用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發夢一問:男拔 VS Co-edu 大家會點選擇
樓主: babyrabit
go

發夢一問:男拔 VS Co-edu 大家會點選擇   [複製鏈接]

回覆樓主:

你可以用搜尋功能,以前有好多討論架

阿豬媽@C 發表於 21-7-17 12:33
回覆 Jean1769 的帖子

應該係學術要求比較高..

SPCCPS唔係講明70%俾関連人士咩?~~~

回覆 mcl203 的帖子

? 唔係好明你想表達啲咩..

阿豬媽@C 發表於 21-7-17 16:49
回覆 mcl203 的帖子

? 唔係好明你想表達啲咩..

我唔肯現在如何,Cood係一向公開講明有大比例分配俾自己関連人士,如校內員工,舊生,等等,印象中係70%,明未?~~~

mcl203 發表於 21-7-17 17:05
我唔肯現在如何,Cood係一向公開講明有大比例分配俾自己関連人士,如校內員工,舊生,等等,印象中係70%, ...

咁大比例自己友?不會吧

rsx 發表於 21-7-17 17:25
咁大比例自己友?不會吧

我小朋友嘅年代係,宜家唔知。所以好奇怪話重學術,舊生子女等等,唔一定有保證。去到中學部又唔同,睇重成績去收生~~~

rsx 發表於 21-7-17 17:25
咁大比例自己友?不會吧

宜家一樣70%俾有關係人士。所以未有offer的跟本唔需vs住。N無有offer 等於中個六合彩三獎

其實所謂的有關係人士, i.e. siblings, alumni 的小朋友都係好叻, 好有實力.

唔好因為佢地係related, 而覺得佢地inferior.  Related 唔係golden ticket, meet 唔到個benchmark 都入唔到, 點求都無用.

仲有, 70% 係no more than 70%, 唔係一定70% or at least 70%.

今年識好多N無入, 亦識好多team A.  個個小朋友都係好smart, both team A, team B 都係.

至於Coed 比db 學術上要求比較高係事實. 有人選後者都不足為其, 每個家庭考慮的都唔同.

又係啲3歲定80嘅理論支持者,5-6歲已經才華洋溢,一定無錯,除非唔係~~~

babyrabit 發表於 21-7-16 15:57
我都有聽過話太大壓力所以轉走,有D走話係去外國讀書,你有冇發現呢2間學校係EK好小會討論學校嘅情況
...

最出名嘅「太大壓力所以轉走」嘅case,可能係梁錦松個女,好似讀完中一轉咗去ICS⋯⋯最近update係喺半山買咗層豪宅。
另一個都幾出名嘅case(呢個就唔係因為太大壓力嘞),森美個仔讀完SPCCPS,好似轉咗去喇沙讀中學,之後去咗英國留學,舊年好似喺GCSE考咗11 A*,轉咗去 Concord College,應該準備入 Oxbridge。不過森美細女好似仲喺SPCC讀緊。

以上全部都係公開資訊,大家Google下就揾到。

而家資訊咁流通,由小學到高中之間出路好多,好多中產家庭都負擔得到,所以由小一讀到去高中係少數真係唔係乜嘢奇怪事。

cylau2 發表於 21-7-18 10:25
最出名嘅「太大壓力所以轉走」嘅case,可能係梁錦松個女,好似讀完中一轉咗去ICS⋯⋯最近update係喺半山買 ...

我都好好奇,點解森美個仔中途轉喇沙咁特別

Jean1769 發表於 21-7-18 11:10
我都好好奇,點解森美個仔中途轉喇沙咁特別
冇記錯森美自己係LS畢業, 轉走唔奇.

mcl203 發表於 21-7-18 00:22
又係啲3歲定80嘅理論支持者,5-6歲已經才華洋溢,一定無錯,除非唔係~~~
...

人最討厭沒個性,做大事要幾歲便被承認

cylau2 發表於 21-7-18 10:25
最出名嘅「太大壓力所以轉走」嘅case,可能係梁錦松個女,好似讀完中一轉咗去ICS⋯⋯最近update係喺半山買 ...

森美有提過個仔係香港讀極都係下遊,讀到無乜信心。

kimlam953 發表於 21-7-20 00:15
森美有提過個仔係香港讀極都係下遊,讀到無乜信心。

spcc中學啲人太勁啦,外來生個個級一入嚟咁滯,轉間少一半勁人會有自信好多(反正又唔差),比較容易排前面丫嘛

daijuju 發表於 21-7-20 00:53
spcc中學啲人太勁啦,外來生個個級一入嚟咁滯,轉間少一半勁人會有自信好多(反正又唔差),比較容易排前 ...

「香港」我get到嘅意思係指係spcc同LS都讀極係下游

除左地理住九龍新界,學費較貴,好想仔讀男校外,我諗唔到原因唔簡SPCC
感覺上小朋友較純品,學校亦有唔同課外活動,成積亦較好

02413124 發表於 21-7-20 08:59
除左地理住九龍新界,學費較貴,好想仔讀男校外,我諗唔到原因唔簡SPCC
感覺上小朋友較純品,學校亦有唔同課外 ...

其他原因:1. 無唸過係香港讀大學,所以兩間學校個成積小小差距已經無意義
2. 讀DBS 體藝方面比較全面
3. 唔想小朋友只注重讀書,壓力過大
其實EK呢度同出面係平衡宇宙,外面識d家長唔會將SPCC捧到上神校,非入不可,特別係唸住唔係香港讀大學嘅考慮更加不同

回覆 cantona2001 的帖子

無唸過係香港讀大學,但我自己會想小朋友純D(因2邊都識人係入面做,聽佢地講,疫情前放學行過2間中學出面亦有感)SPCC一樣有港隊樂團學生,唔覺體藝差好遠
因小朋友學野(運動)個到識唔少SPCC學生(中小都有),絶對唔係只注重讀書(由住對面海突登去新界學1.5HR,咁又冇左半日)
所以都係簡SPCC

利申:
2間都冇小朋友讀,小一時亦2間都冇報,亦希望小朋友唔係香港讀大學

如果中學我會揀男拔

講成績, 人脈, 名氣, 傳統等等對於我呢啲平民黎講兩間都已經高高在上冇乜好比

不過co-ed入面感覺上背景相似嘅家庭太多, 留喺同溫層太耐小朋友可能唔太了解出面社會

男拔除咗有讀書人, 有錢人, 仲有啲出面買返黎背景比較普通淨係做運動嘅人, 好似冇咁離地

Arabellahk    發表於 21-7-20 16:32
AL1987    發表於 21-7-20 10:27
‹ 上一主題|下一主題