用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS和HY?
樓主: gznoc
go

MCS和HY? [複製鏈接]

什麼都靠學生自己,所有野都無討論空間...... 完!

讀什麼學校都一樣...... 口裡說不,身體卻很誠實

聽HY學生講的,請HY用家隨便指正:
HY好辛苦,乜都計分,變相全年無休,比起只計考試、不計平時分的學校壓力大。

xiazaimami 發表於 20-10-6 12:45
HY好辛苦,乜都計分,變相全年無休,比起只計考試、不計平時分的學校壓 ...
我又唔覺我女讀得辛苦,可能佢上年先F1,其實只係讀咗幾個月書(實體課)試咗一次正式考試咁大把,成績亦只係普通所以唔辛苦。

xiazaimami 發表於 20-10-6 12:45
HY好辛苦,乜都計分,變相全年無休,比起只計考試、不計平時分的學校壓 ...

HYS 高中理科用家家長報到。
如果同學係緊張成績,壓力係大嘅。學校好着重學生自發自律,初中嚟講唔會話老師 set 好一套嘢你跟足晒就萬事大吉,而係八仙過海各師各法。
到高中,壓力可以好懸殊,視乎讀邊啲科:phy chem bio geog 呢四科壓力最大,雙史相對嚟講冇咁 chur, 但唔代表易應付,只係學校文科5+率冇理科咁高,老師跑數壓力冇咁大而已。

回覆樓主:

唔好意思,想問MCS有冇校車或者食飯係校內定自己出去食?
中樂團有冇古箏班?會否日日要留校?謝謝
‹ 上一主題|下一主題