用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年度升讀二年級的小朋友家長 ---齊來分享"鬆一鬆" ...
樓主: evelyn317
go

05-06年度升讀二年級的小朋友家長 ---齊來分享"鬆一鬆" [複製鏈接]

Re: 05-06年度升讀二年級的小朋友家長 ---齊來分享"鬆一鬆"

sandyaloha,
請問背乘數表是不是由2-9背晒,有冇備決,我想暑假同我
個女背定......

Re: 05-06年度升讀二年級的小朋友家長 ---齊來分享"鬆一鬆"

sandyaloha

So sweet to read your message and know you are follow me. Welcome to follow and I will follow you too.

Difference school will have his own teaching way. My son school is 由1 to 5的組合背起, because 6 to 9 is same as 1 to 5 (just a position change, eg. 2 x 9 = 18 is same 9 x 2 = 18).  Of course some part of difference. Because the student is feel easy and interest to continue study.

My hubby always non-varble test my son suddenly. We need James answer ASAP, not except thinking. This is doing day by day.  

sandyaloha 寫道:
Jamesmama,

我要跟住你,一味跟跟跟.........點都唔會離開你,我都來報到吓先!

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

我兒子又係升小二,多多指教。
他學珠心算時已背過乘數表(小一上),不過後來停學, 現在已忘記了, 我也要好好操練他才行

Present!  

My girl will be promoted to P.2.  She has to recite the whole Times Table in 2nd term after Lunar New Year.  2nd term test & exam already included the times table questions.

Now we're very relaxing and enjoy the long summer holidays after final exam!     
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

humbertcarol,

你個女係小一?咁都可以叫佢背定先,但作用不大,只係到佢地學到二,五,十組合時會計快啲咁啫。

Y&T,

我以為你個仔有4歲添,兩個小朋友係咪你自己湊

sandyaloha,
我個女現在是小一,在這個網頁看見你們這樣說要背定乘數表,我才開始諗住暑假教她2到5先...其餘6-9慢慢

elainebell 寫道:
DEAR ALL,

Present!  
我個仔背乘數表背到5. 之前2,3,4,都唔多熟,呢個summer holiday一定要佢調返轉都識背.  但係佢係英文小學,我教佢中文先有無問題呢?

Elainebell :

睇佢用中文諗野,定英文諗野

HI~~~各位嘜咁靜呀~~~

好彩今個星期仲係返全日    

我返來啦   

elainebell

I teached my son by Chinese and he can change to English in the school. Don't be worry. 英文小學 not same as International school. Wish you will have a fun holiday. Enjoy your 親子時間.

elainebell 寫道:
DEAR ALL,

Present!  
我個仔背乘數表背到5. 之前2,3,4,都唔多熟,呢個summer holiday一定要佢調返轉都識背.  但係佢係英文小學,我教佢中文先有無問題呢?

Elainebell :
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

背定都啱,小二開始教乘數。

sandyaloha,
多謝分享你的心得. 我會努力.

王國長老

嘩!等我報到先,有新板我幾日無上BK唔知添!
祝個個小一仔仔囡囡順利過度升上小二。

暑假溜溜長,唔好玩晒佢呀,最好一半玩一半用來學吓野,你知lak,一開學就冇乜時間,同埋玩散左個心,又要時間去執番佢,重花時間,你有冇安排啲乜野節目比啲細路咁呀??

嘩吓!咁快又去到page 4 囉喎.

[size=small]上前係舊個topic 話聚會,如果搞7/8 或者 14/8 有冇人有興趣呀?有就約地點同時間好冇?  

[size=xx-large]有興趣呀

CHUCHU 寫道:

[size=small]上前係舊個topic 話聚會,如果搞7/8 或者 14/8 有冇人有興趣呀?有就約地點同時間好冇?  

哦!jamesmama原來你轉左地頭,唔怪之得係我地個topic唔鬼見左你lak。

Jamesmama 寫道:
[size=xx-large]有興趣呀

[quote]
CHUCHU 寫道:

[/quote]

好呀,咁就開始點人數啦

1) Jamesmama ?(大) + ?(小)
2) chuchu 1(大) + 1(小)
3)
‹ 上一主題|下一主題