用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急! 請問中四選三科和選兩科分別在那?
樓主: donald63
go

急! 請問中四選三科和選兩科分別在那? [複製鏈接]

回覆 LingChiBaBa 的帖子

THANKS A LOT!!
有無其他UNI INFO 呢?

cakecakemango 發表於 17-5-23 14:04

THANKS A LOT!!

CUHK programme selection principle and subject weighting

https://www.oafa.cuhk.edu.hk/adm/jupas/hkdse/admission-requirements/important-information-for-applicants/select-principles

CUHK requirements of programmes

http://www.oafa.cuhk.edu.hk/oafa_media/Admissions/JUPAS/pgm_add_requ17.pdf

CUHK calculation of admission score

http://www.oafa.cuhk.edu.hk/adm/jupas/hkdse/admission-requirements/important-information-for-applicants/calculation-of-admission-scores

HKUST Jupas calculator

https://join.ust.hk/jupas-score/

http://www.jupas.edu.hk/en/programmes-offered/hku/
就算計BEST 5, 都要MEET 到3322 最低要求? 姐係中文都一定要最少3? 重以為可以唔計中文

cakecakemango 發表於 17-5-23 15:10

http://www.jupas.edu.hk/en/programmes-offered/hku/

唔祇。HKU/CU/UST/PolyU/CityU general requirement計332233。即係重要2科elective有3。

cakecakemango    發表於 17-5-24 10:58

好心就唔好叫BEST 5, 誤道我....重以為可以唔睇中文

中文3的報到大學學位的基本要求,跟Best5可以分開處理。港大的Best5計分可以不包括中文,但一定要計英、數。

cakecakemango    發表於 17-5-24 10:58

回覆 Ben2004 的帖子

REALLY....我真係睇唔明, 但JUPAS 又寫3322係最低入學要求. 如果想入HKU EDUCATION ENGLISH, 我見寫BEST FIVE, 一定要COUNT英文, 係咪唔洗睇中文?

cakecakemango 發表於 17-5-23 22:11
回覆 Ben2004 的帖子

REALLY....我真係睇唔明, 但JUPAS 又寫3322係最低入學要求. 如果想入HKU EDUCATION E ...

3322是入場最低條件,入場後再看各大學和學科收生要求 (有用best 5, 有個別科目会計多D比重),如無3322, 即無入場券

poonseelai 發表於 17-5-23 23:15

3322是入場最低條件,入場後再看各大學和學科收生要求 ( ...
準確啲係3322+2

cakecakemango    發表於 17-5-24 10:57

回覆 lulu1234567890 的帖子

我見好多同學補 YY Lam,見過佢 d 筆記,感覺唔錯。我自己臨考補古代嘅 「燒完」,佢都 OK。再之前有補 「海星星」,但係感覺佢嘅筆記都好似用黎考內地高考中文科咁。
英文科就唔知道,補好多個,不過個個都麻麻 d。

數學我跟小型補習社。

LS 我都係補古代,不過係冇咁出名嘅果個女導師。

選修科我一個跟古代,一個跟小型補習社(同數學同一間)。

wyl 發表於 17-5-8 14:24
成績好讀3科會對入神科有幫助。對成績一般的學生其實都多個選擇,到S5時更了解自己興趣與能力,到時再drop ...

想請教:讀醫科要不要再選多科日文

Dadafung 發表於 17-12-16 23:26
想請教:讀醫科要不要再選多科日文
讀醫科為何要選多科日文而不是理科??

想請教一下各位,如果有意比仔在 DSE 後去英國讀書,但仔將會選 中史,西史和 Chemistry。請問中史在英國大學會計一個 elective subject 嗎?謝謝指教!

回覆 eva007 的帖子

多數大學都計

回覆樓主:

請問大家中史和世界史係埋計兩個selective ?
如果中英數三core加中史,世史,地理,係埋就算符合標準六科?常識呢?多謝

RiboMM 發表於 18-1-16 23:03
請問大家中史和世界史係埋計兩個selective ?
如果中英數三core加中史,世史,地理,係埋就算符合標準六科 ...
中学係通識唔係常識,4 Core中其中-科(4科必须要讀,無3core呢回事)~中史世史有学校不能同时修讀,宜问清楚。

Yanamami 發表於 18-1-17 06:46
中学係通識唔係常識,4 Core中其中-科(4科必须要讀,無3core呢回事)~中史世史有学校不能同时修讀,宜问清 ...

多謝多謝,每次都是您的及時幫助!大仔上年才轉來香港,我太多唔明。
‹ 上一主題|下一主題