用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城創知好唔好?
樓主: loklok0104
go

九龍城創知好唔好? [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-7-1 23:46
這是中學文憑試成績
2+指考獲2級或以上
4+指考獲4級或以上
是否不太好???

lamselina 發表於 20-7-1 23:53
是否不太好???

創知2019年成績B2C

Poyau 發表於 20-7-1 23:54
創知2019年成績B2C
其實用這些DSE成績, 我不是太明, 謝謝你~

lamselina 發表於 20-7-2 00:09
其實用這些DSE成績, 我不是太明, 謝謝你~

不用客氣

主科指中文/英文/數學/通識
整體指所有科目包括主科及選修科
2+指該校考獲2級或以上百分比
4+指該校考獲4級或以上百分比
主科2+指4主科2+平均百分比
整體2+指所有科目2+平均百分比

以創知為例
主科各科有100人考
中文有92人考獲2/3/4/5/5*/5**
中文2+為92% (92 ÷ 100)

各主科及主科平均計算如下

中文2+ 92.00% (92 ÷ 100)
英文2+ 73.00% (73 ÷ 100)
數學2+ 81.00% (81 ÷ 100)
通識2+ 96.00% (96 ÷ 100)

主科2+ 85.50%
(92+73+81+96)÷(100+100+100+100)
=(342)÷(400)
=85.5%

Poyau 發表於 20-7-2 06:57
不用客氣

主科指中文/英文/數學/通識

好似好複雜~~mouth:" />
即是創知屬band 2???
band 1 是否多數4+或以上, 五星即是5+??
band 3 米.......

Poyau 發表於 20-5-28 20:50
創知2019年成績有B2水平

中文2+ 92.0%

唔好意思呀!我計算唔到以下兩數據,想問問你點計算出來的。thx.thx

整體2+:87.6%
整體4+:25.0%

YmOra 發表於 20-7-2 17:57
唔好意思呀!我計算唔到以下兩數據,想問問你點計算出來的。thx.thx

整體2+:87.6%

創知計算如下

主科2+ 342 / 400 = 85.50%
選修2+ 179 / 195 = 91.79%
整體2+ 521 / 595 = 87.56%

主科4+ 90 / 400 = 22.50%
選修4+ 59 / 195 = 30.26%
整體4+ 149 / 595 = 25.04%

Poyau 發表於 20-7-2 19:08
創知計算如下

主科2+ 342 / 400 = 85.50%

先謝謝你的解說。

純個人睇法,由於今年"創知"份校務報告有太多不清楚且混亂的數字存在,故十分困難作數據之推算。以下是個人對學校的數據之疑惑。

參考資料:
http://wss.edu.hk/Files/2018-2019年度創知中學周年報告_20191004.pdf#page=20

1)報告中的「。。179個4級或以上的成績。。。」的由來?
2)數學和通識之應考人數為129人和中英文之100人相差甚遠,不知為何?
3)數學科嘅4+為28%,到底係指129人的28%吖?
  還是100人的28%?2+%亦不明?
4)通識科嘅4+為29%,到底係指129人的29%吖?
  還是100人的29%?2+%亦不明?
5)物理科之4+為41.2%不可能多於其2+嘅8.2%,疑問?
6)物理科之2+嘅8.2%無法計算出17為其分母數,疑問?

YmOra 發表於 20-7-3 09:17
先謝謝你的解說。

純個人睇法,由於今年"創知"份校務報告有太多不清楚且混亂的數字存在,故十分困難作數 ...

創知去年數字齊齊整整 今年就······

校務報告(p.2)寫中六人數100人
對上一年中六129人 中五104人
所以應考人數應該係100人
見個表嘅格式係重用 漏咗更新?

以各主科100人計到4+科次為149
打字按錯4上面嘅7變咗179?

物理4+應該正確(7/17=41.2%)
但2+可能係88.2%(15/17=88.2%)
打字double click漏咗1個數字?
假設88.2%(15/17)或82%(14/17)
整體2+為87.73%或87.56%

Poyau 發表於 20-7-3 12:22
創知去年數字齊齊整整 今年就······

校務報告(p.2)寫中六人數100人

或許係,同一時間有咁多"手民之誤",個人認為機會率比較細,我比較認為係學校所設定嘅"計算公式之代數數字"出錯機會比較大。不過,純係女人直覺而矣!

YmOra 發表於 20-7-3 13:26
或許係,同一時間有咁多"手民之誤",個人認為機會率比較細,我比較認為係學校所設定嘅"計算公式 ...

佢哋學校係好多「手民之誤」。朋友仔仔讀中一,停課期間網上功課,例如老師3月4日派,寫交功課日期係3月2日⋯⋯仲唔止一次,簡直係mission impossible,要坐時光機交功課

Poyau    發表於 20-7-3 23:59
YmOra    發表於 20-7-3 16:36
‹ 上一主題|下一主題