用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人知道今屆10A狀元讀那間小學?
樓主: judy001
go

有冇人知道今屆10A狀元讀那間小學? [複製鏈接]

Re: 有冇人知道今屆10A狀元讀那間小學?

puibb 寫道:
[quote]以前會同意,讀過band 2 小學後,才發現想入名中學是很難的事.

同意,入到都有排追
講一個真實例子
有一班小六學生一同補習,其中有3個學生,三個學生同來自同一機構學校,一個讀St MARY'S, 一個讀聖家,另一個讀黃大仙嘉諾撒,
讀St MARY'S個個係學校成績中等,
讀聖家個個係學校成績中等,
讀黃大仙嘉諾撒係學校成績極佳,

三位學生有一日做埋同一份程度卷(有齊中英數),
結果St MARY'S個個有90+,
聖家個個有70+,黃大仙嘉諾撒得60多小小,

After they have their results back, the one who study in Wong Tai Sin Canossa 'lose her confident' .. [/quote]

同我個fd諗法一樣, 佢個囡而家讀中西區呂小, 我囡讀聖心, 佢常常借我個囡D卷黎睇, 話我個囡D卷深過佢個囡, 呂小出題目較淺同埋straight forward, 擔心亞囡上到中學唔係咁得
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

其實我好有同感,我自己係來自一間九龍區的一所名校,但諗番當年我係間學校讀書,又 repeat 過,只係識得玩 sports, 但我地間學校的 sports 又唔係叻過人,學業成績每年又尾數上來有我份。
但一讀到大學,覺得自己的英文比身邊的人叻好多,所以又記番起我讀小學時個班主任所講過的一句說話 "爛船都有三分釘"。
所以我都打算同女女讀番我的母校 ^.^

"狀元們媽媽的學歷,可能,這亦會有關系。"???

我有個fd係全職媽媽,佢讀到F.3咋,但就好有心機教個囡,日日倍佢做功課,温習,好似自己同個囡一齊返學咁,佢個囡無俾人補習年年考第一仲攞埋獎學金,e+中一雖然未知會考成績會點,但佢媽媽真的功不可沒,都唔一定同媽媽的學歷有關嘅...

坦白講, 我好响往'全職', 可以時時'釘'住個囡, ......, 唯有盡抽時間去教佢啦......., 好羨慕啲'全職' ... :cry:
有好方法請多多指教吓我們啦 .....
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

Hi ChiChi PaPa,
你就好啦..換到屆狀元讀書心得, 等儲夠版頭..巳經冇得換了... 可唔可以分享吓呀..:

ChiChiPaPa 寫道:
幾個星期前,換了一本星島出版的本屆狀元讀書心得,很可惜,沒有提供10A狀元的小學資料。

我記得大前年有個十A 的就在Pofulam rd. 的 st. anthony 畢業的.

醒目開學勳章

照你發現,媽媽的學歷,未及花在孩子的時間重要。
有 5 個全職媽媽,另外一個商人,可能只是與丈夫拍檔,話說是商人要上班,其實是 "自由人"。

2.在7位受訪的會考狀元中,有五位的媽媽是全職媽媽,剩下兩位的媽媽分別係商人和電腦顧問。媽媽的角色必定十分重要,而且要有充足的時間照顧和指導子女。可惜,星島又沒有訪問狀元們媽媽的學歷,可能,這亦會有關系。

LeeLeeLumLum,

對不起,我太太已把那本狀元讀書心得扔掉了,因為她說沒有新的、有用的資料。

我們之前找了一些有關於狀元讀書心得的資料。我們發現他們有三個共同的成功因素:

1. 母親的裁培

這個因素在小學時期很重要,而狀元們在中學前已是名列前矛。上到中學,家人在學習上,可以幫到的,就不多了。可惜,狀元們都只談中學時期的讀書心得,所以不知道怎樣的裁培方法是最好。

