用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求教band1小學,追成績
樓主: Cherryroy
go

求教band1小學,追成績   [複製鏈接]

Cherryroy 發表於 22-10-14 11:05
回覆 yiqiyihui 的帖子

其實我都唔知係咪有讀障,老師覺得有咋

所以咪要搵專家評估,證實有的話,就同學校傾調適,如果學校唔協助,可以唔洗唸咁多,轉校得啦。

如果證實不是讀障,專家會講係咩問題,建議如何訓練改善,家長只要畀耐性陪伴訓練,調節期望,等孩子進步。

見樓上各位都睇到好激動。

作為父母,唔想小朋友有問題,有時出左問題都會同自己講未必係,咁諗都係人之常情。

但有啲問題,出現左一段時間,又不斷搵借口安慰自己,其實只會係你個心暫時好過左,但個問題依舊存在同發展更。

香港醫學算係好發逹,政府學校都會有支援。但有時有啲嘢,係不能等的,主動出擊。我唔知樓主係因為依舊包有一絲幸運心態覺得係小朋友未開竅,定係因為金錢問題而咁多年都唔去搵專科確認下。

我真心覺得如果唔係因為金錢壓力真係大到冇可能負擔到,點都出去做左個初步評估先,冇障礙當然最好。如果有,你拎住個REPORT搵學校搵社工拎支援都快啲(校主係私校?我成日覺得私校你唔好諗住佢會支援你),如果負擔到,更係一路等,一路自費搞住先。

我見有啲POST有人話你提過小朋友做功課要做到好夜,但如果其他同學唔係咁,得你係咁,而家先三年級,四五年級你應該唔訓都搞唔掂。所以你而家真係不能再等了。

回覆 LeeCC 的帖子

多謝解答,我知大家激動。我其實係想搵唔轉校而追到成績方法。佢1,2年級唔係全部都唔合格,都有試過幾次默書拎8×,英文都有7×,只不過剛開學呢個幾月,所有野都唔合格,做野,寫字又慢,所以我先想請教方法。

Cherryroy 發表於 22-10-15 13:06

多謝解答,我知大家激動。我其實係想搵唔轉校而追到成績方法。佢1,2年級唔係全部都唔 ...

一年班7x分,其實已經係好低。

都唔需要講太多,你而家首要去做的係搵專業人士去做評估再聽專家意見,你再拖,恕我直言,係害左個女

多謝解答,我知大家激動。我其實係想搵唔轉校而追到成績方法。佢1,2年級唔係全部都唔 ...

其實方法就係要評估左先。

其實好多jm已經比哂意見方法你 你都唔肯接受!一年級7.80分其實已經好低

你有你講,佢有佢做。。。算罷啦大家。

mrchuchu 發表於 22-10-15 14:21
你有你講,佢有佢做。。。算罷啦大家。

真係… 完全覺得自己對牛彈琴

所以慳返啖口水好過

老師講可能SEN - 唔信
老師講轉校唔好咁樣令她打擊自信 - 佢自信唔會受打擊
十個八個網友叫評估 - 完全無視

咁佢又問老師?
咁佢又問我哋?

佢自己都有哂自己幻想嘅答案啦

依家覺得個阿媽個問題仲大過個女多多聲

回覆樓主:

要由Band 1小學轉寶校,樓主過唔到自己果一關。

Band 1小學都不代表個個小朋友係Band 㗎。

唔適合就係唔適合,比你勉強留下,又點呢?

如有懷疑,緊係去做下評估啦。不過好多人唔明,以為做完評估,學校會支援,然後小朋友就跟到。其實咁諗係錯哂,就算學校有咩支援都好,一個有讀障嘅小朋友都好難跟得上band 1學校嘅進度同功課。
假如確定咗小朋友有讀寫障礙,你下一步就應該要接受同幫小朋友轉校,咁樣對佢會好d。就選小學勉強讀到畢業,咁中學呢?小朋友都無可能讀到,所以媽媽你又何必死守呢個band 1學位呢?同埋小朋友已經讀咗2年,但兩年都唔太跟到,家長亦搞到好大壓力,坦白講,即係話呢間學校唔適合你小朋友。

Eunice0203 發表於 22-10-15 13:53
其實好多jm已經比哂意見方法你 你都唔肯接受!一年級7.80分其實已經好低
...

