用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科.....煩惱中
樓主: wenyin
go

中四選科.....煩惱中 [複製鏈接]

回覆 October. 的帖子

我女中三, 數一般,(唔會選M2), CHEM強(中意又高分必選). BIO(中意,唔高分) PHY(高分,唔中意)

October.  Phy唔中意,免強讀,除非超強意志,難讀得出色  發表於 17-4-27 08:39

YDLFATHER 發表於 17-4-27 00:04
回覆 October. 的帖子

我女中三, 數一般,(唔會選M2), CHEM強(中意又高分必選). BIO(中意,唔高分) PHY(高分 ...

要留意中三Physics高分不能代表甚麽,課程是Heat & Energy,這些會比較簡單,中四教Mechanics,可能會招架不來。
亞女大學想讀乜,如果medical and health 方面咪揀Bio,Technical 就揀Phy。不過數一般唔揀M1/2,咁揀Bio好D。

YDLFATHER  TKS  發表於 17-4-28 23:43

LingChiBaBa 發表於 17-4-27 00:23

要留意中三Physics高分不能代表甚麽,課程是Heat & Ene ...

Mechanics會招架不來?!

rubycourt 發表於 17-4-27 11:59
Mechanics會招架不來?!

唔駛擔心,高中科科都會深咗。我祇想講,中三Physics,教嘅野比較簡單,好似計Velocity, Acceleration或者Heat capacity(Energy ) ,無乜難度。上到中四開始教Mechanics,因為Force係vector唔係scalar,所以要時間pick up。

LingChiBaBa 發表於 17-4-27 13:17
唔駛擔心,高中科科都會深咗。我祇想講,中三Physics,教嘅野比較簡單,好似計Velocity, Acceleration或者 ...

唯有樂觀d,現階段既然簡咗,我唯有支持和鼓勵她。我剛見到學校舊年的數據有7X人考physics,62.X%的係5*以上,希望自己女也讀到。

rubycourt 發表於 17-4-27 14:08
唯有樂觀d,現階段既然簡咗,我唯有支持和鼓勵她。我剛見到學校舊年的數據有7X人考physics,62.X%的係5* ...

你女學校Physics咁勁你唔駛擔心啦。全港平均5*+都係得10.5%。

LingChiBaBa 發表於 17-4-27 14:19
你女學校Physics咁勁你唔駛擔心啦。全港平均5*+都係得10.5%。

其他人勁,不等於我女,她大意又矇,我聽中四家長話有d同學仔phy考試攞99分,全科平均分也是9X,我女小學呈分也未試過咁高分。

rubycourt 發表於 17-4-27 14:27

其他人勁,不等於我女,她大意又矇,我聽中四家長話有d同 ...

全科平均分9X,簡直係狀元嘅級數。(emoji)

言談間, 發現我仔其實對做生意及股票市場好有興趣, 但平時又唔見佢肯睇下財經報紙 咁係咪應該揀ECON?  BAFS 我唔敢叫佢揀, 因為佢份人好大意, 唔會有耐性去讀 A/C.

wenyin 發表於 17-4-27 16:33
言談間, 發現我仔其實對做生意及股票市場好有興趣, 但平時又唔見佢肯睇下財經報紙  咁係咪應該揀E ...

咁你可以考慮BAFS嘅Business Management module.

LingChiBaBa 發表於 17-4-27 17:02
咁你可以考慮BAFS嘅Business Management module.

但學校好似冇得讀 management module
‹ 上一主題|下一主題