用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從什麼界定中一生是否要補習呢?
樓主: sorainbow
go

從什麼界定中一生是否要補習呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ccllmama 發表於 18-11-13 12:01
我試行呢個路線先
S.1 時由中文小學轉讀英中, 都唔敢要求咁高, 合格叫做聽得明上堂講咩, 唔合格睇下衰咩, 但唔插手.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 18-11-13 12:04
回覆 miriam 的帖子

同我心目中既標準差不多, 但求合格, 慢慢可以追上去
適應左後分數真係慢慢追返, 到下學校級名次有進步.

當日咁樣諗法壓力都少左.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

我仲未完全放手, 不過已部份放手 :

放手 : 中文, 英文, 數學, 中國歷史 (因為阿女強中文/數學, 依D小學都有接觸, 可以放手)
未完全放手 : history, geog, sci (因為阿女從未接觸過, 所以我有教佢點去溫習)

希望下次exam, 我可以慢慢放埋其他科目比佢自己溫

答:學生要求,學生付出,家長支持,家長期望。

王家爸爸 發表於 18-11-6 08:51
個人認為,初中應該輕鬆啲,唔好讀死書,打好基礎比分數更重要,所以反而需要睇小朋友識唔識。另外,多啲參 ...

我冇睇佢功課測考,唔多見佢溫書,應該話冇乜時間溫,就算有,都唔係好專心,問佢就話識

ut分數不太理想,但大部分科目已屬於中上

唔知可以點,佢自己都話知自己hea,應該可以考好d

sfuhsg 發表於 18-11-17 09:43
我冇睇佢功課測考,唔多見佢溫書,應該話冇乜時間溫,就算有,都唔係好專心,問佢就話識

ut分數不太理想 ...
我覺得初中家長應該游走於直昇機,牧羊人之間,成績達中上游就牧羊式管理,唔好理咁多,成績跌到中下游就轉換成直昇機模式。

中一完全無補習,小五小六太辛苦,應承阿囝俾佢輕鬆一年,二來想睇下佢真正實力。上左中二,因為數學成績排名低過中間位,就開始補數。到中三再加補英文。

王家爸爸 發表於 18-11-17 13:06
我覺得初中家長應該游走於直昇機,牧羊人之間,成績達中上游就牧羊式管理,唔好理咁多,成績跌到中下游就轉 ...

其實我對佢排名都感到意外既,

佢小學HAPPY SCHOOL, 依家學校又唔少名小升上黎

總覺得唔夠人爭,

只怕係人地未適應,

要睇埋一月份EXAM先可再作打算.

始終已經中學, 又唔想插手太多, 怕之後越來越放唔到手.

果時小3,4都半放手, 到小5,6又擔心呈分, 又放唔到

sfuhsg 發表於 18-11-17 19:28
其實我對佢排名都感到意外既,

佢小學HAPPY SCHOOL, 依家學校又唔少名小升上黎
既然放羊式小學都升到好中學,即係呢個方法適合你小朋友,唔需要過於擔心。

回覆 王家爸爸 的帖子

各位家長好:

看完大家意見,都有同感,兒子升中後,都係因應科目,在全放手和1/3插手階段,中英數三科,
唯獨英文差少少,但不是不合格,在中上游位置,都係安排他去補習,令自已安心.

但中文,學校有<文言文>的閱讀理解,就錯得<多>了,好采有另一部份,課文理解,可勇奪分數,否
則UT險些不合格,想請教大家在<文言文>的閱讀理解方面,有何增補方法?先謝謝意見.

‹ 上一主題|下一主題