用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔考Pre S1得唔得?
樓主: kykykylie
go

唔考Pre S1得唔得?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-7-12 21:38
但係佢16號上午考,下午至去面試,就算收都係17號去抽飛。17號應該改好咗?因為我哋學校18號bridging cour ...

朋友中學教中文,佢仲要改作文,年年即日改好晒,下午便知收生水準。

fefemom 發表於 19-7-13 11:52
朋友中學教中文,佢仲要改作文,年年即日改好晒,下午便知收生水準。

我覺得係可以即日有成績,因為我哋18號補底班開始,所以17號通知家長,16號點都要改完

se6b03 發表於 19-7-13 11:50
其實單數年份不用抽取數據,有d學校又另外設立分班試,咁今年既Pre-S1考黎有乜作用呢?
...

有額外分班試的學校可能唔考pre-s1的。又有分班試,又考pre-s1就真係搵老師嚟搞

brima 發表於 19-7-12 23:08
其實新校都好奇怪!明知你一定要考PreS1,點會叫你上午去見!

學校話可以下午去見。

kykykylie 發表於 19-7-10 21:52
回覆 nicolemummy 的帖子

多謝你解釋比我知,咁總之我都係考完試先去果間in,唯有見步行步 ...
明白係萬般不願意,但既然校長同你講叫你考了下午才去的話,也要鼓勵小朋友,不要令其有不甘心難為的念頭,小孩情感上較受父母影響多敏感同疑惑的。加油💪

little_yolky 發表於 19-7-13 11:42
唔係喔,正常教育局一定有個期俾學校upload成績上去,無理由下下要新舊校自己搞掂,有學生STRN number嘛, ...

咁新舊校始終要有一間去upload.個間一定係新校啦。

新校都想知收個個人「溝好」左幾多%既分。

little_yolky 發表於 19-7-13 11:57
有額外分班試的學校可能唔考pre-s1的。又有分班試,又考pre-s1就真係搵老師嚟搞
...

今年單數年,在中學考的 pre S1 成績也要 upload 上教育局的嗎?

回覆 jluiluill 的帖子

我派到果間真係非常垃圾嘅學校,唔好意思我都係唔想講係邊間,不過我都終於搵到另一間取代到佢,但當然都係一間band3嘅學校。
我可以講多少少,因為我間小學係官校,所以有啲學校係聯繫,
想讀嘅呢間就係聯繫學校,但好奇怪佢哋唔駛pre s1,
可能係安排第二啲考試啩!我今日都特登再親自去學校,
諗住睇下見唔見到果個校長,但佢無返,
同咗學校收叩門表果位職員傾咗好耐,佢話佢哋16號係無pre s1,
所以佢哋係16號開始面試,而我亦見到佢手上嘅form係有人約咗朝早會去in,
我嘅擔心就係如果我真係下晝先去,咁可能上晝佢已經收哂人,
所以我先會唔想錯過呢個機會。
但我16號點都會返去收咗果間考,想入果間已經約咗下午面試。

回覆樓主:

如果考試日病了(入左醫院),新學校怎樣替學生分班?

醒目開學勳章

HKbigfoot 發表於 19-7-13 16:21

只要有家長信,其實不論事假病假也可以請,唔考只會雙數年影響自己小學banding,單數年影響自己編班。

樓主間叩門學校可以上午面試,為表誠意我一定上午去,唔會話改下午

HKbigfoot 發表於 19-7-13 16:21
入最差果班……

Yanamami 發表於 19-7-13 17:01
入最差果班……

其實無所謂,中一大考如果成績好,中二一樣可以升精英班。中二唔得就中三,升中四都仲有機會。調轉頭講,中一比你入到精英班,考得唔好,升中二一樣會去返普通班,所以中一分班係無意義。

se6b03 發表於 19-7-13 17:14
其實無所謂,中一大考如果成績好,中二一樣可以升精英班。中二唔得就中三,升中四都仲有機會。調轉頭講, ...
係㗎~不过如果可以,梗係最好唔好唔考禁啦~

janice_BB 發表於 19-7-13 16:56
只要有家長信,其實不論事假病假也可以請,唔考只會雙數年影響自己小學banding,單數年影響自己編班。

樓 ...

借問今年係雙數年定單數年?

力神1 發表於 19-7-13 17:46
借問今年係雙數年定單數年?

2019年,你話係單定雙?

kykykylie 發表於 19-7-13 14:15

我派到果間真係非常垃圾嘅學校,唔好意思我都係唔想講係邊間,不過我都終於搵到另 ...

我唔同意你用垃圾去形容所派到既學校。正如個陣李麗珊講「香港運動員不是垃圾」。

即使家長眼中成績幾差,品行幾差的學校,他們沒有得罪我們,我們無權這樣說他們。

se6b03 發表於 19-7-13 11:50
其實單數年份不用抽取數據,有d學校又另外設立分班試,咁今年既Pre-S1考黎有乜作用呢?
...
學校唔想出卷,就用PS1作分班用

回覆 nicolemummy 的帖子

所以我都特登已經唔講係邊間,唔想影響人,但我確實知道派咗呢間時候所有人都好驚訝,
叫我一定要叩門唔可以讀。

kykykylie 發表於 19-7-13 14:15

我派到果間真係非常垃圾嘅學校,唔好意思我都係唔想講係邊間,不過我都終於搵到另 ...
相信校長已對你小朋友留下印象,佢應承得你,亦係佢杯茶之一,起碼兌現左上半部先,又安排下晝時間就你們,所以我覺得機會非常大,俾多D信心鼓勵小朋友盡力表現出來。

多謝你,今日都已經收到另一間心儀學校收咗,所以唔想再煩,直接註冊入讀

jluiluill    發表於 19-7-17 10:07
davywm    發表於 19-7-16 17:17
‹ 上一主題|下一主題