用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 作為爸爸自行選中學的疑惑(估計囡囡是應該BAND 1) ...
樓主: hk51113973
go

作為爸爸自行選中學的疑惑(估計囡囡是應該BAND 1) [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-12-24 16:07
既然之前從無諗過轉船,又何必係現階段自尋煩惱呢?

只是想了解多一點,
看看有否其他合適的機會!
或許是唔想錯過可以作選擇的時刻, 日後後悔!

回覆 hk51113973 的帖子

如果你女係灣仔區的女小學,個人覺得聖保祿中學(跑馬地) , 大坑真光可能會比較易入,質素又係數一數二。 因為較多BAND一的學生一鍋蜂去晒YWGS 同BPS, 但其實這兩間無級頭梗本係浪費機會。但如果覺得無報又心有不甘,咁只咪選一間次熱少少囉。

hk51113973 發表於 19-12-25 10:15
只是想了解多一點,

讀直屬小學又成績唔錯,又唔考慮歸屬感既綀綁,又唔想放棄擁有既機會,咪放一至兩間比自己中學好既學校囉,好處係無須考慮機會率,反正统一乙部入梗自己中學~~~

最重要係一旦成功咗,自己唔好後悔~~~

hk51113973 發表於 19-12-25 10:15
只是想了解多一點,
升中選校唔係街市買菜,5/6年自己唔做功課,求其聽路人甲乙丙講三兩句就得?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

如自行報其他學校,首先一定要鍾意自行果間,入咗都唔後悔。

小女讀灣仔區有直屬中學的小學。老師講明,自行走咗就無得番轉頭。

小女今次呈分不俗,但佢堅持自行只選番自己間中學,因同學間很好感情,又 supportive. 所以心無雜念,放假後交回自一表比直屬中學。始終亞女才是用家,讀得開心很重要。
‹ 上一主題|下一主題