用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DBS
樓主: PNGCC
go

SPCC vs DBS   [複製鏈接]

小乖豬 發表於 19-3-19 08:58
對,只是打多打少的分別,不過如果打到機不離手就始終都有D影響。
打機心癮起的時候,腦部電波的活動和頻率跟毒品癮起是好相似,打機對大腦的影響,與吸毒所帶來的影響差不多
https://health.mingpao.com/電玩失調-影響近同吸毒?-治療打機癮-先解心結/

回覆樓主:

我曾經聽過朋友仔仔, 遠少少嗰個男校啦, 我有問過佢男校生活, 真係出自佢口, " 打完交我地都係好兄弟",  呢d唔知係咪特有文化呢

回歸樓主正題, 因為住附近, 極多親戚鄰居讀DB, 如果keep到去讀書班, 佢地非常精英, 超級學霸好多

運動班, 上堂又確實好嘈, 如果想聽書可以坐前面 D, 老師係OK的

如果8級可以試吓參加樂團呀, Both DBS 同 SPCC 音樂方面都搞得幾好啊

velma 發表於 19-3-19 10:31
我曾經聽過朋友仔仔, 遠少少嗰個男校啦, 我有問過佢男校生活, 真係出自佢口, " 打完交我地都係好兄弟", ...
如想玩樂團, DBS競爭好大, 8級只只是小兒科, 未必可以入到, 仲年年review, 壓力也不少 !

一间相对上比较humble, 一间就光芒四射d; 一间成绩闻名,一间音体超劲,成绩亦不弱。

一間成日話自己humble, 一間成日串串貢。

JaneJaneT    發表於 19-3-19 18:12
Arabellahk    發表於 19-3-19 13:31
Sheep06    發表於 19-3-19 11:46

Mustrek 發表於 19-3-19 10:41
如想玩樂團, DBS競爭好大, 8級只只是小兒科, 未必可以入到, 仲年年review, 壓力也不少 ! ...

其實間間學校樂團都難入, 試吓冇壞

另外, 睇吓樓主朋友囝囝想喺邊種氛圍下學習啦

猴子爸 發表於 19-3-19 10:02
人地衣家就系未选定,想知道两间学校的文化和其他特点来作出选择,你所讲的,好似有d吴lar间。点都好,我的 ...

我一向都咁睇,要揀嘅家長自己參考啦。
兩間都有優點,我提家長要注意啲學校嘅實際嘢。

閣下除左講兄弟情,其實可唔可以就我提問嘅方向講多啲現時DBS 嘅情況。

我補充下,我對比較學校往績無意見嘅,只係對講啲不切實際嘅虛無嘢呢個觀點都好認真去睇。

職場好多講到天下無敵,問到實際操作,原來路人甲乙丙架咋。

我路過,不喜可以插。我識避嘅。

ABC-DAD 發表於 19-3-19 11:10
我一向都咁睇,要揀嘅家長自己參考啦。
兩間都有優點,我提家長要注意啲學校嘅實際嘢。

你提问左什么?我其实只是看到你那一个留言而作出回应而已。。。 让我看看
据我相熟的朋友报料,DBS换了校长后,的确往更好的方向走,成绩上,品行上都是。
不过具体的,最好由现任家长提供啦。

回覆樓主

請問DB 重數理嗎?

IloveJJ 發表於 19-3-19 10:14
我去DBS簡介會,記得佢話今年推行咗校園入面唔可以用手機。唔知有無記錯?
...
呢個係好點。
配合得好,可以起到帶頭作用更好。

judy 發表於 19-3-19 10:43
實際係畀街外人話嘅啫,阿DNA 校長係好humble.
我自己接觸過DBS 嘅中小學生,好有禮貌,有修養。

SPCC 都有串咀一面,學生都係人啫。

換左校服,都唱K, 有情緒都會爆粗。

ABC-DAD 發表於 19-3-19 01:44
點解唔問下學校有無為學生升中適應做左啲咩安排?

-學生組織、活動同領導風格有何特色等等
點解唔問下學校有無為學生升中適應做左啲咩安排?

-學生組織、活動同領導風格有何特色等等
-訓導風格之類都好似唔關心咁嘅
-初中過度到高中有無特別值得提嘅亮點?

又問過,可能之前隱左形。

咁不如兩間都唔好揀, 一於去 QC, LS 叩門………… 純屬講 笑  :)

三間聖公會嘅學校本身都好低調,兼和。

只係過去 媒體 用一啲公關手法把某角度放大左啫。

Mustrek 發表於 19-3-19 10:41
如想玩樂團, DBS競爭好大, 8級只只是小兒科, 未必可以入到, 仲年年review, 壓力也不少 ! ...
呢樣真呀,DBS樂團人才濟濟,识人8级攞138分都入吾到樂團。

kkhon 發表於 19-3-19 12:54
呢樣真呀,DBS樂團人才濟濟,识人8级攞138分都入吾到樂團。
演奏級也有人入吾到

Arabellahk    發表於 19-5-16 00:43

Mustrek 發表於 19-3-19 13:01
演奏級也有人入吾到
一般人眼中的精英入到都只坐second

DBS换了校长后,的确往更好的方向走,成绩上,品行上都是。

你是不是暗示前校長的學生,在成績上,品行上都有進步空間?

SPCC ,精英中的精英

IYY    發表於 19-3-19 19:16

judy 發表於 19-3-19 18:12
你是不是暗示前校長的學生,在成績上,品行上都有進步空間?

新校長已經當政咗好耐啦,基本上comments都係正面嘅,操行執嚴咗,成績又更看重,聽落都係向緊上嘅,至於上一任校長,佢都貢獻緊另一問萃校啦

呢度大把熱血家長支持學校
‹ 上一主題|下一主題