用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 李敏華 - 孩子被功課和考試困擾 媽媽的心聲:政府在哪 ...
樓主: elbar
go

李敏華 - 孩子被功課和考試困擾 媽媽的心聲:政府在哪兒 [複製鏈接]

Doray 發表於 17-11-30 12:11
亞蟲個女好似讀唔掂,返番去國際學校嘅懷抱
https://topick.hket.com/article/1516249/長女棄傳統名校轉讀 ...

係好似有內幕,知佢女兒讀「唔掂」才轉。

有無可能讀得掂也轉呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Cheeselover 發表於 17-11-29 18:12
當然會死得更快,但至少我説出可行方案來減少考試和功課壓力(特份者是否接受又是另一回事),閣下有何高見 ...

你點出左個重點: 個個都有唔同要求, 但又未必講得好清楚, 之後批評卻無可行建議.

而最大問題係啲要求可能互相衝突: 食辣定唔食辣? 食肉定食素? 有無人對海鮮敏感?

飲食上, 咸魚青菜各有所好, 食物好味多人滿意係一個指標, 至於能否兼顧健康、營養及避開對身體有害的食物, 並且價格合理, 真係要兼顧好多因素.

就算廚師煮得好食, 食客個個讚好, 點知食完要入醫院, 又或者找數時要畀天價, 該頓晚餐一樣唔掂.

但有啲大原則, 係可以求同存異傾掂數的. 最好先有班人肯做檢討, 再由各方專家同用家畀一些可行合理建議出來, 然後傾掂佢. 如果只批評卻無建議, 又或者各走極端唔妥協, 餐飯係攪唔掂.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌
‹ 上一主題|下一主題