都是通過入band1中學率推算.沒一個官方公佈. 你有更好既方法嗎?
2. DGS ...

你似乎仲未明我所講....

簡單D....我結尾已經提左....若SHCC收自己既學生全係全港B1組別...即係起碼有>95% B1生
你去對比下其他直屬中學DSE出黎既成績....你自己評吓結果係乜 ~~~
‹ 上一主題|下一主題