用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局取消中一派位抽樣安排
樓主: nillnill
go

教育局取消中一派位抽樣安排   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-8 08:54
小五個班學校唔谷家長自己都會谷
所以學校唔需要急

hkpapa852 發表於 20-5-8 08:54
小五個班學校唔谷家長自己都會谷
所以學校唔需要急

唔係個個家長都谷到
眼見大灑金錢都冇起息都有
而且我見小兒個間真係小五5,6月開始好多準備升中面試既準備

cafeva 發表於 20-5-7 07:37
原來係抽樣?!以為全部都計。唔知抽幾多呢?
EDB必定會收集晒所有PS1成績,否則佢無辦法可以整定個份全港PS1常模分對照表。
至於所謂抽樣,其實PS1成績同呈分排名除全校第一和第尾個兩個係可直接對照,其餘中間排名既學生,只要考PS1人數和配對人數不一樣,都要抽出部份成績以常模方式調整計算。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-5-7 12:15
1:打比喻,例子,數字完全為方便計算。!

2:注意,“有機會”三字,即係最多200個,最少可以係0,即遷入 ...

強者,可能,或或者,未必有真正需要轉區喎。轉區,係要真正居住果區,18區兜兜轉轉,影響未必咁大~~~

hkpapa852 發表於 20-5-8 09:03
EDB必定會收集晒所有PS1成績,否則佢無辦法可以整定個份全港PS1常模分對照表。
至於所謂抽樣,其實PS1成績 ...

大家理解‘抽樣’走錯方向~~~

hkpapa852 發表於 20-5-8 09:03
至於所謂抽樣,其實PS1成績 ...

其實你當年會考數學係咪好高分?我睇到個頭好痛

弱校想襯升中人數升,而突襲追上咪要等多幾年???

里幾年,強校可以持強下去 。。 !

little_yolky 發表於 20-5-8 14:06

可能讀stat

subb 發表於 20-5-8 14:48
弱校想襯升中人數升,而突襲追上咪要等多幾年???

里幾年,強校可以持強下去 。。 !: ...

PS1對照不變 只有靠直資/自行突圍

little_yolky 發表於 20-5-8 14:06
我當年HKCEE考Maths 同 A Maths
HKAL 考 Maths 同 Applied Maths

成績唔算好,夠升班同入U咁啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

咁請問今年小四是否都會沿用番之前的PS1成積作參考

Maggieb1122 發表於 20-5-8 18:11
咁請問今年小四是否都會沿用番之前的PS1成積作參考

今年小四即未來响2021-2022為小六升中生,將與今年小六升中嘅一樣同看2016Pre-S1和2018Pre-S1之對照分。

YmOra 發表於 20-5-8 23:08
今年小四即未來响2021-2022為小六升中生,將與今年小六升中嘅一樣同看2016Pre-S1和20 ...

慘喇,我有個今年小三,似乎對她這年小朋友影響最大。經過四年用相同數據,幾年後可能有大變化上落,最慘今年小三學生係出生率最高的一年雙重打擊

YmOra 發表於 20-5-8 23:08
今年小四即未來响2021-2022為小六升中生,將與今年小六升中嘅一樣同看2016Pre-S1和20 ...

謝謝你

YmOra    發表於 20-5-9 10:27

yaumuimui 發表於 20-5-9 09:10
慘喇,我有個今年小三,似乎對她這年小朋友影響最大。經過四年用相同數據,幾年後可能有大變化上落,最慘 ...

小三仲有時間,努力地不成為邊緣人
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

yaumuimui 發表於 20-5-9 09:10
慘喇,我有個今年小三,似乎對她這年小朋友影響最大。經過四年用相同數據,幾年後可能有大變化上落,最慘 ...

不是呀!你的孩子今年小三,即未來响2022-2023為小六升中生,將會參看2018Pre-S1和2022Pre-S1之對照分,係參看一屆新DD數據加一屆舊DD數據。

參考資料:

今年::::小六畢業年度:參看PreS1
小六:2019至2020:2016Pre-S1和2018Pre-S1
小五:2020至2021:2016Pre-S1和2018Pre-S1
小四:2021至2022:2016Pre-S1和2018Pre-S1
小三:2022至2023:2018Pre-S1和2022Pre-S1
小二:2023至2024:2018Pre-S1和2022Pre-S1
小一:2024至2025:2022Pre-S1和2024Pre-S1

仲有,孩子只是小三而矣!好多時間裝備,鼓勵孩子努力學習迎接升中呈分試。

YmOra 發表於 20-5-9 10:24
不是呀!你的孩子今年小三,即未來响2022-2023為小六升中生,將會參看2018Pre-S1和20 ...

謝謝你資料!我小朋友學習動機好低,都真係好擔心。

yaumuimui 發表於 20-5-9 17:35
謝謝你資料!我小朋友學習動機好低,都真係好擔心。

小孩子天性愛玩不愛乖乖坐定定學習,如果可以玩得嚟又有得吸收,相信無孩子仲會有低的學習動機。例如:有孩子最愛打機,jm就話「我只買全英文版的」;有的最愛看電視,jm就話「可以吖!但只看英語動畫或英劇或國語台語劇」;又有的最愛玩遊戲,jm就買來合家啱玩嘅益知遊戲;又有的好奇十足對實驗科學樂過不停,jm便搜羅YouTube上有趣的科學實驗影片;也有的愛見媽媽做乜就跟着做乜,jm就想到每晚飯後少少半小時齊齊看書;亦有的不愛看不愛玩也不愛動腦筋;jm唯有利誘利誘孩子,jm話「吖!現在距離聖誕節還有一個月,即四個星期,如果每個星期六你可以識默15個預先給予的英文生字而又無錯,四星期合共60字只錯3個,這個聖誕節將會去迪士尼,如果全對更可帶走心愛禮物一份,絕不食言。」這些種種都是圍繞著對自己的孩子的個性出發既有興趣玩又可吸收學習,別忘記我們才是大人,人生經驗比孩子豐富,要引導孩子有動力地走,要吸引他們的目光,要挑起他們的興趣,個人認為,世間上只有父母二人才能做到才有耐性心機去做。努力加油呀!

YmOra 發表於 20-5-10 02:10
小孩子天性愛玩不愛乖乖坐定定學習,如果可以玩得嚟又有得吸收,相信無孩子仲會有低的學習動機。例如:有 ...

謝謝你建議,很詳盡,感激!我也要多動腦筋提升他學習動機。

yaumuimui 發表於 20-5-11 07:20
謝謝你建議,很詳盡,感激!我也要多動腦筋提升他學習動機。

鼓勵你多留意,如果父母不勝任就無人能勝任呢!就如,有益的疏菜總要氹下氹下慢慢就會習慣食,因為細路仔始終係細沒太多知識或經驗只憑感覺做事,往往會錯失有益的事和黃金時段。我都有苦口婆心好有耐性咁氹女兒飲奶,你知架啦!女人吸收"鈣"係有黃金期,一旦錯失將來就慘。

‹ 上一主題|下一主題