用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 APS升中 2018
樓主: DD仔
go

APS升中 2018   [複製鏈接]

bryanlkc 發表於 18-9-4 08:02
據我所知,入DBS 有十個八個係成積入(全級二十名内),其他應該係用不同特異功能如運動,音樂等入,但這批 ...

我諗你指嘅係校長推薦嘅同學。要明白喺宣小考級頭二十名內嘅同學係十分之叻,佢哋要考入大部分傳統名校係冇困難,所以當中有不少同學係唔會選擇DBS。但就算有體藝因素,亦唔代表DBS對學術成績冇要求。今時今日,單憑體藝入DBS係少數。

猴子爸 發表於 18-9-4 09:36
如果是以其他音乐或运动入的,相信起码也是band1成绩,反正在APS成为band1生是件比较常态的事情。 ...

B1生喺宣小內係常態?你嘅想法都幾有趣。

kennyklt 發表於 18-9-4 10:02
B1生喺宣小內係常態?你嘅想法都幾有趣。
宣小的band1%是87%,不是常态是什么?

kennyklt 發表於 18-9-4 10:00
我諗你指嘅係校長推薦嘅同學。要明白喺宣小考級頭二十名內嘅同學係十分之叻,佢哋要考入大部分傳統名校係 ...
考入DBS的宣小男生,应该不全是头20名。首先,SPCC已经占去头5名 (还有QC/DGS)。
剩下来的,还有女生跟男生,当它是50:50对分,应该只是头40名,此外,根据家长报料,的确有少部分是体艺先,成绩后,这些学生随时是排名只有100名(当然还是band1生)。

猴子爸 發表於 18-9-4 09:36
如果是以其他音乐或运动入的,相信起码也是band1成绩,反正在APS成为band1生是件比较常态的事情。 ...
每年都會有band 2, band 3 生入 DBS 的

bryanlkc 發表於 18-9-4 12:53
每年都會有band 2, band 3 生入 DBS 的
明白,只是在APS当band2/3生的机会少一些而已,至于其他学校有没有band2/3生凭劲体艺入DBS呢?当然有啦,但应该比从前少了很多。听说有位乒乓球坛很有名的P6男生,也在今年入了DBS, 但人家是地方名校级头10,甚至可能是头3。。。

回覆 猴子爸 的帖子

估都估不到, 今年的DBS G7 Orientation Day Entrance Ceremony, 25/8 竟然請了敬愛的APS關校長為 Honour Guest, 同DBSPD Principal Phyllis Lam 一齊見證新生入學禮

小Monkey 發表於 18-9-6 18:59
回覆 猴子爸 的帖子

估都估不到, 今年的DBS G7 Orientation Day Entrance Ceremony, 25/8 竟然請了敬愛的A ...

宣小前年60週年晚宴,你記得有那些學校校長出席嗎?

回覆 magtam0520 的帖子

當然, Ronnie 校長有出席
相信, DBS內除了DBS Primary sections學生, 最多就是APSKT 學生了

magtam0520 發表於 18-9-6 19:02

宣小前年60週年晚宴,你記得有那些學校校長出席嗎?

其實年年都會請小學校長出席G7 entrance ceremony,唔止宣小,舊年除咗關校長,如果我冇記錯,仲有沙田崇真小學同聖方濟嘅校長出席。
舊年我地成班宣小上嘅同學同鄭校長和關校長大合照

小Monkey 發表於 18-9-6 18:59
回覆 猴子爸 的帖子

估都估不到, 今年的DBS G7 Orientation Day Entrance Ceremony, 25/8 竟然請了敬愛的A ...
每年都派15人,以前甚至超过20人,APS一直都是DBS在小学部以外,最大的feeder school. 听说DBS的老师团队都很喜欢APS的,觉得APS的教育做得很好,这是一些“线人”的话,没有真凭实据的。

猴子爸 發表於 18-9-1 16:41

我見其他學校,好多都dup咗,因為整體升中學生人數多咗,競爭 ...
拿, 學童人數多咗, 只會影響到好似我阿大呢D凡人, 對於真正叻人實在係無影響, 因為佢哋無論人數點多, 佢哋都係最前面果浸。

little_yolky 發表於 18-9-7 10:52
拿, 學童人數多咗, 只會影響到好似我阿大呢D凡人, 對於真正叻人實在係無影響, 因為佢哋無論人數點多, 佢哋 ...
同意

回覆 kennyklt 的帖子

甘舊年有無續個新丁上台由Dept Head 親手將來條scarf頒上身上?
我地大前年無關校長, 無法scarf, 好羨慕呀!

小Monkey 發表於 18-9-7 13:13

甘舊年有無續個新丁上台由Dept Head 親手將來條scarf頒上身上?

有呀,分組上台受巾。條頸巾仲喺衣櫃裏面
頒頸巾好似舊年先開始。啲人話似Harry Porter

羨慕死! 好像Harry Porter feels!

回覆 小Monkey 的帖子

A big honor to be part of DBS family!

回覆樓主

宣小嘅同學入到DBS好快就散開曬,融入個別班中,唔會再特別搵返宣小同學玩。反而我地班舊宣小家仲會經常聯絡。

今年第一批宣小學生考DBS, 出左結果未? 收左幾多?

回覆樓主:

點解係2016-2018, 2015-2017 嘅?
‹ 上一主題|下一主題