用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 查實考直資,多吾多睇家長背景?
樓主: 常歡笑
go

查實考直資,多吾多睇家長背景?   [複製鏈接]

beagoodman 發表於 17-12-4 18:02
唔明你想講乜??睇成績係最合理,要交學費令不少基層卻步去報名,比例明顯少,亦是合理,但總會有基層去報 ...

我質疑D乜?我有質疑過收生唔係先睇成績?~~~

NeoMom 發表於 17-12-4 18:00
我覺得都睇家庭背景, 不過唔係有冇錢, 而係家庭SUPPORT強唔強, 有錢可以因為掛住搵錢唔理仔女, 窮人也可以 ...

我都唔明點解咁多網友將家庭背景當成窮人,又或我講既基層~~~

mcl203 發表於 17-12-4 18:15
我都唔明點解咁多網友將家庭背景當成窮人,又或我講既基層~~~
...

因為NeoMom講得好得多。
你不停講學費呀丶有風險收唔到學費呀.......

beagoodman 發表於 17-12-4 18:07
假設你係學校負責收嗰位,請問你點樣睇家庭背景?憑寫的職業?憑地址?
...

我明就唔使問啦~~~

我就係問緊點解咁多助學金用唔到,10%假設用左一半,即係20個學生中只有一個要援助,就係我問左咁耐,只有家長話某些家庭係甚少申請直資,呢個咪可能既解釋囉,若深信係~~~

beagoodman 發表於 17-12-4 18:18
因為NeoMom講得好得多。
你不停講學費呀丶有風險收唔到學費呀.......

SPCC 家庭收入600,000年薪,唔計房屋支出,都可以申請助學金,我真係唔明㸃解當年申請助學金個案使左咁少錢,又收生唔睇家庭背景,咁都收唔中D需要援助既尖子,又或那些尖子不以SPCC為目標~~~

家庭背景一定要睇,至少睇吓有冇揚威Youtube
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-12-4 17:54
你係咪未做過窮人? 窮人有好多顧慮的, 否則點解我有教育津貼都唔俾阿女考直資? 因為我窮開變咗性格一部份囉 ...
明白……或些除左顧慮仲有心理負担~係自己介意自己出身(孤勿論人地係咪会嫌棄)。就係觉得自己似搭枱,格格不入。

所以都係要成績好

大件仔 發表於 17-12-3 20:58
我有聽說考小學直資和私校,學 校真是會考慮家長背景, 媽媽是否FTM, 家長能有幾多時間支援小孩學習。

但去 ...
同意, 我相信考直資小學會考慮家庭背景, 而中學主要睇學業或體藝成績。

常歡笑 發表於 17-12-3 11:02
有朋友講如果家長做公務員或高尚職業,通常會收
聞所未聞. 你嗰位高尚公墓員朋友真係太識抬舉自己了.

btw 可謂高尚 ? 邊間 "通常會收" 呢 ?

os_ecu 發表於 17-12-5 08:48
聞所未聞. 你嗰位高尚公墓員朋友真係太識抬舉自己了.

btw 可謂高尚 ? 邊間 "通常會收" 呢 ?
"公墓員"呢個別名改得好好

ar_mak 發表於 17-12-5 01:25
當年__轉直資時,某個港台節目就訪問左個__家庭,咁難免就係講到學費,即是錢既問題。當年個家長是咁講的,佢話個仔雖然夠條件拎獎學金升上去,但萬一成績跌,就會冇左份獎學金,患得患失。咁就唔知邊個搭咀,話冇獎學金,都一樣有資助可以申請。咁家長就話勒,申請呢D野,又要報呢樣報果樣好鬼煩
其實佢講左真話,住公屋,係最怕人查你呢樣果樣,同個學生既家庭經濟實力,未必一定有直接關係。

非常認同!

大家唔洗講咁多, 自己搵間直資嘅學費減免做實驗, 自己親身試吓詳細及認真睇1) 申請指引; 2)申請表格及附錄, 我以我個人認為直資中算係比較最寬鬆資產要求嘅聖士提反書院俾大家試吓填.

聖士提反書院學費減免計劃指引 2018-2019: http://www.ssc.edu.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=227&Itemid=65
學費減免計劃申請表格及附錄 (可以直接 click 入去)
學費減免計劃申請指引 (可以直接 click 入去)

我唔係睇少住公屋, 住公屋依家都好多讀大專及大學平民百姓, 但係, 當大家親身試過認真填表及預備所需嘅文件後, 如果真係比較草根, 學識唔多嘅父母, 坦白講, 真係有機會連填表都唔識填, 您叫佢哋點申請直資呢!

利申:
1) 舊年我用咗幾個月時間 rehersal 填呢間嘅學費減免及預備所需文件, 我都覺得好煩好煩, 因為當時一啲因素我要報呢間, 如果唔係亦無特別鍾情呢間, 我真係唔會報呢間, 我只會報啲學費我負擔到而唔洗申請學費減免嘅直資.
2) 我同老公係大學生

小時了了 發表於 17-12-5 09:10
"公墓員"呢個別名改得好好

可能用拼音打咗白字 ,唔好意思 。

小時了了    發表於 17-12-5 09:43

Yanamami 發表於 17-12-4 19:42
明白……或些除左顧慮仲有心理負担~係自己介意自己出身(孤勿論人地係咪会嫌棄)。就係觉得自己似搭枱,格格 ...
就好似你中文中學心中條刺.........雖然已經係B1A人哋既Dream School............

ar_mak 發表於 17-12-5 01:25
當年__轉直資時,某個港台節目就訪問左個__家庭,咁難免就係講到學費,即是錢既問題。當年個家長是咁講 ...

好多家長填自行2間中學及大抽獎甲部,乙部填 number 都一頭霧水頭晒痕, 您叫顧住搵食學歷唔高嘅家長, 睇直資學費減免指引及填十幾張紙嘅申請表, 可以的話, 不如就咁填 number 大抽獎方便簡單好多喇.

所以, 未必係直資唔想收比較草根嘅學生, 而係比較草根嘅家庭, 因為各種原因而唔會報直資

或者大家咁諗, 直資學校, 點都要舊生會贊助吓, 否則的支出, 奬學金又何來呢? 所以直資學校點收生, 或多或少要睇舊生會既意向. 如果你係某某直資中學舊生, 會認為學校應該點收生呢?

其實, 由SKH幼稚園, 到升上SKH關聯小學, 到依家升中如果都仲睇唔透名校收生之間既潛規則, 我只能講句: You are so young and so naive!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

beagoodman 發表於 17-12-4 18:07
假設你係學校負責收嗰位,請問你點樣睇家庭背景?憑寫的職業?憑地址?
...
除咗成績外,就係睇你將來捐款既可能性。
但係,將來捐款既可能性同家庭背景、地址無太大關係,所以應該需要做啲統計研究。

os_ecu 發表於 17-12-5 09:25

可能用拼音打咗白字 ,唔好意思 。
我用拼音打,都係成日出錯。
‹ 上一主題|下一主題