用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 游泳特異功能
樓主: IloveJJ
go

游泳特異功能   [複製鏈接]

mantracy 發表於 17-6-13 13:16
但都要有返咁上下學業成績哦!我仔仔都有游水,知道競爭是非常激烈的!總之考好試最為重要!
...
點為之考好試?每個人標準都唔同。
我自己嘅標準就只不過係你唔好唔合格,成績中游就收貨,佢自己考得再好D嘅係bonus。不過我個標準對好多人嚟講,係叫做考得差,甚至好差.....
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

faikam 發表於 17-6-13 13:33
我自己嘅標準就只不過係你唔好唔合格,成績中游就收貨,佢自己考得再好D ...

我意思係若要入那類神校,沒有成績也不行!

***純粹個人意見***

mantracy 發表於 17-6-13 13:36
我意思係若要入那類神校,沒有成績也不行!

***純粹個人意見***

其實,靠體育攞到神校入場劵,入到去成續唔好嘅人的確係大有人在。不過好多時唔係俾同學睇唔起,亦唔係俾老師話,係俾班家長喺背後取笑。其實,喺香港,運動同學業向來都難以兩者兼顧。

http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

faikam 發表於 17-6-13 13:50
其實,靠體育攞到神校入場劵,入到去成續唔好嘅人的確係大有人在。不過好多時唔係俾同學睇唔起,亦唔係俾 ...

同意!

mcl203 發表於 17-6-13 12:26
男仔 ??.....咪 ~29" 囉 ~~~

等 Yanamami 位專家解釋俾你知好D ~~~
咪问我,事关唔係靠特異功能入。填表時亦有好多窿窿留白。其实咪揾禁多野煩自己。四五六年班乜都全力以赴做到最好,到时到候填表就睇餸食飯,有乜填乜,填完就各安天命有得in就in.就係禁简单。諗禁多標準分点計、跨区会唔会升跌band、隨机no.点、点知係咪自行定抽獎入、有無明示喑示……点靠特異功能入,煩死了……压力係咪自己俾自己?

lingan    發表於 17-6-13 16:21

回覆 Yanamami 的帖子

與我當年心態ㄧ樣,甚至而家細仔亦是。有乜填乜,全力以赴,結果隨緣。老實講,p1 to p6考試都係咁温,冇理由叫仔女p1 to p3求其D,p4 to p6才努力D呱?我又看不透申請學校今年缺咩樂器咩人材,我冇理由突然叫仔女轉樂器吧?一切隨緣,做好自己能力範圍就算了。。

cmchang0927 發表於 17-6-13 14:35
回覆 Yanamami 的帖子

與我當年心態ㄧ樣,甚至而家細仔亦是。有乜填乜,全力以赴,結果隨緣。老實講,p1 t ...
唔係高小先努力,初小唔洗努力~而係高小要發力,向目標加turbo前進啫~

Yanamami 發表於 17-6-13 14:20
咪问我,事关唔係靠特異功能入。填表時亦有好多窿窿留白。其实咪揾禁多野煩自己。四五六年班乜都全 ...

其實我係想轉介29" 50米自 12歲人仔係咪好快,我D吹水友只係識D唔識D ~~~

醒目開學勳章

男仔基本上甲組頭3-4名,男拔都會邀請你去見面的.另外如果在泳總的比賽有頭3都會有學校找你的.

IloveJJ 發表於 17-6-13 11:47
我已搵到張比賽結果,以今次為例,女子自由泳,只有甲組第一名達到個目標(29秒),咁即係只有一個人可以有咁既機會?..
你問「其實要去到咩位置先有人邀請」,你以為你心儀的學校每年會主動「邀請」幾多人呢?

醒目開學勳章

回覆 IloveJJ 的帖子

朋友個女早幾年憑游水入女拔,我唔知佢排名,但小學階段已被港隊招手跟操。

給大家一個指標:
我囡囡在上星期六全港小學游泳學界,100米自Top5, 50米蝶Top8.
區賽學界:100米自第二名;50米蝶第二名
成績:Band 1 尾
X拔冇得面試,協X有水試和1St in
依家等緊大抽獎......

ma記 發表於 17-6-13 19:07
給大家一個指標:
我囡囡在上星期六全港小學游泳學界,100米自Top5, 50米蝶Top8.
區賽學界:100米自第二名 ...

已經好叻女!游水競爭大!

ma記 發表於 17-6-13 19:07
給大家一個指標:
區賽學界:100米自第二名 ...

大抽獎之後可能仲有機會!小朋友已經好叻,只係那些神校收外來生名額少,加油!

faikam 發表於 17-6-13 13:33
我自己嘅標準就只不過係你唔好唔合格,成績中游就收貨,佢自己考得再好D ...
我都同你一樣標準........

faikam    發表於 17-6-14 10:15

IloveJJ 發表於 17-6-13 23:28
嘩,原來要求咁高!不過,你女女游水叻之餘,成績都幾好呀!好叻喎!

有傳: X拔只收全港最快頭4名(游水, 跑步), 先來內部爭2個出賽名額, 到學界比賽, 可以比較穩陣地取得頭3之位
呢D學生如入港隊, 當然更會拋離其他非港隊學生運動員

但全港最快的未必一定入X拔, 正如來年X恩已收了不少勁人以鞏固C grade champion的地位

基本上真的要在泳總D1/Champ拿頭三名,神校才會留意你。
不過我會嘗試扣德望,但路程對我才講真的很遠⋯⋯

P.S.: 游水這條路是囡囡喜歡的,亦沒太想過會有「邀請」吧!

edith208    發表於 17-6-14 09:17
‹ 上一主題|下一主題