用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 這個問題可能有點低能, 但真心想知道。。。 ...
樓主: ha930
go

這個問題可能有點低能, 但真心想知道。。。   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 21-7-22 22:37
讀書除左辛苦,仲有寂寞,還有開夜車無宵夜食果種肚餓感覺。如果話1C提升至1A,基本上能力唔需要太懷疑 ...
但事實係,作為競爭對手,邊個會shareD秘訣俾你呀?

ha930 發表於 21-7-22 13:15
小朋友快要升小四了, 最近開始留意下中學的資料。

假設小朋友是屬於 1B - 1C, 但是好好彩派到入 1A 的中學 ...

如果地區學校,1A、1B是否相差好遠,説實話我覺得唔會,1B级頭班學生,绝對唔會比1A中/尾班學生差,一心要入1A,好多時都只係家長心魔而矣。

升中選校最重要係適合小朋友,靠呈分谷上1A,甚至比你幸運抽入,其實未必係好事隨時錯配。讀書講求自律性及自學能力,如果以往要靠家長督住,上到中學家長跟唔到好易跌晒。預期會有跟唔上要轉校嘅危機,何不一開始就揀間跟孩子能力相符嘅學校呢 !

大塘小魚、小塘大魚各有人愛,但青少年自信心十分重要,還要考慮中三時跟成绩排名去選科,成绩唔夠人強随時揀唔到心儀科目,影響更深,必須考慮清楚。

BSCYL 發表於 21-7-22 18:44
其實要看每一位小朋友的特質,小學已自發學習,鬥心強,理解能力強,好記性不防越級挑戰
...

自發學習 - 這個差少少
鬥心強、理解能力強、好記性 - 這三樣都有

最大問題是習慣要家長陪溫習, 所以我是有點擔心上到中學, 家長想陪小朋友都未必肯比我哋陪, 怕到時候跟唔上

BSCYL 發表於 21-7-22 19:05
小朋友考試溫習一向依賴家長陪讀,死操硬谷才能維持前列,一鬆手就大跌的話,可能要保守一點,只宜選適合 ...

是的, 這正是我擔心的, 小二上學期試過一次鬆手, 平均分跌了 7 分, 嚇死我哋, 之後都唔敢鬆手

傻太 發表於 21-7-22 19:12
我阿Q咁唸:如果係俾中文科拖低名次,可以試高半格。。唔係講考學校,係指入到去唔驚讀唔上
...
其實中文科成績可以的, 只是中文說話能力差, 反而4科主科中, 數學科差一點, 操到好熟都只有九十頭, 成日大意失分。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-23 08:27
如果地區學校,1A、1B是否相差好遠,説實話我覺得唔會,1B级頭班學生,绝對唔會比1A中/尾班學生差,一心要 ...

如果是九龍城區的呢? 1A 同 1B 會否相差很遠? 其實我比較心儀何文田那邊 4 間中學, 論成績是不是迦密>華英>旅港>丘佐榮?

ha930 發表於 21-7-23 09:39
是的, 這正是我擔心的, 小二上學期試過一次鬆手, 平均分跌了 7 分, 嚇死我哋, 之後都唔敢鬆手
...

貴子弟小學是否小四,小五,小六會編同一班,不會再調。 是的話,應該已成定局, 小四上學期完全放手,讓他跌個夠。
鬥心強的話,分析利害,影響升讀他喜歡的中學,(先協助他選擇自己喜歡的中學作為目標)
我仔也試過在小四跌一跌,小五小六再強守陣地。

ha930 發表於 21-7-23 09:43
其實中文科成績可以的, 只是中文說話能力差, 反而4科主科中, 數學科差一點, 操到好熟都只有九十頭, 成日大 ...

小朋友是男仔吧?
中文必須用長時間培養,盡早設法改善,暫時未見在文憑試有輕視中文的可能,現在發力好過到時臨急抱佛腳。
數學如果不能追上主車群,呈分排名可能跌很後。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-23 08:27
如果地區學校,1A、1B是否相差好遠,説實話我覺得唔會,1B级頭班學生,绝對唔會比1A中/尾班學生差,一心要 ...

贊成你的見解

但我個人覺得樓主小朋友即使博高少少,也不是大問題

BSCYL 發表於 21-7-23 10:08
貴子弟小學是否小四,小五,小六會編同一班,不會再調。 是的話,應該已成定局, 小四上學期完全放手,讓 ...

不是, 小五和小六才是同一班, 學校沒有精英班, 以成績平均分配入各班的

BSCYL 發表於 21-7-23 10:14
小朋友是男仔吧?
中文必須用長時間培養,盡早設法改善,暫時未見在文憑試有輕視中文的可能,現在發力好過 ...

小朋友是女仔, 可能自小喜歡英文多一點, 在家也經常說英文, 所以中文說話能力就比較差, 很多時用了英文的句子結構來說中文, 但是她的閱讀和寫作卷又沒問題的, 所以我對自行打定輸數

ar_mak 發表於 21-7-23 10:26
想問問,如果數學有90,大意失分既地方係咩?例如計岩答案但冇寫單位?答句中有寫錯字?定係算草D字連自 ...

大意失分位每次不同, 例如: 直式計岩答案, 但是橫式的答案寫錯; 答句中的verb 用錯 tense 或漏了 s; 分數要寫返個英文答案出嚟, 又寫漏咗個 s; 無睇清楚題目問的單位,等等

ha930 發表於 21-7-23 10:38
不是, 小五和小六才是同一班, 學校沒有精英班, 以成績平均分配入各班的

為她鎖定心儀中學,盡早放手試試。

ha930 發表於 21-7-23 10:46
大意失分位每次不同, 例如: 直式計岩答案, 但是橫式的答案寫錯; 答句中的verb 用錯 tense 或漏了 s; 分數 ...

培養重複對答案的習慣

ha930 發表於 21-7-23 10:42
小朋友是女仔, 可能自小喜歡英文多一點, 在家也經常說英文, 所以中文說話能力就比較差, 很多時用了英文的 ...

暑假幫她多報社區活動(任何玩樂性質都可以,個別要家長不一同出席),不要報熟悉環境的學校活動。
多接觸自然會有改善

BSCYL 發表於 21-7-23 10:54
暑假幫她多報社區活動(任何玩樂性質都可以,個別要家長不一同出席),不要報熟悉環境的學校活動。
多接觸 ...

報了, 有些要她自己一個人跟一大班人出外參觀的一天的

BSCYL 發表於 21-7-23 10:48
為她鎖定心儀中學,盡早放手試試。

我比較心儀何文田那邊 4 間中學, 論成績是不是迦密>華英>旅港>丘佐榮?

ha930 發表於 21-7-23 09:52
如果是九龍城區的呢? 1A 同 1B 會否相差很遠? 其實我比較心儀何文田那邊 4 間中學, 論成績是不是迦密>華英 ...

小朋友才升小四,還有上落空間,小四有機會會大執位,還是努力打好底子,培養好自律習慣,唔驶咁快決定 1A定 1B  住。
‹ 上一主題|下一主題