用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失 ...
樓主: elbar
go

港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失信心   [複製鏈接]

optman88 發表於 17-4-12 12:33
根據蘇校長講嘅,同你嘅理解有啲出入。

如果 2020 年轉直資, 2020 年 入學嘅,就要比學費, 由 2020 年 ...
有協恩呢個前車唔去借鑑,唔整個過渡期直升安排的話,只會更加俾人睇唔起。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-12 13:15
有協恩呢個前車唔去借鑑,唔整個過渡期直升安排的話,只會更加俾人睇唔起。 ...

咁我相信佢唔會嘅

optman88 發表於 17-4-12 13:07
我估應該唔會嘅

老實講,剩係講D 咁野蘇校長已經低炒。

呢二三十年,華仁仔自己亦不能否認成績唔再係最勁秋,但佢地一直最引以自豪既兄弟情,隔代關照既傳統確係令人響往且感動。

而家蘇校長自己打爛齋砵。。。

唉!

optman88 發表於 17-4-12 12:33
根據蘇校長講嘅,同你嘅理解有啲出入。

如果 2020 年轉直資, 2020 年 入學嘅,就要比學費, 由 2020 年 ...
即系2020前入到華中既,可以一路唔使比學費至中六畢業?

咁樣講傷盡华小嘅心,有欠大將之风啊!

^O^ 發表於 17-4-12 13:40

如中學一旦成功轉制,新入學嘅應要比學費。

最大關鍵在於79個直屬位,是如何過渡? 中學直資小學津貼,在讀嘅小學生應冇咗直屬優勢, 咁港華會如何安撫這班華小生?!

而轉制後後才入讀嘅小一生,就一定與港華冇甚麼關係,與東區小學生平起喇!

pooh仔 發表於 17-4-12 16:23

最大關鍵在於79個直屬位,是如何過渡? 中學直資小學津貼, ...
假如 2020 年港華轉直資, 2020 年華小上港華嘅係唔受影響 ( 79 個 quota , 同唔洗比學費 ), 但 2021 年入嘅就要比學費 , 聯繫位, 2020 年入華小嘅學生, 就照有 79 個 quota 去計 ( 但一樣係祇收 B1/B2 學生同不多過 79 個 ), 但佢地祇係有 quota , 都係要比學費. 2021 年入華小嘅就要用新嘅計法了.

醒目開學勳章

華中年年都用唔晒直屬位架 所以可以睇得出華中幾唔鍾意自己華小嘅學生
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

optman88 發表於 17-4-12 16:58
假如 2020 年港華轉直資, 2020 年華小上港華嘅係唔受影響 ( 79 個 quota , 同唔洗比學費 ), 但 2021 年入嘅 ...

中學這樣proposed?  

9/2020已成功轉制(DSS), 華小六生(79)入讀中一不用付學費?! 咁何為已轉制?!
那麼是否其他外來生就要付學費? !如是這樣安排,好似有些問題喎?!
同一級內有付學費;有免費的? 師資如何分配?
因據我了解一轉直資,資源是共用的(同級學生),課程亦是學校自決的, 咁如我是外校生入讀咪要補貼直屬小學嘅同學? 有點不合邏輯?

esmehouse 發表於 17-4-12 17:16
華中年年都用唔晒直屬位架  所以可以睇得出華中幾唔鍾意自己華小嘅學生  ...

唔喺掛?你從何得知?

醒目開學勳章

pooh仔 發表於 17-4-12 17:25
唔喺掛?你從何得知?
有幾個朋友個仔都係讀華小,佢地話老師真係分 1 - 20 Band 1、21 - 40 Band 2、41 - 60 Band 3,如果小學真係咁勁嘅又邊會有咁多 Band 3 生呢?你諗下其他有直屬中學嘅係永遠都收唔晒 Band 2 生﹝因 Band 1 是多於 1/3﹞,仲有佢會收一些麻麻地嘅 St. Jo 仔都唔收自己仔喎。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

pooh仔 發表於 17-4-12 17:23
中學這樣proposed?  

9/2020已成功轉制(DSS), 華小六生(79)入讀中一不用付學費?! 咁何為已轉制?!
港華早會提及的, 可能我講得唔清楚. 大概嘅 meaning 係, 中學轉個年, effected date 前, 由華小上港華唔受影響 ( 唔洗比 $ ). 同年入華小嘅小一, 到小六上中學, 仍然有 79 個入華中嘅 quota  ( B1+B2 生 ~限制仍然有 ),  但上港華就要比學費. 但, 再下一年入華小嘅, 就冇左 79 個 quota 嘅聯聯繫位, 要睇到時嘅安排了.

pooh仔 發表於 17-4-12 17:25
唔喺掛?你從何得知?
港華校長有提及收華小學生的數目, 之前我冇留意, 但 2016 年入 S1 的, 79 個位祇係收左 70 個

LS,SJC情況和港華一樣,為何他們的成綪能維持而港華不能呢??

tracy1972 發表於 17-4-12 18:13
LS,SJC情況和港華一樣,為何他們的成綪能維持而港華不能呢??
當越來越多人知一間學校水平越來越低,真係仲有咁多尖子為左舊日光環入讀?

Be fare, 港華自己從冇自居 B1A , 係花生友做傍邊鶴多.

^O^ 發表於 17-4-12 13:40

放心, 校長早會有講, 在轉制前入到港華, 係的~

pooh仔 發表於 17-4-12 16:23

最大關鍵在於79個直屬位,是如何過渡? 中學直資小學津貼, ...

港華已在咨詢文件中回應了

esmehouse 發表於 17-4-12 17:16
華中年年都用唔晒直屬位架  所以可以睇得出華中幾唔鍾意自己華小嘅學生  ...

係無得鍾意與否,若真係用唔完直屬位,即係已經派完俾B2生了 ~~~
‹ 上一主題|下一主題