用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB & DSE
樓主: 天外之人
go

IB & DSE   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-4-29 17:37
乜我好火咩?咁要自己查找不足!

現在香港學生普遍common sense 弱咗係事實,學制有一定程度關係。另外一 ...

分享一單近日無common sense case:

客人告之個仔(18歲)買咗樓收租, 叫我地報價處理報稅事宜, 叫個同事draft 個email問個客多D資料, 個同事港大畢業, 入嚟做咗5年, 佢個draft 話 個客自己買咗層樓再轉比個仔, 我問這個資訊從那裡來, 個客無講喎, 佢答個仔無收入, 買唔到樓,所以個客要自己買咗先。

唉, 雖然stamp duty不是我們主要服務範圍, 佢亦未買過樓, 但咁大個人完全無留意身邊事物?無聽過仔女買樓屋企人比錢?唔知有香港永久居民身份證印花稅平D(只限一個物業)?唔知如果個客轉比個仔要比多一次印花稅?無留意近日全城哄動的大案?除了無common sense, 唔識解釋。

poonseelai 發表於 23-4-29 18:50

分享一單近日無common sense case:

會唔會係家庭社經地位差異,對買樓及stamp duty 冇乜點留意。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我近日返中大接觸咗唔少學生,有讀緊、也有fresh grad 、及畢業了十年八載的,他們都是彬彬有禮,玩得做得嘅年輕人。

我們一班老鬼真係好感動,也希望可以盡綿力support年輕一代;無論咩學制升上大學,只要肯學就有機會。

有一位在19年由內地來港的學生,今年畢業,寫咗首歌,對這山城充滿希望和感覺,令人動容。

有容乃大,香港人要加油。

ANChan59 發表於 23-4-29 20:18
會唔會係家庭社經地位差異,對買樓及stamp duty 冇乜點留意。

其他行業年輕人可能係,這位同事港大會計系畢業,年半已考完會計師專業試,一定讀過 stamp duty

Radiomama 發表於 23-4-29 20:34
我近日返中大接觸咗唔少學生,有讀緊、也有fresh grad 、及畢業了十年八載的,他們都是彬彬有禮,玩得做得 ...

很贊成有容乃大。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 23-4-29 20:39
其他行業年輕人可能係,這位同事港大會計系畢業,年半已考完會計師專業試,一定讀過 stamp duty
...

正如你所講高分低能。

昨晚跟阿仔傾他的倫敦稅務情況,他可以合法安排到由40 %降至20%,這是基本常識。

poonseelai    發表於 23-4-29 22:04

ANChan59 發表於 23-4-29 17:37
乜我好火咩?咁要自己查找不足!

現在香港學生普遍common sense 弱咗係事實,學制有一定程度關係。另外一 ...
呢幾日DSE嗰邊,個個話數學卷炒咗,因為同之前啲pass papers唔同,就知道而家啲學生只係靠操卷同補習,一改咗提問形式,就唔識做。

ckh689 發表於 23-4-29 22:08
呢幾日DSE嗰邊,個個話數學卷炒咗,因為同之前啲pass papers唔同,就知道而家啲學生只係靠操卷同補習,一改 ...

這些就是補習操卷「基礎穩健」,如果基礎真係好,點變都識得點答,只係慢咗!

回覆 天外之人 的帖子

謝謝樓主,引發我嘅思考,好有用

poonseelai 發表於 23-4-26 14:08
下面是2016年Nov Chinese Language and literature SL paper 2, 一小時三十分內選一條回答, 佔25分:

回答 ...

我都幾懷疑有多少彈 1B中文易的家長有睇過1B中文卷,入面的深淺,多元化,融滙貫通才可以考得好。

我見過1B中英文考試或者功課的rubric 係幾合理,睇學生的理解,分析,論點及結構,言之有理就可以。不是港式教育的標準答案及中文的揣摸朕意。

ANChan59 發表於 23-5-1 17:41
我都幾懷疑有多少彈 1B中文易的家長有睇過1B中文卷,入面的深淺,多元化,融滙貫通才可以考得好。

我見過 ...

無分別,他們只會話取7分%高過dse 5**,所以容易

poonseelai 發表於 23-5-1 18:45

A bit simple and naive.

睇吓份卷然後再評論,我會覺得這才合理,而不是玩%作比較!

poonseelai 發表於 23-5-1 18:45

他們又忘記DSE 5** 拉curve 這麼低,跟深淺冇必然關係。

ANChan59 發表於 23-5-1 17:41

我見過 ...

對呀,那些講DSE考中文難稔去讀較易讀中文既IB家長,對真正中文運用認知究竟有多深有多高? 連我咁差既中文都可教到小朋友中文咁好,係唔係真係有啲問題?當然小學老師指導都係主要因素,但我相信從小玩普通話朗誦做成影響會很大.

回覆 barque 的帖子

我所理解既"基礎"學習唔係超前學野及死板方向學,更唔係衹著重數學和科學,我所指基礎中英數三樣主科能"靈活運用",死板就一定做唔到呢點.我反而認識既IB在小朋友未入幼稚園開始就已經自學中.享受到固中學習樂趣後,自然之後死板填鴨教育都唔係咩難事.

回覆 Radiomama 的帖子

我對IB冇咁大深厚認識,大概知道主要多為思考方向學習,唔會死板一樣去探究知識.其實IB這樣子學習方式,已經係小朋友從小開始會有,好多時候都係大人阻止佢地發展,這方面我早期在其他版面都有提過. 我係唔反對學習用那一種制度,衹係香港自己地方應有佢自己專業性制度,能得到世界公認許可,有咩唔好點樣改善,令自己地方既孩子學習考得好做到專業人才,咁就係一個好制度,唔好比人覺得難入其他國家大學或唔公平,就偏向考其他國家既制度.
-
唔係話IB就係花拳繡腿,大學俾佢哋咁容易攞credits有冇其他原因就唔知,但若IB或DSE兩個人都頂尖,我係感覺DSE那位會實在啲.

