用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1分別
樓主: AndreaLaaa
go

band1分別   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 23-1-1 10:01
成個制度我覺得嘅主要問題係:點解自己成績唔係靠自己努力,係要提前人叻唔叻? ...

點解好多EK家長話某名校自行只收band 1a學生
明明學校係唔會知道banding的

10090 發表於 23-1-1 10:20

從PS1成績可見端倪

中學自行收生主要睇EDB次第,是否band1a生,估可能之後中學、小學、家長總結經驗分析得出!

中學唔會知學生band , 但學生知自己的band 同知自己有冇被收

當b1a 生都收唔哂, 即係自行某些學校的入埸卷係要b1a

sviolent 發表於 23-1-1 14:21
中學唔會知學生band , 但學生知自己的band 同知自己有冇被收

當b1a 生都收唔哂, 即係自行某些學校的入埸 ...

其實學生最多只係會估到自己係B1 or B2 or B3,所謂係咪 B1A/B/C,都只係自我感覺既估計。因為連小學都無能力知,家長更加無可能知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-1 16:07
其實學生最多只係會估到自己係B1 or B2 or B3,所謂係咪 B1A/B/C,都只係自我感覺既估計。因為連小學都無 ...

同意, 學生banding 一向冇什麼b1abc , 只有b1 b2 b3

而自行, 只有入同唔入

我估, 例如學生級5 , 全級150 人, 屬前列學生, 就自稱為b1a生( b1 範圍的前列生) , 甘呢個學生自行某校落選。
造就成: 某校自行只收b1a 生

sviolent 發表於 23-1-1 17:52
同意, 學生banding 一向冇什麼b1abc , 只有b1 b2 b3
間學校就算一級有150人,最叻個一個都可能只係全港嘅B1B學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-1 18:02
間學校就算一級有150人,最叻個一個都可能只係全港嘅B1B學生

十分同意

所以我只參考同校, 上幾年差唔多呈分名次個師兄姊入到/入唔到邊d 學校
人哋學校級5入到, 唔代表你級5 入到
如果同校就多啲參考價值

回覆 sviolent 的帖子

喺我立場正常所有小學級頭5既小朋友,個個應該都差不多,家長自己心目中都應該知道小朋友能力在那裡,從而選擇合適學校比小朋友選. 我就冇理會呢啲Band既分別,覺得孩子有能力便選了幾間佢自己選擇,以我所知以往師兄師姐應該都冇入過佢現在既中學.

hkpapa852 發表於 23-1-1 18:02

十分同意X2

間間小學唔同

天外之人 發表於 23-1-3 14:44

喺我立場正常所有小學級頭5既小朋友,個個應該都差不多,家長自己心目中都應該知道小 ...
係呀,我都覺得自己個女跑得,所以畀佢試下去跑,結果有輸有贏,不過成績都係普普通通。

中學係用次第睇學生排名,如果一間一線學校20,二線學校級5,中學係睇教育局2位同學嘅次第同面試決定收邊個。而小學如果肯做數據分析,或者每年經驗大概會知每年派到幾多B1額講俾家長做參考。

erica-camy 發表於 23-1-3 20:34

中學係用次第睇學生排名,如果一間一線學校20,二線學校級5,中學係睇教育局2位同學 ...

請問怎樣知道次第學生排名?

m_notabo 發表於 23-1-4 10:55
請問怎樣知道次第學生排名?
當你做到中學校長的時候,就可以知道報名該校的同學的次第排名.

PS:當然中學不可能僅僅校長知道.收生的相關負責老師亦會知道,

PS:以上人士肯告訴你,便是一條捷徑.

PS:還有一條,自己去教育局/考評局做相關工作,亦可知道.(有風險)

erica-camy 發表於 23-1-3 20:34

中學係用次第睇學生排名,如果一間一線學校20,二線學校級5,中學係睇教育局2位同學 ...
中學只會知學生既「相對次第排名」,不會有實際全港排名
小學無年收到既升中派位結果,係有晒該校當年B1/2/3組別既人數(但唔會話你知係咩人),所以唔駛估

但所謂B1A/B/C,只係學校斷估

medicine 發表於 23-1-4 11:00
當你做到中學校長的時候,就可以知道報名該校的同學的次第排名.

PS:當然中學不可能僅僅校長知道.收生的相關 ...

咁學校咁寫,即係家長完全不知學生成績次第?

m_notabo 發表於 23-1-4 12:17
咁學校咁寫,即係家長完全不知學生成績次第?
是的.除非前述人士"肯"講

hkpapa852 發表於 23-1-4 11:15
中學只會知學生既「相對次第排名」,不會有實際全港排名
小學無年收到既升中派位結果,係有晒該校當年B1/2/ ...
請指教「相對次第排名」意思? 謝.

HK-MAN 發表於 23-1-4 13:09

自行各申請人全港排名先後次序
例如 A全港排名100 B 101 C 1000
中學只知 A > B > C 無全港排名

HK-MAN 發表於 23-1-4 13:09
簡單講,只知道報名該校的全部學生的(相對)排名,而不知道該部分學生在全港(絕對)排名.
‹ 上一主題|下一主題