用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 3

wyl,

朗誦比賽(我都打算比烔因試吓),你揀左邊首呀,我會揀小蠟筆,因為我估易記d,但係唔知學校點安排呢,一人一組定二人一組???

sim sim ,
我會揀返區內小學,11/9我會去荔天睇下,係呢wyl早前你話對maryknoll fathers有興趣,尋日好似佢地openday你有冇去睇下呀????

各位,
想問下你地d白褲係邊度買呢,我女轉左班房後第二天己被蚊咬左成6,7粒蚊(爛)了

係呀,許曼曼老師我都同佢踫過面,佢個樣都好nice, 以佢年紀我估佢都好有經驗的
跳跳虎 寫道:
brother,
hi!我囝囝上年K2係許曼曼老師教,我個人覺得她ok啦!

Little_Pig 寫道:
brother & 一家三口,

hi! 我囝囝都係讀低望班, 但仔臨開學時才生病.
九月一日也有上班 後來九月二日就沒有返. 訐曼曼老師也有來電問及.  

至於星期五的家長會都未能出席. 唔知brother & 一家三口 有無出席.  大約內容是什麼呢?

Little_Pig

我有去聽, 主要介紹全體老師, 之後再到課室跟老師見面, 主要分別係....老師再不會寫o係手冊上叫小朋友帶東西(除非好緊要的事), 會叫小朋友主動同爸爸媽媽講/我o地主動問下小朋友有什麼要帶.
崇真幼稚園新聞組(歡迎各崇真幼稚園學生家長及其他人士加入,交流、討論及分享資料) 透過 NNTP 來瀏覽這個新聞組的網址是: news://my.newsgroup.com.hk/welcome.ttk 透過網頁來瀏覽這個新聞組及用來刪除文章的網址是: http://my.newsgroup.com.hk/?newsgroup=welcome.ttk

靚女,
ruby一直都係著短褲架?jerry一早自己要求著白褲。白長褲我係花園街買,有直腳or橡根腳,我買橡根腳一來買長d都唔會要摺腳,二來唔買d蚊由褲腳飛入去 做乜今日call我都唔問我啫 :tongue:
除左著長褲仲要加蚊貼&噴蚊怕水,咁就好d。

Babyruby 寫道:
各位,
想問下你地d白褲係邊度買呢,我女轉左班房後第二天己被蚊咬左成6,7粒蚊(爛)了

我也填了崇小報名表,不過,我會過埋9月7日才交,因並無一欄為小一國際班,不知是否同用一種表格?
另外欲參加功課輔導班,不知收費如何?

至於朗誦的兩首詩或手指謠都比上年較易記,但本人郤不知如何表達為佳?暫未決定。

JERRYMA ,
係呀,RUBY好小被蚊咬架,同埋著短裙仔好似無咁熱,我尋日唔記得左問你之麻 :tongue:,花園街邊檔呀,檔野近邊架 [quote]
跳跳虎 寫道:
靚女,
ruby一直都係著短褲架?jerry一早自己要求著白褲。白長褲我係花園街買,有直腳or橡根腳,我買橡根腳一來買長d都唔會要摺腳,二來唔買d蚊由褲腳飛入去 做乜今日call我都唔問我啫 :tongue:

[quote]

phylli,

係呢,你會點教囡囡呢,老師會唔會教佢地朗誦既技巧呢???
phylli 寫道:

至於朗誦的兩首詩或手指謠都比上年較易記,但本人郤不知如何表達為佳?暫未決定。

我想問校車比原定時間遲o左4個字呀, 我估放學都會遲都怕99 習慣o左遲都閉家火呀!!!會唔會遲d 會準時返呀??    
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

跳跳虎,

真係唔該哂!

其實我而家重十五十六架, 因為驚校車未別岩時間(上車及落車), 而且Isaac而家讀得好開心, 係屋企成日唱歌仔, 又成日辦老師同學生, 正傻豬 , 佢近期而開始每日都睇報紙, 因為要做新聞小記者...........................不過無論如何我都會俾佢 今年interview!

