用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法 ...
樓主: eviepa
go

中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法   [複製鏈接]

醒目開學勳章

akys 發表於 17-11-7 16:40
好似話教局有指引,必須係正面思維先可列為上品,負面等題材寫得幾好都唔會高分。阿仔最喜歡寫黑色故事,成 ...
咁出題目嘅有問題喎,講「無法彌補的過錯」就梗係負面啦

little_yolky 發表於 17-11-7 16:47
咁老師早講丫嘛。
我哋小四見家長嗰時被訓示,英文老師亦隨後苦口婆心咁勸阿仔唔好咁寫,跟住升中講座又有提及。

bobbob 發表於 17-11-7 17:02
咁出題目嘅有問題喎,講「無法彌補的過錯」就梗係負面啦
哈哈,唔好死人,唔好傷殘,中段無法彌補,最後大團圓,『叮』滿分!!

akys 發表於 17-11-7 17:04
哈哈,唔好死人,唔好傷殘,中段無法彌補,最後大團圓,『叮』滿分!!
大團圓.......又點係唔可以彌補呢............好高難度........

little_yolky 發表於 17-11-7 17:07
大團圓.......又點係唔可以彌補呢............好高難度........
嗱嗱,我諗名師都應該係教呢啲。俾錢啦!

醒目開學勳章

akys 發表於 17-11-7 17:04
你估無記啲劇咩

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-11-7 17:07
到時又話你離題,問你死未

回覆 October. 的帖子

其實唔係,好多名校學生嘅作文都跛跛地,尤其中文係弱項,所以老師日日都提醒我地中文作文嘅重要性。結果我 DSE 都係中文作文保我大難不死。
死啦!Yolanda 畀我睇完條題目之後,我依家作文癮大發

1998Ruby1998 發表於 17-11-7 17:11

其實唔係,好多名校學生嘅作文都跛跛地,尤其中文係弱項,所以老師日日都提 ...

中文作文最驚離題,有時一念之差就離題, 呢點既使個中老手,都唔敢拍心口話一定得, 我見過得過作文冠軍既初中生, 試過大考作文因為離題而低分.  

反而,英文作文比較唔會失手.

你文筆流暢,作多啲文俾后輩學習下.

我地班名校仔女,本身學校重英輕中,如果英文都學唔好的話,分分鐘一個普通二線學生嘅中英文都能夠爬頭。

akys 發表於 17-11-7 17:10
嗱嗱,我諗名師都應該係教呢啲。俾錢啦!
我唔會俾錢名師既!我諗到喇, 用生活經歷。

我家養了一隻小倉鼠--吱吱, 我天天悉心地照顧她。昨天,我幫她用砂子洗澡, 見她可愛地在砂上轉來轉去, 想幫她一把。於是, 我便拿了一小撮砂子灑在她的頭上。這堆突如其來的「砂雨」讓她受到驚嚇。她不斷用前腳撥弄。砂子掉進她的眼睛, 她不斷地揉呀揉, 把其中一隻眼睛弄瞎了!看著她再也睜不開的眼睛, 我十分自責, 我害小吱吱瞎了眼睛!我一定要負起責任, 好好照顧小吱吱, 讓她以後的日子也可以過得好好的。

搞掂!又係彌補不了的過錯, 又正面, 又無死人lum樓。

HaYi    發表於 17-11-7 21:02

回覆 little_yolky 的帖子

笑左

無法彌補 又要唔負面, 真係難呵,

不如寫...  
係犯,左無法彌補的錯, 不過之後是夢中發生, 一切可重來...
係犯左無法彌補的錯, 不過犯個個失憶/失智埋, 唔駛一世唔安落...

Dylanli2017 發表於 17-11-7 11:02
回覆 eviepa 的帖子

你唔好介意。我發現我買比阿仔果d 二年級作文範本,程度都超越呢篇六年級作文,不過果 ...

想請問 二年級作文範本在香港有得買?

HaYi 發表於 17-11-7 21:06
無法彌補 又要唔負面, 真係難呵,

不如寫...  
話你離題你就死。JM囡囡老師都應該係批離題所以低分。

一口氣睇了Evie小六至中三之作文,全部都是項級作品。eviepa當時也當担心DSE作文會被判離題,現在睇來担心是多餘的。平時作文咁好,就算考試稍一失准,也起碼4,5吧!

在這里常聽到作文好易離題,其實,離題點會咁易哎?除非自己唔知寫緊咩,不然幾天馬行空都好,都可輕易拉回主題。

中國13億人(仍在增長中), 1%人才也不得了, 看看國內給天才小朋友表演的節目, 真係讚嘆水平之高超。不過, 這個並不是普遍水平。不過, 用最高標準給自己定下目標, 仍然是對的。就算達不到, 自己也獲益。

唔覺。有一排睇最强大腦,初初覺得好勁,但看了十多集,幾乎一模一樣,雜耍技能而己。十三億一個諾獎科學家也培養不到,目前為止仍是抄抄抄而己。

大陸中小學生範文有時睇吓,嗰種造作法真係睇唔下去。

好似話教局有指引,必須係正面思維先可列為上品,負面等題材寫得幾好都唔會高分。阿仔最喜歡寫黑色故事,成日俾唔同老師話。

唔會呱!呢啲係思想控制。

教局冇可能控制到教師改作文的尺寸,教師更無可能遵從呢啲向痴指引。

judy 發表於 17-11-8 09:08
唔覺。有一排睇最强大腦,初初覺得好勁,但看了十多集,幾乎一模一樣,雜耍技能而己。十三億一個諾獎科學 ...
我地睇"最愛中國字", 啲人對中國文學係好熟, 詩詞歌賦認識好深, 驟眼睇好似好勁(确實勁既,起碼有興趣肯去背), 但節目讓人表現出來既只是人既記憶和背誦, 就好似學生咁溫熟晒書就得, 冇咩文學創作天份可言.

judy 發表於 17-11-8 08:57
一口氣睇了Evie小六至中三之作文,全部都是項級作品。eviepa當時也當担心DSE作文會被判離題,現在睇來担心 ...
not convinced,我小朋友小一二時作文作左個好得意的故事,grammar 各樣冇乜錯但分數不高老師亦冇cmt讚佢創意,只能說傳統教育比分好死板
‹ 上一主題|下一主題