2. 學習環境和語文環境

基本上,狀元們都來自傳統名校或地區名中學,那些學校都有很好的學習和語文環境。他們讀的小學都是好學校,但就不一定是名校。可惜的是報章很多時都不會報導狀元們讀的小學名字,所以很難知道,除了名校外,那些小學可提供較佳的學習和語文環境。

3. 有效率的學習和時間管理

這個因素在中學時期很重要,狀元們在這方面的分享較多,但很多學習方法,在小學時期,小朋友都用不到。

LeeLeeLumLum,

對不起,我太太已把那本狀元讀書心得扔掉了,因為她說沒有新的、有用的資料。

我們之前找了一些有關於狀元讀書心得的資料。我們發現他們有三個共同的成功因素:

1. 母親的裁培

這個因素在小學時期很重要,而狀元們在中學前已是名列前矛。上到中學,家人在學習上,可以幫到的,就不多了。可惜,狀元們都只談中學時期的讀書心得,所以不知道怎樣的裁培方法是最好。

2. 學習環境和語文環境

基本上,狀元們都來自傳統名校或地區名中學,那些學校都有很好的學習和語文環境。他們讀的小學都是好學校,但就不一定是名校。可惜的是報章很多時都不會報導狀元們讀的小學名字,所以很難知道,除了名校外,那些小學可提供較佳的學習和語文環境。

3. 有效率的學習和時間管理

這個因素在中學時期很重要,狀元們在這方面的分享較多,但很多學習方法,在小學時期,小朋友都用不到。

ChiChiPaPa,

很多謝你啲sharing. 似乎'星島'應該要再做得透徹啲, 多分析狀元們小學時的基本功夫 ..... 好讓我們學習學習......
Thanks again ..... Leeleelumlum

totally agree :

the most important education is: FAMILY EDUCATION.

I think, the most important education is: "SELF/AUTO-" EDUCATION.

今屆10A狀元入面,有一個男生讀既小學係天主教博智小學(在黃大仙區),我知道既原因係因為呢間小學在校外拉晒橫額,大大個BANNER整出黎,話XXX係佢地1999-2000年畢業生喎.
講真,呢間係一間好普通既學校,但都出到10優生喎   

ArgusMum,

可不可以知道Banner上寫的名字是任同學、鍾同學或是阮同學?

天主教博智小學已不是第一年出狀元,2001年的10A狀元鄧軒倡亦是天主教博智小學的畢業生。好的小學不一定是名校,只是大家沒有足夠的資訊去認識這些學校。

王國長老

講開10A,記得之前聽過一個10A生講心得,
佢講既野要點做,好多人都知,
但做唔做到又一件事喇。
但佢講的一個小tips 真的幾有用,
自97 之後,用中文作答的試卷,
原來是可以用簡體字作答的,
他說一定要識簡體字,咁寫得快好多,
因為好多人都係做唔切,簡體字幫助很大。

可能好多人都知?!
但我呢D八幾年會考既….
到而家對認簡體字都係麻麻….真失禮。

CHICHIPAPA
我又無留意TIM...等我今晚返屋企經過時望下先...
嘩..原來博智唔係第一次出狀元架....又幾犀利喎....
呢間學校正正在我屋企留下,,,,咁我可以唸下同亞仔將來報喎...
ARGUSMUM   
ArgusMum,

可不可以知道Banner上寫的名字是任同學、鍾同學或是阮同學?

天主教博智小學已不是第一年出狀元,2001年的10A狀元鄧軒倡亦是天主教博智小學的畢業生。好的小學不一定是名校,只是大家沒有足夠的資訊去認識這些學校。

10A狀元是要天資和努力的佩合,不要妄想和10A狀元同讀一間小學就有好成績。

bk2005 寫道:
10A狀元是要天資和努力的佩合,不要妄想和10A狀元同讀一間小學就有好成績。

係咁架啦.....其實邊度都出到10a狀元...睇下付出幾多/有無能力付出既啫

CHICHIPAPA
係阮嘉駿同學呀...
ArgusMum,

‹ 上一主題|下一主題