用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荔枝角崇真中學 到底是否band 1?
樓主: 小草王道
go

荔枝角崇真中學 到底是否band 1?   [複製鏈接]

worldcat 發表於 23-2-28 10:46
谷唔谷唔敢講。
小朋友又無話唔想返學,佢亦話老師都OK。但功課同默測考都唔少。( ...
因為3測3考真係好忙, 功課就一般. 不過學校老師真不錯, 有關愛心.校長都好得學生喜愛.只要家長不太迫小朋友, 其實壓力不大

因為直資關係, 正常高中所有科都可以選到.高中發力先緊要.

hugub 發表於 23-2-27 10:14
呢間我估頂盡band 1C band 2A

我N年前用家, Band 2成績入, F.6出既時候DSE best 5 21分, 想精益求精所以年 ...

請問重考即係要重讀一年中六?我仔話唔可以用自修生報考dse ?

gilgilgilgil 發表於 23-2-28 11:43
請問重考即係要重讀一年中六?我仔話唔可以用自修生報考dse ?
自修生報考, 中文唔得所以要retake

回覆 小草王道 的帖子

少少題外話,我在附近返工,我直接少少...
有次在宇明lunch聽到幾位女學生講嘢好粗魯有粗口,見佢運動衫有校名,即search就係正正隔離基崇...

不用都可以話,只是聽到幾個女生,不代表全校,但印象差晒

worldcat 發表於 23-2-28 10:46
谷唔谷唔敢講。
小朋友又無話唔想返學,佢亦話老師都OK。但功課同默測考都唔少。( ...

明白 謝謝 我都係唔報佢 我小朋友谷唔到。

Soming 發表於 23-2-28 18:37
回覆 小草王道 的帖子

謝謝 不過學校太谷 我唔會報 加上真係收到讀唔上 何必呢

小草王道 發表於 23-2-28 21:07
明白 謝謝 我都係唔報佢 我小朋友谷唔到。
咁又唔好咁快限死自己。係唔撞日期,大人細路又接受到,咁咪睇左先報左先再考埋先。

假若真係無其他選擇,基崇又唔係話好差。
小朋友大啲,可能抗壓力又強啲。

Soming 發表於 23-2-28 18:37
回覆 小草王道 的帖子

只可以講,間間學校都有一部分咁嘅學生。只係banding越高,機率同數量會相對細好多。

worldcat 發表於 23-2-28 23:30
只可以講,間間學校都有一部分咁嘅學生。只係banding越高,機率同數量會相對細好多。
...

教書朋友教過band2和band3中學20幾年,做過訓導組老師,仔女畢業於ek所講的神校和地區band1,她可以說是見證住中學生粗口文化的20多年來的變遷,對於中學生講粗口狀況的結論是:
1)天下中學都有學生講粗口,名校與非名校的分別是,名校生不會在外面著住校服講;
2)banding越高的學校,雙語能力越高,中英文流利
佢都話,這唔代表佢接受中學生講粗口,至少佢當年發現讀神校兒子中英文流利時都有點震驚,再與讀大學女兒傾弟弟情況,阿女講返讀傳統band1女校時同學一樣講粗口時,原來唔係佢教過的band2,3才有這狀況,就覺得這近10年社會文化變得成咁,師長家長應該怎樣做?

LeeCC 發表於 23-3-1 05:53
教書朋友教過band2和band3中學20幾年,做過訓導組老師,仔女畢業於ek所講的神校和地區band1,她可以說是見 ...

着住校服代表學校,始終應該收歛一下。
時代不同了,以前講粗口=曳學生/飛仔。而家真係好普遍,但普遍/主流亦唔代表要跟。

jesswu 發表於 23-3-1 06:54
時代不同了,以前講粗口=曳學生/飛仔。而家真係好普遍,但普遍/主 ...

朋友話,如果無係家長面前講,無着住校服係外面講已經係算係咁
現在的學生係學校內私底下講,ig,whatsapp 群組內出,已經係好常見情況,這是社會風氣,已經不是用學校banding可以解釋的現象

教書朋友教過band2和band3中學20幾年,做過訓導組老師,仔女畢業於ek所講的神校和地區band1,她可以說是見 ...

世變晒, 當你行一轉大學,大部分出口成文, 以為全部都係讀中文系嘅廣東話粗口文化!

LeeCC    發表於 23-3-1 07:46
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

講粗口都係一種語言, 更重要係語言背後對人有冇尊重
如果身處粗口文化中, 朋友之間都接受, 我覺得OK既.

重要係要可放可收, 唔會對師長屋企人亂咁講就得.

放眼世界, 而家青少年唔食大麻電子烟已經算係咁, 粗口就算啦...

LeeCC    發表於 23-3-1 08:21

jesswu 發表於 23-3-1 06:54
時代不同了,以前講粗口=曳學生/飛仔。而家真係好普遍,但普遍/主 ...

咁有機會,如果係SSP區內B1男校附近食LUNCH。
你會聽到一班人係餐廳分享嫖、賭、毒。唔望會都以為係班地盤佬,一望可以嚇死你。

LeeCC    發表於 23-3-1 08:57

LeeCC 發表於 23-3-1 07:19
朋友話,如果無係家長面前講,無着住校服係外面講已經係算係咁
現在的學生係學校內私底下講,ig,whatsapp  ...
亞仔b1尾男校,粗口文化更甚, 我知道佢地同學私祗下都會講, 都幾爛口, 知不過係家長面前同埋外出時見佢地又企企理理咁, 外間對學校校風評價亦好, 見佢識收歛,我就當唔知。

gracelam 發表於 23-3-1 07:44
世變晒, 當你行一轉大學,大部分出口成文, 以為全部都係讀中文系嘅廣東話粗口文化!
...

依家行一轉U 吾係好難聽到廣東話咩(emoji)(emoji),個個都係好廚師,煲得一手好湯

我自己親身接過好多年青人,的確,而家係好多好多都講粗口,但他們講粗口來對話只是一種親切既表現,並不是用來罵人的那種,越FRIEND先越多粗口來交流。

worldcat 發表於 23-2-28 23:28
咁又唔好咁快限死自己。係唔撞日期,大人細路又接受到,咁咪睇左先報左先再考埋先。

假若真係無其他選擇, ...

我係怕佢 入到讀得太吃力 。 我唔望子成龍 中規中矩就好

shamshamwong 發表於 23-2-28 11:26
因為3測3考真係好忙, 功課就一般. 不過學校老師真不錯, 有關愛心.校長都好得學生喜愛.只要家長不太迫小朋友 ...

我見我同事過佢朋友既小朋友ok架 但都頂唔住轉走了

小草王道 發表於 23-3-1 10:39
我係怕佢 入到讀得太吃力 。 我唔望子成龍 中規中矩就好
唔係望子成龍,只係中一不論B1/B2,好GE學校都競爭大。申請左萬一無其他選擇都可以讀住先,真係唔合適先中二再轉返出嚟。
直資又無限你考幾多間,又無話有OFFER一定要讀,到時收齊OFFER先再諗。
除非你話情願讀B3直資或派位中中都唔讀基崇,咁就真係無必要試。

‹ 上一主題|下一主題