Jennie ,
不用擔心既,佢地搭校車既小朋友係比唔搭校車既小朋友早15分鍾下課架,我想因為而家仲係開學,所以路程未夾到即
Jennie 寫道:
我想問校車比原定時間遲o左4個字呀, 我估放學都會遲都怕99 習慣o左遲都閉家火呀!!!會唔會遲d 會準時返呀??    

babyruby>>唔該晒!!!
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

醒目開學勳章

phylli  > 咦    港灣豪庭, 好近我播

各位學兄學姊:

囡囡係今年k1下午班, 多多指教     

Hi Phylli & 得意媽:

我都係住港灣, 小囡剛剛study 崇真 (k2-pm), 我地唔想佢坐保母, 所以我想找個partner 搭的士, 有無人有興趣. pm 我呀!

我之前也在花園街檔舖買,洗了數已起毛粒,好似好寒酸咁,hk$45-50一條。我現在給小女穿回校服裙褲。不是太多檔有得買,得兩間,兩間都買過,質地差不多。
JERRYMA ,
係呀,RUBY好小被蚊咬架,同埋著短裙仔好似無咁熱,我尋日唔記得左問你之麻 :tongue:,花園街邊檔呀,檔野近邊架 [quote]
跳跳虎 寫道:
靚女,

[quote]

以以往經驗得知,讀全日班的老師有時間教下。
至於上\下午班的學生,則自行教導,老師只會叫她出來讀,看看聲線及咬字是否正確而已,故此,如果家長不知如何表達為佳,好難教小朋友。
況且,我覺得學校不重視校外比賽,只叫學生在乎參與,就算參加得獎後,也沒有什麼似的。
加上,今年無分名次,只有等級。
phylli,

係呢,你會點教囡囡呢,老師會唔會教佢地朗誦既技巧呢???[quote]
phylli 寫道:

[/quote]

得意媽:
咁你在哪處居住?在哪處上校車?
原叫我們1208在等上校車,第一天已1215才到,今天竟然要1230才到,港灣豪庭只是第三站,已遲到,後面不敢想像,放學話1708,多在1715才到,今天卻要1730才到。
得意媽 寫道:
phylli  > 咦    港灣豪庭, 好近我播

happyma:
其實,起初,我也不想她撘校車,但最後選了港灣居住,距離學校真的有段路,港灣又無車去太子接近,只好撘校車,不過,HK$550,太貴,還貴過住美乎,上車太早,要1100吃午餐,回來又遲1730。
你的提議不錯,但有些問題要先解決,才可行,
1) 誰帶他們去乘的士回家?
2)如有家長,她行上或乘的士上去等小朋友?
3)如家長乘的士上去等小朋友上的士回家,那家長的一程是否要計算在內?
4)如小朋友突然病倒了,她未有上學,她是否也像校車收費,以月計算?或是以每次計算?
不好怪我好似什麼,我也想可以行得通呀,屆時,我的女兒同班有位男同學,也是港灣住。
happyma 寫道:
Hi Phylli & 得意媽:

我都係住港灣, 小囡剛剛study 崇真 (k2-pm), 我地唔想佢坐保母, 所以我想找個partner 搭的士, 有無人有興趣. pm 我呀!

各位k3家長:

我得basic15分,自行分配派位,機會很微,又無心水校,你們會不會填?或等統一派位?分享下。

崇小我9月7日才交表格。
:cry:  

我都係得15分, 校網有35, 11及88可以用, 不過11又太遠, 其他又冇特別仲意, 再講因為我老公對教統局係完全絕望. 所以有99%讀返私校, 而私校我都考慮3間:祟真國際, cky, 培僑
   今日校車遲到25mins   
‹ 上一主題|下一主題