用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 人生得意須盡歡?
樓主: kiwi2007
go

人生得意須盡歡? [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 24-5-12 07:46
提起男校,自從 DSE 有死亡之卷「中文科」出現後,令到一些傳統名男校嘅業績突然大倒退,三大入學率下滑。 ...

以前中學會考中文科純粹考核學生的語文運用的能力,以及對指定課文的理解。但係去到DSE中文,我覺得有少許牽涉到高階思維,同樣係閱讀理解,DSE的問題也問得比較深層次和抽象,加上文言文有一定難度,即使中文基礎較佳的學生也要在哲理思維,文化素養方面下點苦功才能應付到。但過去香港社會比較重英輕中,學生中文根基普遍變得薄弱,所以一遇到變革了的中文課程便適應不了。

另外,大學入學資格對中文科的要求亦提高了,以前八十年代會考中文E級便可以入港大,預科中文不是必修,唔少理科生都當中文係「閒科」。即使九十年代中化科係預科必修,合格的門檻亦很低,差不多九成學生都考到E級。不過去到DSE,要到第3級(相等於舊制C/D級)先符合申請大學,達標率只有五成幾,中文科便形成「死亡之卷」之說。歸根究底,學生要考好中文,不外乎要多閱讀,多思考,多運用,絕不能當中文係「閒科」看待。

UTB 發表於 24-5-18 16:18
以前中學會考中文科純粹考核學生的語文運用的能力,以及對指定課文的理解。但係去到DSE中文,我覺得有少許 ...
~考評局真係功不可抹,可以令到有母語優勢的考生都要嘗試死亡之吻的中文卷
~中五會考/中七高考年代真係最幸運的年代,好多人(尤其是理科生) PHY/CHEM/PURE MATHS/APPLIED MATHS 摘A但 USE OF ENGLISH 僅僅攞E都順利入到 HKU,時也命也
~去到今時今日,明明自行收生階段已獲派彩的考生可以提早收工,點知父母又再助攻,選擇困難症地/心有不甘地/好高鶩遠地迫使用家繼續挑戰各色其色的官/津/直/國際校,皆因沒有最好,只有更好? 最後,唯有點播黎瑞恩嘅幸運是我,深信幸運是在我手裡....夢變真,夢變真,求可以!

kiwi2007 發表於 24-5-19 06:55
~考評局真係功不可抹,可以令到有母語優勢的考生都要嘗試死亡之吻的中文卷
~中五會考/中七高考年代真係最幸 ...
其實DSE經常被批評「重文輕理」。四個主修科中,三個係文科;數學考到2級就可以入大學,中英文要3級。如果數學要考到第3級先可以入大學,到時數學科也會變成死亡之卷。

我覺得DSE有唔小要改革的地方。首先高階數學要獨立成科,高階數學對科研是很重要的。中文科最好回歸以語文運用能力為考核重點。大學入學方面,如果學生在三個或以上的選修科目取得優異成績,中英文其中一科2級也可以符合申請學士學位課程的要求。

我認同你話中五會考/中七高考係幸運的年代;但我有一樣嘢就唔認同:「幸運是我」係葉德嫻唱的,不是黎瑞恩。

UTB 發表於 24-5-19 14:52
其實DSE經常被批評「重文輕理」。四個主修科中,三個係文科;數學考到2級就可以入大學,中英文要3級。如果 ...

數學必修部份,其實可以減少內容,但要3級先可以讀大學
因為文科唔需要學咁多數學,但2級真係要求太低,我認為作為一個大學生,基礎能力一定有返咁上下

UTB 發表於 24-5-18 16:18
以前中學會考中文科純粹考核學生的語文運用的能力,以及對指定課文的理解。但係去到DSE中文,我覺得有少許 ...
只要政府肯將大學入學門檻調番低至中文 2級 (232A 或 222A) 就可以。唔使搞一大輪彈性收生。中文2其實都唔係好差,可能只係冇考試運。

eit2003 發表於 24-5-19 19:24
只要政府肯將大學入學門檻調番低至中文 2級 (232A 或 222A) 就可以。唔使搞一大輪彈性收生。中文2其實都唔 ...
呢樣要追溯番舊制考試。DSE 第2級的程度大約與舊制CE E級相同。DSE 第3級大約等同舊制AL E級/AS D至E級。由於在舊制高考,中英文要合格才符合入大學的要求,新制亦沿用這個要求。但數學在舊制高考並不是必修,所以維持2級便可以入大學。

10090 發表於 24-5-19 15:58
數學必修部份,其實可以減少內容,但要3級先可以讀大學
因為文科唔需要學咁多數學,但2級真係要求太低,我 ...

有人也認為中文科對理科/工科/醫科沒有幫助。但我認為學習中文的目的在於應付日常生活的需要。只不過現時中學的中文課程過分聚焦文言文,欠缺實用性,有改革的需要。
我認為香港的中文課程,最基本的要求係要讓學生能夠書寫到流暢得體的書信公文,以達到中文作為日常溝通的工具。有時收到某些機構的來函,文句有語病,用詞不恰當;雖然溝通到,但看後總覺得很不是味兒。

語文基本上用泥溝通, 文學才用來欣賞(可作為selective), 返而學第三什致第四語文更实際.

math! 學乜calculus, 乜algerba, 乜都好, 其实都係培養學生思考邏輯能力, 就算文科也需要的.

記得有對有趣对聯, 正正返影邏輯(math)的重要性.

一群精雁天邊過   半隻燒鵝地上行

一對半
天對地

UTB 發表於 24-5-19 14:52
其實DSE經常被批評「重文輕理」。四個主修科中,三個係文科;數學考到2級就可以入大學,中英文要3級。如果 ...

道歉啟事
「幸運是我」這首歌是TVB 1983年電視劇「鬼咁夠運」插曲,原唱者是葉德嫺。事隔多年,黎瑞恩曾多次在其個人演唱會及公開演唱出時翻唱這首名曲,令人聽出耳油,更令小弟留下了這個深刻印象,皆因我心中蘊藏愛意千百丈,怎許相依戀....。言歸正傳,本人謹此致歉並罰自己抄寫全首歌詞一次,懇請大家細心咀嚼。

幸運是我
作詞:鄭國江
作曲:顧嘉煇

深信幸運是在我手裡 今天我能高飛
只想你也替我開心 感覺樣樣都得意
* 一樣是舊日的我 今天笑意甜絲絲
聲音裡也帶一點光彩 感覺是特別的美
曾嘗遍失意時 卻找到快樂匙
那裡會知 就是自己 原來是個幸運兒
誰人亦有得意時 這一刻最特殊
滿有信心 默默地說 幸運是個小諷刺
雖說幸運是個諷刺 它使我能高飛
它可帶予我一絲驚喜 可以實現我心志
夢變真夢變真 求可以 *
Repeat *

kiwi2007 發表於 24-5-20 21:18
道歉啟事
「幸運是我」這首歌是TVB 1983年電視劇「鬼咁夠運」插曲,原唱者是葉德嫺。事隔多年,黎瑞恩曾多 ...
我都係講下笑,可能我表達得唔太好,實在不好意思,請見諒。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