其實一、二年級70/80分唔係一個問題,問題係因為懶或者未搵到方法溫書,定係開盡turbo都係咁? 如果已開盡turbo 默書先係70/80先,仲要未必係次次拎到,上到高小點捱

如果要繼續讀原校,建議每日俾小朋友早啲訓覺。唔熟所以溫書溫得夜,但因為攰好難記得入腦,最後成績都唔會好,仲要搞到第二日唔夠精神上堂,唔能夠留心聽老師講嘢,然後成績唔好…呢個惡性循環只會一直無限loop,所以建議你寧願俾小朋友每日早啲訓覺,有足夠精神上堂。

樓主問小朋友成績問題已2年啦,2年都無改善,仲要留低在原校。

方法,建議,網友都比曬樓主,她又唔接受,都無辦法㗎。

學習係長途賽,小朋友而家都唔想跑,點搞?

sonokosy 發表於 22-10-15 18:10
如有懷疑,緊係去做下評估啦。不過好多人唔明,以為做完評估,學校會支援,然後小朋友就跟到。其實咁諗係錯 ...

原來樓主小朋友間小學有直屬中學嘅,難怪不想放棄。

不過,直屬都不是百分百收,升唔到原校仲大件事。

piglover 發表於 22-10-15 19:12
原來樓主小朋友間小學有直屬中學嘅,難怪不想放棄。

不過,直屬都不是百分百收,升唔到原校仲大件事。

邊間?

小朋友如果確診係sen,不但小朋友本身要接受訓練輔導,家長都要接受專業人士輔導,第一樣學習的就是調節期望

我知道樓主邊間小學,坦白講,呢間真係唔深㗎。如果你話小朋友唔係高分,都算。而家係唔合格。樓主果間小學無教深,無教快,如果都唔合格。

樓主真係要帶小朋友做下評估。

Cherryroy 發表於 22-10-14 00:52
回覆 yiqiyihui 的帖子

班主任同我傾過,剩係話佢寫字好慢,老師剛開新學年教佢,就同我講搵間適合佢嘅學校,唔好咁樣令她打擊自信,           我同老師講佢唔合格佢反而知自己要努力,從無打擊過佢,佢記性差啲受同懶思考就係我覺得佢缺點。,不過係阿媽我受唔到。講真11月頭考試,又全炒,我真係未必受得住。我好想搵方法幫佢

比定心理準備你, 睇一睇你校既升中結果, 你既名次將決定你入 band幾中學. 到時唔接受可以點?

其實留係原校,以現在的成績係咪可以直升中學?如果唔係,不如去一間二線學校,畀小朋友透下氣,發掘興趣強項,重拾信心。

真實個案,一線小一生懷疑讀障,學校由12月開始,老師社工每日車輪戰咁見家長,話學校不適合小朋友,勸退,但無安排評估支援,小朋友日日返學喊,夜晚做功課喊

下學期,家長自己安排私家評估,結果出左,證實讀障,交畀學校,無支援,學校採取放棄態度,點解?因為有報告就唔可以勸退,只可以自然流失。

家長忍到學期尾,帶著評估報告去同區二線小學插班,重讀小一,學校發現小朋友數學和表演天份,畀機會發揮,安排補底支援,功課考試調適,小朋友慢慢重拾信心,中意返學,六年後,入咗地區band1尾中學。
家長接受現實和調節期望是一個關鍵,小一咁好彩抽到一線大熱的小學,邊個家長捨得放手?邊個家長唔會期望6年後入同區最top中學?但個家長早開竅,調節期望,知道去二線小學,將來可能都係入band 2,3學校,但留係原校,亦唔見得可以入band 1,既然結果相近,不如比小朋友透氣的空間吧。

冇教深教快….

其實仲有兩個禮拜都考試啦… 個女應該已經開哂 turbo。

咩叫旁觀者清,我就唔認為無啦啦今次會合格嘅。

事到如今,咪依家打去約一個月後評估,努力埋個考試,當俾埋最後一個希望自己。到時睇埋學校個成績,合格就最好啦,即刻cancel appointment,唔合格就照去評估囉。

不過以上係站在阿媽角度,照顧阿媽感受嘅折衷辦法。其實從個女角度諗,我認為今次考試就放過佢算,無謂再俾壓力佢。但係知道呢個阿媽唔係一般嘅硬頸,勸退無效嘅。
阿媽同個女都要管理下今次個期望。千祈唔好俾說話個女聽話如果再唔合格就點點點。細路仔人心好脆弱。與其話個阿媽受唔住,其實個女嘅心理狀況更令人擔心。

‹ 上一主題|下一主題