用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS vs FIS vs ESF vs SIS
樓主: windygu
go

CAIS vs FIS vs ESF vs SIS   [複製鏈接]

我係CAIS初小家長,留位費只需一個月學費,所以留位費貴並不成立,就算要比債券,都係開學後嘅事,如決定去第二間讀,喺比幾十萬債券前有足夠時間退學,至於師資好唔好,係好主觀,我就唔覺差,老師度度都有好有壞,正如人都分好壞,我亦唔覺初小有嚴重流失,反而増加班數而要増聘人手,相信老師最大福利之一就係仔女可免學費,用以穩定老師流失量,當然~ 又或者好多國際學校都有咁嘅福利,至於中文,由Preparation Year至Grade 1中文日日都要上,會開學評估,然後分派去簡體或繁體,Grade 2就一星期上四日,大家都知繁體中文比較難學,學校會因材施教,學得慢會撥歸一位老師教,學得快會係另一老師教,測驗內容自會有少少調整,Grade 4開始才有考試,之前一律只作各科評估,不涉及分數、排名,債券在退學或中學畢業係可以攞番,我並非在此賣廣告吹捧,只係誠實報導,建議樓主也可以去一些Facebook群組如Hong Kong Schools,攞多啲中肯意見。

windygu 發表於 18-3-1 18:29
Hello 各位daddy & mummy: 小兒已取得4間IS的Offers(今年暑假入學;pre-school level)。全部已經交左或 ...

請問樓主是否打算留一條龍讀上去?中學會不會考慮轉校?計劃去邊讀大學?

回覆 araresai 的帖子

多謝你的分享,也解答了我的疑問。不好意思,想岔開話題問下,有沒有校車到大圍?(火車站或名城)因為學校網頁找不到資料。謝謝。

araresai 發表於 18-3-3 10:19
我係CAIS初小家長,留位費只需一個月學費,所以留位費貴並不成立,就算要比債券,都係開學後嘅事,如決定去 ...

今年CAIS Prep accept offer要即買debenture or pay annual levy, 張cheque一個月已經過數

ensy 發表於 18-3-3 13:58
今年CAIS Prep accept offer要即買debenture or pay annual levy, 張cheque一個月已經過數
...

Yes.  反而留位費是6-7月比。

bobdylan 發表於 18-3-3 14:06
Yes.  反而留位費是6-7月比。

留位費+entry deposit已經一次過收晒啦!

ensy 發表於 18-3-3 13:58
...

Can still choose annual levy?

ensy 發表於 18-3-3 14:09
留位費+entry deposit已經一次過收晒啦!

咁今年唔同咗

Chase922 發表於 18-3-3 14:12
Can still choose annual levy?

Yes, $27500/year, subject to change every year though

964000 發表於 18-3-2 07:07
FIS TKO新校開了,我估local人多過以前

完全同意妳的回覆,如果係香港個間,我都會考慮一下。

thomastaxi 發表於 18-3-3 15:11
完全同意妳的回覆,如果係香港個間,我都會考慮一下。

我指出絕無貶意,但我小孩分別讀過local多和外國人多的IS, 知道有些分別,始終這個話題比較敏感不會多談了。

964000 發表於 18-3-3 15:59
我指出絕無貶意,但我小孩分別讀過local多和外國人多的IS, 知道有些分別,始終這個話題比較敏感不會多談了 ...
我有興趣知道兩者(local多和外國人多的IS)的分別, 可以分享下嗎? 不用指明學校名, 但想知香港學生係兩種校園既適應同bully 問題會唔會有大分別? 希望不吝賜教。

莫失莫忘 發表於 18-3-3 18:29
我有興趣知道兩者(local多和外國人多的IS)的分別, 可以分享下嗎? 不用指明學校名, 但想知香港學生係兩種校 ...

我只是幼稚園階段的觀察,我覺得由WA group話題,小朋友平時活動,social activities etc都不同。

964000 發表於 18-3-3 20:49
我只是幼稚園階段的觀察,我覺得由WA group話題,小朋友平時活動,social activities etc都不同。例如外國 ...

有次學校旅行外國小朋友走去跳muddy puddle, 有啲除晒鞋喺早地跑。佢地家長係真係唔怕污糟。
不過或者咁講啦,香港真係同外國唔同。香港天氣熱,潮濕,人多,近大陸。傳染病嘅散播真係快好多。 喺外國公園周圍有人餵白鴿,喺香港唔驚禽流感咩。
但同意其他方面例如重運動playdates輕補習呢啲真係好值得借鏡。
(利申: 醫護行業係有啲潔癖)

ddbb0099 發表於 18-3-3 09:33
想問吓你個esf fd有無建議俾你

有個Esf做老師的fd不太熟悉CAIS,佢了解CAIS老師的工資可能冇其他幾閒IS高,所以有機會就會跳槽,怕師資質量不穩定。而且CAIS係從陳慧琳先開始熱門。如果係香港果閒FIS,佢建議撿FIS,不過係新校園,所以佢就建議撿ESF。

其實我係度問主要都係因爲兩公婆意見不同。。。

回覆 莫失莫忘 的帖子

揀學校,尤其係外國人為主的,家長在仰慕人地先進文明的同時,亦要接受人地的文化。唔好吓吓話人校風點點點,好多嘢在當地人的眼中根本唔係乜嘢大問題。

windygu 發表於 18-3-3 22:47
有個Esf做老師的fd不太熟悉CAIS,佢了解CAIS老師的工資可能冇其他幾閒IS高,所以有機會就會跳槽,怕師資 ...

正路真係揀ESF !

回覆 windygu 的帖子

其實CAIS 已有25年歷史,相信大部分人揀佢應該同陳慧琳無乜關係。好多都係因為有屋企人以前讀過,口啤跟學生的performance 都很好,就會跟讀。我自己小朋友亦不例外。CAIS 很多老師及assistant 都係CAIS Alumni,很喜歡看到佢地既Culture 得以承傳。

araresai 發表於 18-3-3 10:19
我係CAIS初小家長,留位費只需一個月學費,所以留位費貴並不成立,就算要比債券,都係開學後嘅事,如決定去 ...

你的資料已唔update啦, 我小朋友今年八月會讀preparatory class, 聖誕節前收offer, 元旦後已需send confirmed taking offer form連兩萬幾deposit, 另加一張1月尾過數五十六萬的debenture支票,我一月內已交五十八萬幾,冇得fully refund (五十六萬如一年內退學冇得退,如果退要扣起$80k. 所以take 左offer 唔要會冇十萬。
其他IS 的offer都冇咁早放offer, 所以好多家長如果想等第二間又想back up cais, 就要願意先比一舊錢。就算唔比debenture都要比capital levy $27500.

giantkid 發表於 18-3-3 23:37
回覆 windygu 的帖子

其實CAIS 已有25年歷史,相信大部分人揀佢應該同陳慧琳無乜關係。好多都係因為有屋企 ...

其實我同意你講法
‹ 上一主題|下一主題