天外之人 發表於 23-5-2 12:12
對呀,那些講DSE考中文難稔去讀較易讀中文既IB家長,對真正中文運用認知究竟有多深有多高? 連我咁差既中文都 ...

雖然自小有很好的普通話老師教導他會話及寫作,我也有特別去旁聽過幾次。我不相信從小學普通話朗讀,就會有好的中文。老師用活動教學模式反而讓我印象深刻。

我自己及兒子自小跟先父學簡單古文,例如千字文,幼學詩,三字經,唐詩宋詞,不是市面上的一般做法。

他的1B中文老師教他寫作方法可以參照英文框架思維,因為lB訓練跟香港傳統語文訓練有很大分別,強調分析,正反論證,舖陳,結構都是寫論文的ABC。

我個人相信兩文三語,從小開始培養,訓練兒子,不是為考試成績,是提高整體語文素養及應用性。什麼其他外語只是枝節。

近日睇番AnChan59 在10年前對IB既說明, 用家評語,令我對教育多一些了解.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2498694&fromuid=3411624

IB 給了小孩從小教育模式的連接, 由閱讀, 愛思考, 提意見, 創作, 主動學習....

DSE 教育就是少了這個靈魂, 這個靈魂是從內化到外, 影響到科目製定,進度及評審.  

這個靈魂, 我想正正就是對樓主問怎樣可以改善DSE競爭力的答案!

靈魂就是什麼樣的學習價值,

好可惜, 教育局及好多家長依然討論緊DSE 與 IB 那個評估比較深.   

即是在同一個學年內, 那種學生學得教深入. 總之, 我識你唔識就係勁!

最終引致 DSE 在考試評估上, 沒有看重閱讀, 思考,提意見, 主動學習;

縱使他口頭上就求學不是求分數,鼓勵自主學習!

舉個例子, 以閱讀為例:

傳統學校只會留意到閱讀對語文寫作成績既增長, 所以讀既都係故事書, 學既都係越深越好既生字.    初小年級, 就練抄寫, 無錯字,多生字; 到高年級, 索性記生字,學dictionary treasure, 做 workbooks ,  快靚正!    呢D先至攞到分, 先至證明DSE比IB勁!

閱讀是什麼?!
本質就是愛思考, 提意見, 創作, 主動學習罷!

1.  IB 在其他科目上會應用到閱讀帶來既 “紅利”, 老師會留意學生在思想上成長, 才會有鼓勵, 小朋友/家長才會願意繼續學習! DSE 沒有這個“紅利”學校只留意  寫作, 語文運用的成績!

2.  另一方面,  IB 範圍闊, 適合多廣闊閱讀, 溶合理解的小朋友.   這是IB要取高分的不定性, 亦是 “逼” 學生多閱讀, 思考及 “嘗試跳出自己柜架”去處理困難既能力.

IB 課程會涉及宏觀, 個人對社會, 環境, 應用...相關的思想及討論.  

DSE 課程可能會較深, 以前讀A. Maths, 到預科到Pure Maths, 真係好講天份, 或許DSE 就是講究這種天份,不是宏觀分析, 而是深入, 單一鑽研某一難題,你唔識就係唔識, 無讀就係無讀, 無得繞圈子, 扮識!

IB 是否吹水科?! 要睇學生本身質素及能力, 好似星爺話演戲由外到內, 再由內到外, 有能力既人係睇得出既.  要攞到36分以上, 有能力既人, 相信再考慮鑽入微觀某一科研項目不會太難.  

若果到時覺得好難, 咪轉到其他科, 不一定要讀神科.
相信學生浸淫在IB咁多年, 讀書多了,人都應該不會只係死心眼係一兩個專科上.   加上在外國讀書, 眼光胸襟都好D, 明白能力配對, 甚或是追求個人興趣.

呢個就係學習既基本既道理.

天外之人 發表於 23-5-2 12:48
回覆 Radiomama 的帖子

我對IB冇咁大深厚認識,大概知道主要多為思考方向學習,唔會死板一樣去探究知識.其實 ...

無論咩學制,最Top果班都會係各有優點,最緊要學識互相尊重同互相合作。

香港作為一個城市有自己嘅考試制度,其實真係好特別;未來的發展冇人知,但考評局同教育界要做好眼前的功夫,咁我哋先至有未來。

中文基礎都是多讀多寫,朗誦技巧是輔助,能有效培養小孩自信去運用語文,尤為可貴。

在小學及中學的IB課程,每個主科都有(1)基礎知識部份,學生必須學習和掌握,並且會經過考評。但除此之外,subject rubric也會要求學生能(2)表達自己所學、(3)以所習知識應用在世界和生活之中,最後就是評估學生的(4)學習態度及上課表現。以上4項一籃子計算才成為學生的成績。

因此IB學生被認為「著重presentation 型」的學習,其實是外界不了解IB的模式吧了。

回覆 ANChan59 的帖子

我所指出朗誦對佢好大影響原因,係令佢於玩耍情況下聽與講都會深刻啲,從而理解內裡所講意思,文中運用與及寫作也是一種方式,加上表演這種活動教學模式,慢慢加深中文興趣及愛好,自然對中文更唔會討厭.其實都同你先父方式大同小異,衹係孩子學既時候心情,我這種就簡單,你先父這種就會比較更深入,若指導唔好就令孩子枯燥無味失去興趣,不過大家共通點都係一樣,都係想小朋友開心去學,從小冇為考試成績方向發展.
‹ 上一主題|下一主題