用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)
樓主: nelsonyp
go

吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)   [複製鏈接]

nelsonyp 發表於 17-3-28 21:19
完全正確!
佢講到明只收叻仔,因為佢叫叻仔輸丸,咁佢收嘅小朋友當然係叻仔丫~ 但佢唔明白叻仔叻女唔會 ...
btw 以往是上10堂交兩份essay

nelsonyp 發表於 17-3-28 18:54
人地呢d "大校", 係expect 你一收到佢個email, 就即時請假,工都唔返去佢學校拎佢張入場劵,以示敬仰、崇 ...

可否講邊間,或者邊區?

Chirley  優才  發表於 17-3-31 16:47

nelsonyp 發表於 17-3-28 21:23
係呀,我都覺得去唔去到簡介會同報唔報名、有無offer 無關,但睇d 咁小嘅安排就可以知道間學校嘅取向,自 ...

如你18 年入學,建議你留意香港仔隧道小學既簡介會。

去咁多間簡介會,呢間真係最禮貌周周,賓至如歸!

littlefaith  但亦最難入。禮貌周周,但根本入唔到,咪仲嘥時間。  發表於 17-3-29 08:30

簡介會啫, 唔駛咁勞氣.

Wanglinkiki 發表於 17-3-28 23:06
如果話你知只靠家長誠意就可以入一間唔錯嘅學校,我估好多家長都唔會介意花時間去代仔女爭取。如果你覺得 ...

打從我女9年前報小一,呢間學校已經不斷被外間家長批評,但真正入咗去讀,啲家長又好鍾意間學校,學校教學、同埋適唔適合小朋友,始終最重要。

都係一句,家長為小朋友找合適的學校,學校亦一樣。

Felix223  咪係, 唔去了解就咩學校都報? 當然學處理攞飛事件有點問題., 又何必嘈到咁.   發表於 17-3-29 12:50

MrBeast 發表於 17-3-29 07:16

上年已經減少,八堂交兩份功課,樓主唔知邊度得返嚟嘅消息有10份~~

mayyylai  前兩年的而且確係要上 10 堂  發表於 17-3-29 11:25

MrBeast 發表於 17-3-29 07:16

Essay是千字文吧,同我同屆考的朋友一路寫千字文一路鬧,我問佢咁點解仲要繼續,佢話始終想買個保險。我就無咁嘅耐性,我啲時間留返來陪小朋友好過

Chirley    發表於 17-3-31 16:48
mayyylai  Agreed  發表於 17-3-29 11:24

Wanglinkiki 發表於 17-3-29 08:28
上年已經減少,八堂交兩份功課,樓主唔知邊度得返嚟嘅消息有10份~~
i noticed 樓主10份嗰句是有“?”,嬲嬲時好多時都會有d野看不清,人之常情吧。

nelsonyp 發表於 17-3-28 21:19
完全正確!
佢講到明只收叻仔,因為佢叫叻仔輸丸,咁佢收嘅小朋友當然係叻仔丫~ 但佢唔明白叻仔叻女唔會 ...

佢想收叻仔,但叻仔當佢後備!佢3月10日仲call 梗waiting ,證明好多人放棄佢

littlefaith 發表於 17-3-29 08:28
打從我女9年前報小一,呢間學校已經不斷被外間家長批評,但真正入咗去讀,啲家長又好鍾意間學校,學校教學 ...
有一兩位fd讀緊我都聽過一些微言,不過又咁講,邊有100% perfect.

hoihoima 發表於 17-3-29 08:31
Essay是千字文吧,同我同屆考的朋友一路寫千字文一路鬧,我問佢咁點解仲要繼續,佢話始終想買個保險。我就 ...

功課之一係讀一本關於教養嘅書寫讀書報告,呢啲書就算唔使學校講都會自己買來睇啦,寫呢啲報告好過寫求位信吧!第二份九型人格同小朋友多元智能分析,幫家長了解自己同小朋友。呢啲功課擺係讀書時一日就可以搞掂。

hoihoima 發表於 17-3-29 08:31
Essay是千字文吧,同我同屆考的朋友一路寫千字文一路鬧,我問佢咁點解仲要繼續,佢話始終想買個保險。我就 ...
學校唔想做水泡,我覺得都無可厚非,at the end 姜太公釣魚。最奇怪是上完堂後仲要vs就真無言了。

GT年年有人鬧,今年早到派簡介會飛已開始,幾時鬧到interview,上堂、交功課、1st waiting、2nd waiting、2nd waiting又interview變1st waiting.........
入定花生先
樓主咁勞氣,好多報過嘅家長都明白。學校須要家長合作,但學校較少考慮報名家長感受。講九型人格,校長同CY就係同一型。
之前有分享過朋友收email去interview,指明父母要要一同出席,公司勁多野做,打晒人情牌請假,點知去到只in小朋友,父母在禮堂全程呆坐,難怪咁嬲。
報名人數少左代表一啲野,否則點會10堂變8堂,有時真係令家長卻步。
另一朋友小朋友在讀,除左行政,學校係幾好。

jumphigh 發表於 17-3-29 09:08
想知學校是否真的全部会睇,面試时又是否会討論家長兩份功課內容,互相交流呢?
...

家長面試係功課之前,所以學校有無睇真係唔知,功課達基本要求就可以,內容不影響面試結果。

想當年同阿仔報呢間 interview 完即刻有 offer 亦係第一間有。但係要出席座底八堂放完工後開始嘅講座才可 secure 個位, waiting 嘅都要。唔駛撲飛亦沒有 assignment 要做。都已經覺得辛苦。為了子女,各位繼續努力吧!

nelsonyp 發表於 17-3-28 18:30
新一年小一直資學校簡介會、申請 陸陸續續開始,好多家長都會去簡介會、開放日,去了解間學校多d。 然而當 ...

我無考這間學校,因為好討厭!

回覆 karen55407 的帖子

2017年小一入學的適齡兒童出身率高,這學校去年的報名人數卻輕微下調,總反映部份家長的一些看法吧。

回覆樓主:

當年我都沒有報這校, 因為一開始家長與學校就不是對等。 我認為 家校合作也需要基於互相尊重。

Chirley    發表於 17-3-31 16:52
小寶貝兒    發表於 17-3-30 17:29
‹ 上一主題|下一主題