用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 咩叫做被蠶食?
樓主: fanay
go

咩叫做被蠶食?   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 09:31
我都對蠶食呢個詞好反感
必收生係合情合理地得到呢個位,點解要講到好似搶返黎咁
...
題外話:近年EK好似多咗好多用詞不當的情況,先有SFA跳船,跟住又話世襲乞人憎,依家又話必收生蠶食學位…或者真係香港人中文水平下降,導致這樣的情況。

tkinwong 發表於 17-11-28 12:55
咁點算有教無類,有冇錢已經係一個分野。

直資都係用公帑,有幾多中産階層以下的小朋友考到直資。
小朋友最後其實個個都有書讀,又點可以話違反「有教無類」精神呢?

回覆樓主:

必收生,係唔公平
大抽獎,抽輸無得講

栗子媽 發表於 17-11-28 13:34
啱,或者應該檢討吓呢方面,不過都係嗰句,既得利益者唔會放過政府
...
咩嘢叫 "既得利益者" ?
呢樣嘢老馮係您應得架咩??

而家教育局話: 經常檢討, 覺得呢方面對學生沒有正面幫助, 需要改例, 由下年開始取消. 咁都唔得???
第一日俾過您就永遠都要俾您? 咩道理呢??

Alange 發表於 17-11-28 12:04
可能版主忘記了之前有人在公海出post, 話有父母將小朋友的監護權轉俾在學校中工作的親戚從而成為“ 必收生 ...

嘩,玩到咁絕!

香港人既智慧其實真係好聰明,不過真係無恥

P1Girl 發表於 17-11-28 15:06
咩嘢叫 "既得利益者" ?
呢樣嘢老馮係您應得架咩??

唔好意思,我係百無人士, 並非呢個遊戲下嘅任何既得利益者,但我又真係認為有兄姊讀緊嘅應該係既得利益者,而且我只係想帶出,無論點做都有人嘈有人不滿, 再講,就算真係取消所有計分制度,完全用抽獎形式去抽,都未必入到自己心儀嗰間,田抽獎都有前後次序,所以真係好難有個完全公平嘅制度。

Lucifer3960 發表於 17-11-28 13:26
回覆 栗子媽 的帖子

哥哥,姐姐在, 必收, 明白及接受,....................... 但有些"必收生"哥哥,姐姐們 ...

會唔會有D位係放左係枱但無乜人會食? ~~~

回覆樓主

完全無方法公平架,呢個世界本來就係咁

回覆 栗子媽 的帖子

有些辦學團體( 幾間直資) 也覺得"世襲" 有問題, 講明畢業生或有兄, 姐在學, 也不一定收. 要經過考核/面試, 打破世襲及必收生的收生方法.  如果"世襲" 是好野, 不能改變,  為何中學選校不用??  很多資助名女校,中學生也有家長私家車接送. 兩姐,妹讀不同中學.

littlefaith 發表於 17-11-28 14:25
小朋友最後其實個個都有書讀,又點可以話違反「有教無類」精神呢?

那其實現有制度都係個個有書讀。

栗子媽 發表於 17-11-28 15:11

唔好意思,我係百無人士, 並非呢個遊戲下嘅任何既得利益者 ...
我唔好意思就真! 其實我唔係話您...

我個"您"字係指所有人...

我都認真認為有兄姊讀緊嘅應該係 "必收生" , 係出於有個照應, 方便照顧的出發點!

而就是不認同畢業兄姊, 畢業父母 那方面.......

明白無論點做都有人嘈有人不滿 , 那是不是驚人嘈就不做檢討嗎 ?

Lucifer3960 發表於 17-11-28 15:27
回覆 栗子媽 的帖子

有些辦學團體( 幾間直資) 也覺得"世襲" 有問題, 講明畢業生或有兄, 姐在學, 也不一定 ...

覺得世襲唔理想既直資,係因為要全權操控收生權,咁係理想路向?~~~

P1Girl 發表於 17-11-28 15:32
我唔好意思就真! 其實我唔係話您...

我個"您"字係指所有人...

檢討是否要平衡多方持份者利益?家長學生是否唯一持份者? ~~~

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 09:31
我都對蠶食呢個詞好反感
必收生係合情合理地得到呢個位,點解要講到好似搶返黎咁
...
我女當年都係得15分,从來無hard feeling, 命裏有時終虽有……呢个世界幾時有公平过?呢度真係酸味+足~d人唔係成曰話“書係靠自己讀”嗎?唔係話“入band2唔等於入唔到U"嗎?唔係話“讀書係長路漫漫,-时失敗唔代表咩野”嗎?呢d打不死精神無哂?

hppa    發表於 17-11-30 17:32

回覆 Yanamami 的帖子

您重好講, 您阿女, 可能當年心裡想, 點解阿媽唔係瑪利諾畢業呢?...................

Alange 發表於 17-11-28 12:04
可能版主忘記了之前有人在公海出post, 話有父母將小朋友的監護權轉俾在學校中工作的親戚從而成為“ 必收生 ...

唔係一定要父母喺果間學校在職先算咩?!

Alange 發表於 17-11-28 12:51
想考直私的考直私。
否則按區大抽獎!
有教無類。
直g真的完全冇世襲?或是它們的世襲條文post 左係暗角冇人睇到?最transparent 的算是spcc,C校如有琴堂那間你試下in 時唔祈禱講明一定唔入教,睇下點

Lucifer3960 發表於 17-11-28 15:53
回覆 Yanamami 的帖子

您重好講, 您阿女, 可能當年心裡想, 點解阿媽唔係瑪利諾畢業呢?................... ...

我女唔会问呢d“点解我老豆唔係李+x”既问題。人人手上套牌都唔同,派乜牌俾你又不受控制,你只能做既係打好手上副牌。

Lucifer3960 發表於 17-11-28 15:27
回覆 栗子媽 的帖子

有些辦學團體( 幾間直資) 也覺得"世襲" 有問題, 講明畢業生或有兄, 姐在學, 也不一定 ...

不超過 70% 學位收取與學校有關係之申請人(其兄 / 姊在本校中 / 小學就讀;中 / 小學畢業生或教職員或校董之子女)。

from spccps

DBS

Criteria for the selection of Grade 7(Form 1) boysWeight
Academic results60%
Extracurricular achievements20%
Performance in the interviews15%
Others (e.g. father, brother are old boys; brother studying in DBS)5%

我反而覺得因為父母係果間學校做而成為必收生好有問題,如果係因為就近照顧,甘點解唔可以用我地家長既工作地址去申請學校?但如果係因為員工福利,甘就唔應該拎自行位,而係應該好似公務員睇醫生甘,另外set條隊比佢地
‹ 上一主題|下一主題