用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DBS vs SPC
樓主: 一一媽814
go

SPCC vs DBS vs SPC   [複製鏈接]

keep-calm 發表於 24-5-13 09:26
如果樓主係3私2直級前列人士,中三元機會極高,出offer 後只得極少時間做決定,所以宜家要努力爬文多做資 ...

You know me!
我應該3間都會報,而家都小五學期尾,係時候慢慢開始做research,感受一下邊間最適合。
我都同意大家話3間都係好,所以人哋揀你之餘,自己都盡量選一間最合適的

acgy 發表於 24-5-13 09:58
如果係揸車返學,真係無謂過海,DBS吧,坦白講,就算讀邊間都冇人估到將來結局會係點,何不揀一間方便D的 ...

地點來說就一定係DBS較為好

一一媽814 發表於 24-5-12 06:53
虛心求教
仔仔高小成績ok,愛奧數及比賽有好成績,音樂體育就無特異功能。
想問 SPCC vs DBS vs SPC 在各方 ...
如果只看重数学,论数学尖子,DBS的数目应该最多。 当然,英文程度也是男校之冠,而这间学校给人的感觉是拔尖强,补底弱,适合一心做尖子的学生。SPCC平均成绩最强,中英文尤其看重,当然,数学劲的大有人在。
SPC在男校中平均成绩仅次于QC。要四平八稳的话,SPC是直资男校中的好选择。

Szetimmy0225 發表於 24-5-13 09:04
你可以參考下香港資優學苑的香港初中生國際科學奧數選拔賽的成績。

謝謝你,剛剛看過SPCC 和DBS 學生都勁

為食仔 發表於 24-5-13 08:31
呢句真,DBS 在球場上的自信和能力真係頂級!
過來人身份,這些傳統名校都有一些獨特的特質、氣質和感染力 ...

真呀,各名校學生有佢哋自己嘅特質,所以先要好好了解。
DBS 啲仔好自信,但如果入到去變咗唔叻個班,咁就打擊自信心。

keep-calm 發表於 24-5-13 09:26
如果樓主係3私2直級前列人士,中三元機會極高,出offer 後只得極少時間做決定,所以宜家要努力爬文多做資 ...

都真係要前列,如果只有奧數獎項,其實不算太大優勢

講真,能夠有心申請/比較這三間學校的,學習成績不會差。而我覺得成績優異的學生進哪家學校都不會輸陣。三間學校都讓小朋友去參觀下,他喜歡哪裏,而又有offer的,就去哪家就好。

猴子爸 發表於 24-5-13 10:10
如果只看重数学,论数学尖子,DBS的数目应该最多。 当然,英文程度也是男校之冠,而这间学校给人的感觉是拔 ...

除左SPCC,最多尖子應該係QC同DBS,但英文程度我其實又不覺得佢一定是男校之冠,幾間男校 ,SPC仲有QC 同SJC,全部英文都好強,不過如果只講尖中尖DBS可能就真係最強。

一一媽814 發表於 24-5-13 10:22
真呀,各名校學生有佢哋自己嘅特質,所以先要好好了解。
DBS 啲仔好自信,但如果入到去變咗唔叻個班,咁就 ...

入左DBS,會由叻變唔叻,抑或一直都?~~

回覆樓主:

如果是奧數叻既話,例如華厦杯是唔是次次特等獎?有狀元更好,不過大都落入強校之手。如果只是一等獎,每輪都有一百幾十人,中到上(emoji)其中一間已經幸運。

記得Data sir 講過,佢個仔小六考DSE數學拿到5,都是叩門入SPC。

Sing13 發表於 24-5-13 13:03
如果是奧數叻既話,例如華厦杯是唔是次次特等獎?有狀元更好,不過大都落入強校之手。如果只是一等獎,每 ...

小六考DSE 數學? 我又唔係想特別咁做

一一媽814 發表於 24-5-13 13:11
小六考DSE 數學? 我又唔係想特別咁做

佢哋學校唔鼓勵考進階賽嗰啲嘅,佢全部比賽都有金獎嘅,都有啲校隊 ...

你小朋友讀英華?
如果你真係要支援,去奧數班—「學XX」可能更好。
小朋友有興趣及有人解題就ok了(家長或學校或補習都得)
如果小朋友有天份,有學校是俾中學生直接去大學上堂,拿到既學分將來大學亦認受。依樣先是主菜,奧數只是作為興趣既配菜。具體依三間點做我就唔太清楚了。

想提醒一下,單靠奧數和好成績,未必能入spcc

講到自信的培養,不要太多寄希望于學校。自信主要來自家庭和個人性格。湊巧,有的學校特別鍾意選拔這一類。

講到你地口中自信爆棚的男校,上一年失蹤找返的小朋友近況如何

mcl233 發表於 24-5-13 12:27
入左DBS,會由叻變唔叻,抑或一直都?~~

就係怕又有自信變無自信

acgy 發表於 24-5-13 11:48
除左SPCC,最多尖子應該係QC同DBS,但英文程度我其實又不覺得佢一定是男校之冠,幾間男校 ,SPC仲有QC 同S ...
英文程度,主要是根据自己亲戚朋友在DBS读书,还有就是补习社提供的QC和SJC的试卷,而得出的结论。ah, 还有就是杜汶泽这个摆明不读书的人随便都可以在会考英文拿B。
不过,这都只是自己的看法而已啦。

一一媽814 發表於 24-5-13 13:58
就係怕又有自信變無自信

咁就唔適合做DB仔了,可以先out~

回覆樓主:

英文程度,原來係用卷去衡量~

不過咁講,如果3C1D ,叻仔和特異可能在early bird 已經比DBS 先一步收咗
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