用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 放榜 2020 狀元
樓主: Sheep06
go

DSE 放榜 2020 狀元   [複製鏈接]

Tsundis 發表於 20-7-22 09:50
此終感覺唔完美,5*就是5*,個人唔認同歸“狀元”,之前一直都唔太明,今日終於知道點解。

數學科雖有必修 ...
我想狀元定義未必太嚴密, 只要consistent 即可。不過extreme case 如果數學得1 or 2, M1 就5** 又是否狀元?

DSE2020放榜|傳統名校誕7狀元 女拔、聖保羅男女中學有超級狀元

聖保羅男女中學今年有1位男生是「超級狀元」,在7科考獲5**及數學延伸單元考獲5**,共摘16星;另外有1男1女學生是7科5**狀元,即總共誕3名狀元。

拔萃女書院今年誕2名狀元,其中學生羅穎賢考獲7科5**及在數學延伸單元考獲5**成為「超級狀元」;另一名學生莊恩盈則考獲7科5**。據了解,女拔今年兩名狀元均為罕見的「文科狀元」,其中「超級狀元」羅穎賢(Vermeer Elena Yin)是一名混血兒,選修科包括經濟、英國文學、歷史科及數學延伸單元一(M1);莊恩盈則選修地理、英國文學及歷史科。

香港華仁書院今年亦誕生一名男狀元。

喇沙書院今年並無7科5**狀元,但有一名學生在甲類科目獲得6科5**,以及在丙類語文科目取得A級。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... A%E7%8B%80%E5%85%83

係咪數學科計best of Math or M1 or M2 呢

請問有冇人知道高主教今年考成點?

回覆 Soundervolt 的帖子

個人覺得理科狀元點都強過文科狀元,文科易讀好多,咁女拔其實都唔是咁強

Dylanli2017 發表於 20-7-22 09:33
理科人唔讀物理讀地理? 即是讀物理就一定拎唔到7科5**了

而家讀理科唔一定係選擇Phy/Chem/Bio,Phy同Chem就一定係「膽」,但Biology已經唔係,港大、中大醫學院需要睇報讀者嘅成績。

lochun 發表於 20-7-22 10:07
請問有冇人知道高主教今年考成點?

咁就要遲尐睇校務報告先至有分曉

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:11
而家讀理科唔一定係選擇Phy/Chem/Bio,Phy同Chem就一定係「膽」,但Biology已經唔係,港大、中大醫學院已 ...
唔係喎, 中大醫同GPS有修Bio有分加喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:09

個人覺得理科狀元點都強過文科狀元,文科易讀好多,咁女拔其實都唔是咁強 ...

不是文科難攞分過理科

hkpapa852 發表於 20-7-22 10:13
唔係喎, 中大醫同GPS有修Bio有分加喎!

我意思係唔一定要睇Bio成績,阿仔有幾個師兄都冇修Bio入咗醫學院

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:09

個人覺得理科狀元點都強過文科狀元,文科易讀好多,咁女拔其實都唔是咁強 ...
係咪相反呀...

bbc2018    發表於 20-7-22 10:30

ucw 發表於 20-7-22 09:16
The last one goes to QC, as many years. The boy gets top grades in 6 subjects and M1, while scoring  ...
狀元不是計7科?  為何今年改了制, 只計6科?

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:15
我意思係唔一定要睇Bio成績,阿仔有幾個師兄都冇修Bio入咗醫學院

知道廿幾年前入醫科, A level 已可以有A maths冇 bio

hkdad 發表於 20-7-22 09:20
你之前說LS,但外語奪A是不計算為 5**的

P.S. 5** 真的不容易
如甲類科目有科攞5**, 丙料科目攞A, 會被視為超級狀元, 最早期SPCC既超級狀元(2012-2013), 就係7科5**+Spanish攞A
"狀元"既定義其實真係好虛

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:11
而家讀理科唔一定係選擇Phy/Chem/Bio,Phy同Chem就一定係「膽」,但Biology已經唔係,港大、中大醫學院已 ...
請教, 無physics可唔可讀醫?

pccw2017 發表於 20-7-22 09:36
除左港華之外, 我估中所有其他的學校
年年都係呢幾間,大家都識估喇

kimlam953 發表於 20-7-22 10:22

Physics 同 Chemistry 都係必修科

kimlam953 發表於 20-7-22 10:22

可以冇phy

讀醫一定要修chem
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Dylanli2017 發表於 20-7-22 09:33
理科人唔讀物理讀地理? 即是讀物理就一定拎唔到7科5**了
依家趨勢係文理兼備。理科人可以挑戰文科而且拎** 更加犀利。

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:23
Physics 同 Chemistry 都係必修科

phy 必修咩?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題