用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應唔應該強行去外國留學
樓主: 脹爆寶
go

應唔應該強行去外國留學   [複製鏈接]

DSE 拉CURVE, 根本不存在失手 的問題

整個CASE , 似乎能力, 同 理想 相差極遠

1,2科, 失手仲可以講

而家入大學水泡都成問題

我估你都係接受 現實

睇送食飯, 等DSE 成績出來再算

脹爆寶 發表於 19-7-3 21:18
咁我想問下前輩,其實物理治療難讀嗎?本來自己係學校bio都係top10%,就係考個日失嗮手.....
另外請問如果 ...

澳洲非常難讀,第一年解剖一半人肥佬,之後clinical 分分鐘俾人肥。
同事話HKPU好少肥人,入得去就九成幾畢到業,澳洲passing rate 大約50-70%.
讀Sports Science 可以做sports scientist, 體院有。可以做gym instructors 、教練等,又或者做運動策劃搞sports events 如渣馬,做體育會幹事等。

咁你不如在香港讀nursing 先,起碼讀完唔擔心無工做。Physio 唔止淨得sports, 仲有cardiopulmonary 心肺、gerontology 老人科,paediatrics 兒科,neurology 神經系統,gynaecology 婦科等等。
如果你揀physio浄想讀sports 肯定會失望。Physio 同nursing 讀啲科目肯定比同sports science 更為相近。

俾你22分入到都擔心你畢唔到業

回覆樓主:

Deleted

脹爆寶 發表於 19-7-3 21:47
係窩前輩,拉curve呢我都唔記得....因為我自覺覺得自己考得差所以就打定輸數。其實今年都唔少人話難(其實 ...
亦可考慮去大陸/台灣讀。

脹爆寶 發表於 19-7-3 21:42
估唔到澳洲咁難讀,本來諗住best5都仲有22可以去報南澳大學,而家有啲卻步
...

physio 本身係專業科,我估冇乜邊度 "易" 讀。
上面前輩話 HKPU 易 pass,但人地入得去都高分入。
可能有個別大學門檻冇咁高,但入到去又點?

你個底咁弱,我估讀唔掂的機會好大。我唔知你明唔明我的意思。
咁講,如果你好釆在香港入到,平平地學費,即管試讀。
去外國,講緊兩年五十萬起,如果你屋企大把,你可以去試兩年。
但你屋企的情形,真係蝕唔起呢五十萬囉。
年輕人有理想有夢想係好,但唔好離地。

樓主有冇諗過OT. 呢科好似易少少.

脹爆寶 發表於 19-7-3 22:46
東華好似pt同ot都係平均收緊22
我女宜家係英國讀OT,佢話OT會易過PT.

其實,你有冇為父母諗過,你已經完成中學,相信父母巳屆中年,佢哋離開退休日子不遠了,全家積蓄只得80萬,去英國留學,我太膽講對你家庭嚟講,呢個係unaffordable luxury ,父母也要為退休做準備,你有問過他們的意願嗎?你其實不是全無出路,上面已經有不少好建議,希望你可以爲整個家庭作周全考慮。

香港不是所有外國大學的物理治療學位都承認的,要小心查證清楚,否則花了時間和金錢,回港卻不能做物理治療師就麻煩了。

簽名被屏蔽

peter_pan 發表於 19-7-4 09:22
香港不是所有外國大學的物理治療學位都承認的,要小心查證清楚,否則花了時間和金錢,回港卻不能做物理治療 ...
同意,有機會出國完成學位但香港原來不會承諗,只可以在外國工作。也需要考慮你會否接受這樣的結果

回覆樓主:

不過英國和澳洲讀物理治療,IELTS 四項的分數,每項分別要 7 分,現在的你都未達標。
如果去澳洲讀的話,他們一定要你上一年英語科程,因此也是支出。
還有你計出國讀書用錢的項目,算得太簡單,基本還有很多支出呢!如果你去英國留學用T 4 身分,頭六個月是不能打工的,六個月後好像只可以在本科(即是讀的科目) 工作,還有有時間限制的。

‹ 上一主題|下一主題